To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?

nevercry - 18-03-2012, 20:24

Pomiary pomiarami. Same dB nie są zbyt miarodajne. Praca silnika (nawet stosunkowo głośnia) niezbyt mi przeszkadza za to szumy, gwizdy czy syczenia wiatru nawet ciche wyprowadzają mnie z równowagi. Tego typu kwestie trzeba brać na ucho...
sampler - 19-03-2012, 07:58

nevercry a nie odklejaja Ci sie te uszczelki z ramki szyby? U mnie przy ostatnim ciepelku w niektorych miejscach po prostu splynely w dol :)
nevercry - 19-03-2012, 11:20

Cytat:
nevercry a nie odklejaja Ci sie te uszczelki z ramki szyby? U mnie przy ostatnim ciepelku w niektorych miejscach po prostu splynely w dol

no teraz mnie zaskoczyłeś ;] Najcieplej było wczoraj, jakieś 23 stopnie a, że świeciło słońce to wewnątrz auta było 28 (pomiar czujnikami z UKP) i trzymały się normalnie. Nie wiem, może jak będą upały to będzie problem ale póki co nic nie zaobserwowałem. Kupiłeś uszczelki takie same co ja?

sampler - 19-03-2012, 14:57

Nie inne. Plaskie 3mm grubosci 10 mm szerokosci ze spienionego kauczuku. Ale klej na 90 % ten sam czyli silikon wzmacniany siatka z wlokna szklanego

[ Dodano: 19-03-2012, 14:59 ]
dokladnie taka:

http://allegro.pl/uszczel...2167474839.html

nevercry - 19-03-2012, 15:14

i te 3mm grubości wystarczyło? Jest lepiej? Z rana patrzyłem i u mnie póki co trzymają się dobrze. Jednak jeśli podczas upałów będą się odklejać to kupie bez tej taśmy samoprzylepnej i ja jakiś inny klej przykleję. Ja już nie widzę opcji jazdy bez tych uszczelek. Tak się tylko zastanawiam czy trzeba je kleić na drzwi, może wystarczy ta na karoserii a ona sama nie odklei się na pewno...
komarsnk - 19-03-2012, 19:21

nevercry napisał/a:
sama nie odklei się na pewno...

Wszystko fajnie tylko zastanawiam się co będzie jak np. uszczelki przymarzną w zimie :/
Podejrzewam, że na tej siatkowanej taśmie to się odklei w momencie. Trzeba kleić na czymś innym.
Może coś TAKIEGO?
Właśnie przykleiłem tym listwy ozdobne drzwi i klej jest niesamowity. Tylko na 100% będzie uciekał spod uszczelki podczas przyklejania - raz, że będzie to bardzo nieestetycznie wyglądało a dwa, że w upał może jednak trochę brudzić. Ale nic innego mi do głowy nie przychodzi.

sampler - 19-03-2012, 19:22

te 3 mm ladnie dociskalo fabryczna uszczelke ale szumy nic sie nie zmniejszyly wiec domniemuje ze sprawe rozwiazuje ta druga uszczelka doklejona na karosierii.
Prosba do kogos kto bedzie naklejal uszczelki niech przykleii najpierw jedną sprawdzi efekt a dopiero pozniej drugą. Wtedy bedziemy mieli odpowiedz co sie sprawdza :)

ziutoon - 19-03-2012, 20:27

Ja zamowilem 10 m podwojnej wiec starczy na caly samochod. Jak bede oklejal to zrobie to na raty.
Giziu - 20-03-2012, 12:16

Właśnie kupiłem w sklepie budowlanym 6 mb czarnej prostokątnej 15x10 mm i na próbę przykleję po obiedzie do karoserii. Jestem ciekaw efektu. Jak będzie za gruba lub za jakiś czas się odklei, ale przyniesie efekt zmniejszenia szumów wiatru w drzwiach to będę szukał trwalszej albo kupię nową taką samą bez zabawy w klejenie, bo to tylko 20 zł a usunąć potem klej to jest trochę gimnastyki.
nevercry - 20-03-2012, 12:24

Cytat:
Jak będzie za gruba lub za jakiś czas się odklei, ale przyniesie efekt zmniejszenia szumów wiatru w drzwiach to będę szukał trwalszej albo kupię nową taką samą bez zabawy w klejenie, bo to tylko 20 zł a usunąć potem klej to jest trochę gimnastyki.

Dokładnie. Mi pomogło więc jestem zadowolony z tego, że wiem w czym jest problem a to w jaki sposób jest zlikwidowany to sprawa drugorzędna. Jak będą się odklejać to się co innego wymyśli ważne, że wiadomo gdzie działać...

edyta:
Jednak uszczelki nie sprawdzają się na dłuższą metę. Te na drzwiach się odklejają. Na karoserii są dobrze i prostopadle dociśnięte więc z nimi nie ma problemu ale na drzwiach trzeba kombinować coś innego. Odkleje je całkowicie i zobaczę jak jest jak zostają tylko te na karoserii...

Anonymous - 26-03-2012, 12:36

i jak tam z tymi uszczelkami cisza czy dalej za głośno :P ??
mackbeth - 26-03-2012, 12:52

Ja zamówiłem 8 metrów i starczyło na całość... tyle że uszczelka 12x14mm. Jeśli chodzi o szumy - występują nadal, ale : są cichsze, mają inną częstotliwość wobec czego tak nie drażnią koło lewego ucha. po za tym ogólnie zrobiło się jakby przytulniej:) Wprawdzie testowałem przy prędkości 110km/h, nie wiem jak to będzie na autobahnie:) Nie wiem czy to efekt placebo, ale myślę że to jednak pomaga. Co do trwałości - jak przykleiłem w jednym miejscu to oderwać nie szlo tej uszczleki:) klej i siateczka zostały na aucie, więc nie powinna spłynąć.
sampler - 26-03-2012, 14:07

przyklejales tak jak prosilismy na raty czy od razy wszystko na raz?
mackbeth - 26-03-2012, 14:23

Niestety nie pamiętałem.. i od razu wszystko...
Aha, i żeby ładnie na ramce drzwi leżała w narożniku dwa wcięcia na 45 stopni zrobiłem żeby się ładnie złamała na ostro a nie szła po łuku.

marrok - 26-03-2012, 15:01

jeżeli nikt do soboty nie będzie przyklejał to dam znać w weekend jak operacja wyszła w rozłożeniu na raty :p
w tygodniu niestety czasu brak :?