To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?

Luk - 30-08-2013, 12:42

domel90 napisał/a:
A myśleliście może o Volvo S40 albo V50 z roczników 2008???

Ja przez chwilę myślałem o V40, ale tym najnowszym, z tego (albo zeszłego?) roku. Bardzo ładny, tylko że niestety jest mniejszy od Lancera...

domel90 - 30-08-2013, 12:51

Luk napisał/a:
domel90 napisał/a:
A myśleliście może o Volvo S40 albo V50 z roczników 2008???

Ja przez chwilę myślałem o V40, ale tym najnowszym, z tego (albo zeszłego?) roku. Bardzo ładny, tylko że niestety jest mniejszy od Lancera...

Mniejsze ??? Może w środku kosztem bagażnika. Długość auta to 4522 mm

OK sorry, pisałeś o v40 a nie o v50 ;)

Bart2001 - 24-11-2014, 20:55

No i nadszedł ten dzień w którym przesiadłem się z Lancera do....
Seat Leon ST FR 1.8 TSI.
Nie chcę porównywać obydwu aut bo ... uważam że Lancer to fajne autko w tej cenie, ale w innych aspektach niestety nie dorównuje Leonowi.
Misiek jednak zostaje jeszcze 2-3 lata jako autko dla drugiej mojej połowy

lobuzek - 24-11-2014, 21:52

Ja zmieniłem samochód końcem marca, przesiadłem się z Cmaxa 2,0 tdci na Lancera 1,6, zresztą miałem już dość europejskich wytworów. Samochód znam, bo szwagier ma 1,8, którym trochę jeździłem, ale sprzedać nie chciał. Dzięki uprzejmości kolegi z salonu miałem na weekend sedana z silnikiem 1,6 i porównanie z Cmaxem wypadło na korzyść.
Rozważałem jeszcze kupno Hondy Civic 1,8 sedan, ale w tym czasie w granicach finansów (max 60 000) w zasięgu były tylko egzemplarze dealerskie z 2012 r., a ostatecznie kupiłem nowego Lancera 2013/2014. Jako że znam zachowanie hatchbacka Hondy, pojeździłem sedanem i trochę się zraziłem. Miejsca mniej niż Lancer, wykończenie takie trochę jarmarczne, przesadzone i zwydziwiane, odbiegające od ordnungu w Lancerze. Wrażenia z jazdy generalnie ok, ale hatchback wszystko robił lepiej. Sedan to przy nim taki ubogi braciszek, co mi się niespecjalnie podobało. No i fotele - jak dla mnie te w Lancerze są naprawdę wygodne, lepsze niż w Civicu.
Gdyby budżet pozwalał na Civica 1,8 5d, to pewnie byłbym dzisiaj zalogowany na innym forum :D , ale kupiłem Lancera, przejechałem od marca 20 000 km i jestem mega zadowolony. W tej cenie nie ma sobie równych. Bez zastanowienia kupiłbym go jeszcze raz.

maleo_m - 04-12-2014, 12:29

Ja się przesiadłem do Saab`a 93 I Aero. Czasem mam refleksję, że jakby wziąć silnik, fotele i wykończenie saabowe do budy i zawieszenia jakie ma lancer byłaby naprawdę extra fura. Lubie miśka za niezawodność, ale frajdę z jazdy daję SB.
Lojezu91 - 04-12-2014, 12:43

Ja wcześniej myślałem nad mazda 6, 2008-2009r w sedanie albo honda accord taki sam rocznik tylko motor 2.0 benzyna w automacie... Ale jednak wygrał misiek, może nie ma tak pojemnego bagażnika jak mazda... Ale za to wygrywa pod względem wygody, ma.super zawieszenie i jest niezawodny kupiłem lancerka z 09r ze skrzynią cvt, skórzane fotele,.mmcs, i.silnik 1.8 nie żałuję wyboru, zawieszenie fajne, super się trzyma norweskich zakretow, a ten wygląd... yami!
pasower - 03-01-2015, 13:06

Ja myślałem o Hyundaiu i30 1,4, Toyocie Auris 1,33 lub Kia Ceed 1,4 chodziłem oglądałem jeździłem o nich przez prawie miesiąc i po burzy mózgów stanęło na Hyundaiu. Cena dogadana upust dodatki itd. Po czym wstąpiliśmy z żoną do salonu Mitsubishi przejechaliśmy się Lancerem i za dwa dni złożyliśmy zamówienie Lancera 1,6 sedan Invite.

