To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY2A 1.5] Ile Wam spalają Lancerki z silnikiem 1,5?

gelerth - 26-11-2012, 17:26

Witam. Mój pierwszy post, chociaż na forum zaglądałem dużo wcześniej. Mam lancera od ponad 2 lat, przebieg ponad 48000 km, przede wszystkim trasa i jazda mieszana. Jeżdżę spokojnie, przepisowo i bez szaleństw, hamulców używam bardzo rzadko, spalanie na trasie w zależności od warunków 5,2-6,0 z tym że jak już mówiłem wyżej jest to jazda spokojna, raczej tak max do 100-110 km/h. Przy trasie mieszanej odległość 300 km połowa to autostrada i tam prędkość 140 to wyszło w okolicach 7,5-8,0 Co do spalania w mieście się nie wypowiem, bo to jest mi trudno sprawdzić. Generalnie trudno nie być zadowolonym z takiego wyniku.
No i mój rekord w ostatni piątek, trasa nocą, praktycznie bez żadnego ruchu na drodze, odległość 120 km, bardzo duża mgła, więc prędkość max 60-80 km/h, spalanie wg komputera 5,0, ale to były wyjątkowe warunki i wyjątkowa prędkość

andru - 26-11-2012, 17:54

bastek napisał/a:
komp. wylicza średnią na chyba podstawie wciśnięcia pedała, bo nie na podstawie przepływającej benzyny - w lpg nie ma takowej....

nie ma, ale komputer myśli że jest, i liczy spalanie na podstawie ilości benzyny jaka wg niego powinna przepłynąć, chociaż nigdy tego nie sprawdzałem, więc jeśli się mylę to niech ktoś mądrzejszy poprawi

bastek napisał/a:
mocniej pedał gazu wciskam na lpg??? i pokazuje więcej teoretycznego zużycia Pb???

po ludzku:
jeżeli komputer na benzynie wskazuje poprawne spalanie, a na gazie pokazuje tyle ile pali gazu, to masz ustawioną instalację w ten sposób, że komputer benzynowy na gazie musi wysterowywać "większy przepływ benzyny" niż na benzynie aby jechać z tą samą prędkością, mimo że benzyna jest odcięta, to komputer myśli że przepływa jej więcej i zawyża spalanie,
instalacja powinna być ustawiona tak, aby komputer benzynowy nie widział różnicy czy jedzie na gazie czy na benzynie,
sorry za OT

artisan - 08-12-2012, 12:24

Z dzisiejszego tankowania: średnia 7,3 l; zatankowane 53 l, przejechane 722 km, w tym 100 km w trasie, reszta miasto. jak dla mnie spalanie super :) w ogóle jestem b. zadowolony z tego autka.
zagubiek - 17-12-2012, 16:59

trasa warszawa - katowice - zakopane
srednia predkosc 102km/h - 10 litrow
powrot, srednia 95km/h - 9,1 litra wedlug komputera.

Trik - 17-12-2012, 17:52

zagubiek napisał/a:
srednia predkosc 102km/h - 10 litrow
:shock:
Coś dużo. Ja w 4 osoby z klamotami 656km przez deszczowe Danię i Niemcy do Poznania ze średnią prędkością przejazdową 101km/h (nie tylko po autostradach) 7,54l/100km.

gzesiolek - 17-12-2012, 22:49

Trik, tutaj akurat wiecej zmienia predkosc maksymalna i jak dlugo wg niej jedziesz niz predkosc srednia...

jadac calosc trasy gdzie 90% bedziesz mial predkosci rzedu 100-120km/h to przy sredniej ok 100km/h bedziesz mial spalanie znacznie nizsze niz np. przy jezdzie przez polowe trasy z predkoscia pow. 160km/h, przy sredniej koncowej podobnej...

co nie zmienia faktu, ze aby miec dwucyfrowke na 1.5 z calej trasy to trzeba sie starac...

bastek - 18-12-2012, 08:39

aha, trzeba się starac na 2-cyfrowy wynik...
ja na autostardzie, z 4-ma osobami i rowerkiem na dachu nie dobiłem do 10 l (o ile pamietam)
z nartami zimą (grzanie, pasazerowie) to do 9 nie dobiłem....

10 l to mi pokazywał dystrybutor na lpg....

zagubiek - 18-12-2012, 08:54

Niestety ale w Polsce jeszcze ludzie nie umieją jeździć po autostradach, za bardzo nie wiedzą do czego jest lewy pas, i co chwile zwalnianie do 100 i przyspieszanie do ponad 160 jest mocno paliwożerne, bo ktoś postanowił wyprzedzić i nie spojrzał w lusterko, co nie zmienia faktu ze przy duzej predkosci (okolo 180 przez 100 km) też to nieciekawie wygląda.
gzesiolek - 18-12-2012, 19:04

zagubiek napisał/a:
w Polsce jeszcze ludzie nie umieją jeździć po autostradach
zagubiek napisał/a:
przyspieszanie do ponad 160

zagubiek napisał/a:
ze przy duzej predkosci (okolo 180 przez 100 km)

Fakt... nie umieja... skoro po polskich pseudoautostradach zapitalaja 180km/h (inna sprawa ze na trasie Wa-wa - Katowice - Krakow - Zakopane to jesli nie jechales przez Strykow to jest cale 70km A4 Katowice-Krakow, reszta to trasy szybkiego ruchu)

I co sie Trik dziwisz, ze kolega duzo spalil... Przeciez dzieki temu byl kwadrans szybciej w Zakopcu... Pytanie dlaczego kupil 1.5 a nie 1.8...

