Carisma - Techniczne - [1,8 GDI] Spalanie
prosty81 - 23-02-2010, 11:18
RobsonR83, Jeżdżę codziennie odwożąc małżonkę do pracy przez centrum pabianic, później do swojej roboty do łodzi. Droga powrotna z Łodzi do centrum pabianic po żonkę (partyzancka od orlenu do św jana, na 1 i 2 - szybciej nie da rady) i do domciu w kierunku rzgowa zamkową -> warszawską (przez "starówe" znów 1 -2 begu, dopiero od 3-go maja można włączyć 4 bieg. Niekiedy jeszcze gdzieś trzeba podjechać pod jakis market itp.
SHARK1979 - 23-02-2010, 20:24
byczeks napisał/a: | Ale czy faktycznie tak jest, że II generacja Carism GDI spala 15% mniej paliwa od I generacji |
Pamiętacie reklamę Cari I że przelata na 1 baku kole 1500 kilo (mam nadzieje że dobrze pamiętam)
[ Dodano: 23-02-2010, 20:29 ]
przemekx303 napisał/a: | te 50l/100km to chwilowe na jedynce przy szybszym wyjeździe z uliczki osiedlowej |
Kiedyś po wsadzeniu strumienicy pokazywał na 1biegu 99L ale tylkoi na początku już oki
Moja Cari też bardzo szybko się rozgrzewa
Anonymous - 24-02-2010, 09:34
SHARK1979 napisał/a: | byczeks napisał/a: | Ale czy faktycznie tak jest, że II generacja Carism GDI spala 15% mniej paliwa od I generacji |
Pamiętacie reklamę Cari I że przelata na 1 baku kole 1500 kilo (mam nadzieje że dobrze pamiętam) |
1500km? Myślę, że jest to jak najbardziej możliwe. W mojej Cari II 1.6 99KM przejechałem na jednym baku 1200km. Po tym dystansie zaświeciła mi się rezerwa. Wg komputera spalanie wynosiło 5,2l/100km (62,4l spalonego paliwa). Jechałem z Bytomia do Białegostoku (m.in. przez Warszawę w godzinach szczytu), w Białymstoku jeździłem po mieście i po powrocie na Śląsk jeszcze troszkę też pojeździłem na tym paliwie. Co więcej - jechałem ja, żona, dwa psy i bagażnik załadowany w pełni, aż samochód lekko siedział. GDI na trasie potrafi spalić nawet litr paliwa mniej, do tego Cari I była lżejsza (moja waży 1240kg).
Reasumując: Jeżeli owa Carisma spaliła 4l/100km na trasie (co jest do osiągnięcia np. na autostradzie) to na 60 litrach przejedzie 1500km.
Moomin - 24-02-2010, 12:46
enanthate napisał/a: | SHARK1979 napisał/a: | byczeks napisał/a: | Ale czy faktycznie tak jest, że II generacja Carism GDI spala 15% mniej paliwa od I generacji |
Pamiętacie reklamę Cari I że przelata na 1 baku kole 1500 kilo (mam nadzieje że dobrze pamiętam) |
1500km? Myślę, że jest to jak najbardziej możliwe. W mojej Cari II 1.6 99KM przejechałem na jednym baku 1200km. Po tym dystansie zaświeciła mi się rezerwa. Wg komputera spalanie wynosiło 5,2l/100km (62,4l spalonego paliwa). Jechałem z Bytomia do Białegostoku (m.in. przez Warszawę w godzinach szczytu), w Białymstoku jeździłem po mieście i po powrocie na Śląsk jeszcze troszkę też pojeździłem na tym paliwie. Co więcej - jechałem ja, żona, dwa psy i bagażnik załadowany w pełni, aż samochód lekko siedział. GDI na trasie potrafi spalić nawet litr paliwa mniej, do tego Cari I była lżejsza (moja waży 1240kg).
Reasumując: Jeżeli owa Carisma spaliła 4l/100km na trasie (co jest do osiągnięcia np. na autostradzie) to na 60 litrach przejedzie 1500km. |
Bez przesady, GDI to nie mały dieselek co 4 litry spali. Takie spalanie jest możliwe chwilowo, ale nikt chyba nie osiągnął tego na dłuższej trasie. Jakby nie było to ma 125KM i coś palić musi. No chyba, że się jedzie z jednostajną prędkością 60km/h. Ja jeżdżę spokojnie, rzadko przekraczając 100km/h i najniżej co mi się udało osiągnąć to jakieś 6.3.
bomar007 - 24-02-2010, 12:54
Mnie aż nie chce si wierzyć w wynik średni około 5l (trasa, miasto). Sam kiedyś próbowałem jadąc poza miastem około 70km/h to komp pokazał średnią z odcinka 30km jakieś 4,6 + 0,5l (bo zawsze mi o tyle mniejwięcej oszukuje) czyli coś w granicach 5l, a najmniejszą średnią jaką udało mi się zrobić 30% miasto + 70% trasa jazda max 140km/h, większoś km pokonana raczej spokojnie z eko w granicach 100km/h klima włączona max 30% wszystkich km, to wyszło 6,85l/100 co uważam za dobry wynik
plecho1 - 24-02-2010, 13:14
Witam.
Jakiś miesiąc temu jechałem z Lublina do rodziców, wlekąc się po bardzo śliskiej drodze około 50km/h na czwartym biegu, na wyświetlaczu wyskoczyło mi 4,2l/100km średniego spalania.