Przepiękny

Jeszcze tydzień

brylekVFR - 03-01-2015, 13:49

czy Lancer wygrywa z M6 pod względem wygody? Moim zdaniem nie, od 6 lat mam Mazde 6 tylko z 2004r i teraz dokupiłem Lancera, jednak Mazda to jest jazda gdyby nie rdza :evil: , Lancer wygodą nie bardzo odbiega jedynie jest dla mnie za głośno, no ale samochód ze sportu się wywodzący :biggrin:
mjsystem - 03-01-2015, 13:51

brylekVFR napisał/a:
czy Lancer wygrywa z M6 pod względem wygody?
Dlaczego porównujesz auto klasy C z autem klasy D?

[ Dodano: 03-01-2015, 13:52 ]
Lojezu91 napisał/a:
Ja wcześniej myślałem nad mazda 6, 2008-2009r w sedanie albo honda accord taki sam rocznik tylko motor 2.0 benzyna w automacie..

tak samo jak wyżej?

Lucas123w - 03-01-2015, 14:36

brylekVFR, mam dla porównania Mazde 3 z 2009 roku z silnikiem 1.6, jest głośniejsza a silnik słabszy od 1.8 Lancera, paliwa pobiera podobnie. Komfort w środku również porównywalny.
Jak Mitsu nic nie wymyśli nowego to kolejna będzie 3 z silnikiem 2.0 i 160KM, ale to dalekie plany jeszcze, :D

Greku1410 - 04-01-2015, 13:22

Mam Honde Civic 2008 lepsze wykończenie wnętrza, mniej plastikowo, twardo w porównaniu do lancera, mniejsza widoczność w lusterkach, cicho we wnętrzu. ogólnie poza wyglądem i widocznością Honda wygrywa pod każdym względem
RalfPi - 04-01-2015, 17:36

Greku1410 napisał/a:
Mam Honde Civic 2008 lepsze wykończenie wnętrza, mniej plastikowo, twardo w porównaniu do lancera, mniejsza widoczność w lusterkach, cicho we wnętrzu. ogólnie poza wyglądem i widocznością Honda wygrywa pod każdym względem

Jechałem Hondą 1.4 (2008 czy 2009) z kumplem z pracy - pod (prawie) każdym względem.. Lancer lepszy od Hondy :)
Zawieszenie, prowadzenie, wygoda, miejsce, przyspieszenie, wyglad i wykończenie środka.
Na minus spalanie (Honda pali mniej, ale pewnie gorzej toleruje gaz).
Póki co Lancer jest dobrą opcją w tym segmencie (tani, niezawodny, duży, bezpieczny, zwinny).

Lucas123w - 05-01-2015, 10:40

Greku1410, RalfPi, dwa auta o podobnym charakterze, każdy ma swoje inne doznania :D
Co do 1.4 w Hondzie to fakt większość twierdzi że za słaby i jedyny odpowiedni to 1.8 z przyśpieszeniem 9,2 do setki :D

Greku1410 - 06-01-2015, 16:27

Lucas123w napisał/a:

Co do 1.4 w Hondzie to fakt większość twierdzi że za słaby i jedyny odpowiedni to 1.8 z przyśpieszeniem 9,2 do setki :D

dlatego mam 2.2 i-ctdi dynamika i oszczędność ale nie porównuję osiągów bo lancer to 1.8 w gazie

Pawcho - 08-06-2015, 20:22

Ja trochę z innej beczki. Nie chciałem zakładać nowego wątku a ten pasował mi chyba najbardziej
No cóż po 6 latach bezproblemowego i super fajnego użytkowania mojego lancerka przyszedł na na niego czas. Dzisiaj poszedł w inne / kobiece/ ręce i w sumie niech tam służy bezawaryjnie następne lata. Jego miejsce zajęła nowa salonowa Mazda 3 ze 120 kucykami. Pierwsze dni użytkowania całkiem , całkiem. Szybciutkie porównanie.
Szybsza do setki / 8.9 sek-katalogowo/jeszcze nie sprawdzałem empirycznie, wyraźnie cichsza ale brakuje mi póki co głosu wkręcanego w górne obroty miveca :) Wyposażenie też lepsze.Spasowanie porównywalne. Wygląd wnętrza kabiny - bogatsze u mazdy ale znowuż brak audio - rockforda. Nawet ten niby system bosa / głośniki/ to jakaś porażka :evil: Wygląd zewnętrzny i tu i tu zarąbisty. Spalanie na razie się nie wypowiadam ale powinno być sporo lepiej. Lancer przy mojej nodze palił w mieście 11-12 litrów, a więc był trochę zachłanny :lol: Generalnie jestem mega zadowolony jak swego czasu z lancera ale przyszedł na niego czas.
Żegnam wszystkich mitsumaniaków i niech wam miśki służą bezawaryjnie jak mnie :D