Było to na dystansie około 10km. Na piątce nigdy nie udało mi się osiągnąć takiego wyniku, było przeważnie około 5l/100km przy 70-80 km/h.
saphire - 24-02-2010, 13:22
Kilkukrotnie w zagranicznych wojażach zdarzało mi się w trasie realne spalanie z tankowania w okolicach 6.4l na klimie załadowanym autem i automatem a nie mam lekkiej nogi więc zakładam że delikatne obchodzenie się z gazem w manualu spokojnie powinno dać w trasie wynik poniżej 6l
prosty81 - 24-02-2010, 13:25
Przejechanie 1500 km Carismą GDI może i by było możliwe jednak przy maxymalnie optymalnych warunkach, czyli: Na jakimś owalnym torze, gdzie jest równiutki asfalt, przy sprzyjających warunkach atmosferycznych, bez hamowań, pedał gazu ustawiony w jednej pozycji, pusty bagażnik (bez koła, lewarka, pompek itp),bez włączania klimy, świateł, radia, dobrym paliwie (czyt. nie polskie), bez otwierania szyb, lekki kierowca i może jeszcze odpowiednie opony o zmniejszonych oporach toczenia.
Morfi - 24-02-2010, 13:28
Myslę, że post prosty81, zamyka wszelakie dywagacje.
Myślę, że w takich warunkach jest to jak najbardziej mozliwe.
Raffil - 24-02-2010, 20:24
prosty81 napisał/a: | Przejechanie 1500 km Carismą GDI może i by było możliwe jednak przy maxymalnie optymalnych warunkach, czyli: Na jakimś owalnym torze, gdzie jest równiutki asfalt, przy sprzyjających warunkach atmosferycznych, bez hamowań, pedał gazu ustawiony w jednej pozycji, pusty bagażnik (bez koła, lewarka, pompek itp),bez włączania klimy, świateł, radia, dobrym paliwie (czyt. nie polskie), bez otwierania szyb, lekki kierowca i może jeszcze odpowiednie opony o zmniejszonych oporach toczenia. |
Jeszcze trzeba dodać, że muszą być sprawne świece, lambda; w bardzo dobrej kondycji dolot; układ wydechowy i jeszcze pewnie kilka "drobiazgów"..
Mój rekord w spalaniu to 5,5l na dystansie 500 km (trasa 85%, miasto 15%, klima 40% dystansu) 4 osoby i bagaż..
Anonymous - 25-02-2010, 07:34
Raffil napisał/a: | Jeszcze trzeba dodać, że muszą być sprawne świece, lambda; w bardzo dobrej kondycji dolot; układ wydechowy i jeszcze pewnie kilka "drobiazgów".. |
A nie wzięliście pod uwagę, że po prostu testowany samochód był... nowy!? (~5000km)
Silnik bardziej wyeksploatowany będzie więcej palił...
Moomin napisał/a: | Bez przesady, GDI to nie mały dieselek co 4 litry spali. Takie spalanie jest możliwe chwilowo, ale nikt chyba nie osiągnął tego na dłuższej trasie. Jakby nie było to ma 125KM i coś palić musi. No chyba, że się jedzie z jednostajną prędkością 60km/h. Ja jeżdżę spokojnie, rzadko przekraczając 100km/h i najniżej co mi się udało osiągnąć to jakieś 6.3. |
Mój rekord Space Starem GDI (wyższy - większy opór powietrza, cięższy) to 4.4l/100km. To o 0,8l mniej niż wynik z mojej Carismy 1.6. Wszystko jest możliwe, tylko trzeba chcieć i umieć.
Moomin - 25-02-2010, 17:25
enanthate napisał/a: |
Mój rekord Space Starem GDI (wyższy - większy opór powietrza, cięższy) to 4.4l/100km. |
Na jakim odcinku i w jakich warunkach?
SHARK1979 - 25-02-2010, 18:13
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Tak dla potwierdzenia oglądajcie dokładnie końcówkę reklamy
Anonymous - 25-02-2010, 20:30
Moomin napisał/a: | enanthate napisał/a: |
Mój rekord Space Starem GDI (wyższy - większy opór powietrza, cięższy) to 4.4l/100km. |
Na jakim odcinku i w jakich warunkach? |
~100 km - 5x tam i spowrotem na DTŚ w Katowicach + dojazd do domu
średnia prędkość ok. 80km/h (niezmiennie na 2.000obr/min)
ilość paliwa w baku w momencie startu - ok. 30l
temperatura: 11-14 stopni
opony zimowe 14'' 185/65
na jednym końcu DTŚ skrzyżowanie ze światłami, na drugim rondo
światła włączone, radio wyłączone, wycieraczki nieużyte
Robson86 - 25-02-2010, 20:43
enanthate napisał/a: | Mój rekord Space Starem GDI (wyższy - większy opór powietrza, cięższy) to 4.4l/100km |
takze mialem podobne spalanie moim GDI, lato w miare pusta prosta droga poza miastem, 5ty bieg predkosc ok 70-80km/h jazda bez szarpniec, wykorzystywanie topografi terenu itd. Odcinek nie pamietam ale pare dobrych km przejechalem. generalnie wiele zalezy od techniki jazdy...a z ta w Polsce ciezko (ruch, korki, ciagle zajezdzania przez innych itd)
Pozdroo
|
|
|