Trik - 19-12-2012, 00:23

gzesiolek napisał/a:
Pytanie dlaczego kupil 1.5 a nie 1.8
Bo do Zakopca smiga raz góra czy w roku, resztę pyrka po Wawie - znaczy powoli :twisted:
BTW W ostatnie 12 miechów nakręciłem 31,5Kkm ze śrenią 6,85l/100km.
Aż się sam przerażam. :mrgreen:

zagubiek - 19-12-2012, 09:07

gzesiolek napisał/a:
zagubiek napisał/a:
w Polsce jeszcze ludzie nie umieją jeździć po autostradach
zagubiek napisał/a:
przyspieszanie do ponad 160

zagubiek napisał/a:
ze przy duzej predkosci (okolo 180 przez 100 km)

Fakt... nie umieja... skoro po polskich pseudoautostradach zapitalaja 180km/h (inna sprawa ze na trasie Wa-wa - Katowice - Krakow - Zakopane to jesli nie jechales przez Strykow to jest cale 70km A4 Katowice-Krakow, reszta to trasy szybkiego ruchu)

I co sie Trik dziwisz, ze kolega duzo spalil... Przeciez dzieki temu byl kwadrans szybciej w Zakopcu... Pytanie dlaczego kupil 1.5 a nie 1.8...

jeszcze A2.

poza tym nie wmówisz mi ze bezpieczniej jedzie ten co ma 110-120 i wyprzedza na autostradzie bez patrzenia w lusterka, niż ten co jedzie 180 w niedziele gdzie praktycznie nie ma ruchu na polskich autostradach.

Trik - 19-12-2012, 17:29

zagubiek, Przestań drążyć temat prędkości 180km/h na autostradzie w Polsce w niedzielę, bo zostaniesz nagrodzony przez moda RB za krzewienie kultury jazdy sprzecznej z obowiązującym prawem i zasadami forum.
Przez dziesiąt lat nie było w Polsce autostrad 9 w moim regionie nadal ich nie ma :lol: ) i nie kazdy zdążył się do nich przyzwyczaić. Przez to przenosi złe nawyki z jazd po "mieście lub wiosce" na drogi szybkiego ruchu. :twisted: Oczywiście nie wszyscy. Pozatym jak byś jechał zgodnie z przepisami do zdążyłbyś reagować na takie wybryki i nieczuł byś zagrożenia. Na drodze powinno się mieć ograniczone zaufanie do wszystkich, łącznie ze soba. Z drugiej strony gdybyś był tym co jedzie 120 to takiego delikwenta jadącego 180 zmieszał byś pewnie z błotem.
ETO, to temat o spalaniu w "... lancerze z silnikiem 1,5"

gzesiolek - 19-12-2012, 18:08

zagubiek napisał/a:
poza tym nie wmówisz mi ze bezpieczniej jedzie ten co ma 110-120 i wyprzedza na autostradzie bez patrzenia w lusterka, niż ten co jedzie 180 w niedziele gdzie praktycznie nie ma ruchu na polskich autostradach.

Sorki za OT ale nie moge sie powstrzymac...
tak wmowie Ci, ze bezpieczniej jedzie ten co jedzie 110-120 i nie patrzy w lusterka, niz ten co jedzie 180 i tez nie patrzy lusterka... albo ten co jedzie 110-120 i patrzy w lusterka niz ten co jedzie 180 i patrzy lusterka... patrzac tylko na predkosc bezpieczniej dla siebie i innych jechac 110-120 niz 180... a glupota w stylu nie patrzenie w lusterka czy blokowanie lewego pasa do juz dodatkowe grzeszki... wcale nie zwalniajace tych jezdzacych szybciej z myslenia i choc odrobiny rozsadku...

No i ekonomiki, bo spalania po przekroczeniu 140km/h z kazdym km rosnie dramatycznie... a przy wspomnianej przez Ciebie predkosci to juz mozna lac wiadrami ;)

[ Dodano: 27-12-2012, 14:44 ]
W swieta zrobilem 620km, 2 osoby dorosle + dziecko + bagaze (lacznie ok 200kg), no i na starcie pelny bak...
Z pelnego baku zeszlo jakies 2/3
Na kompie przez wiekszosc tras bylo ok 6l/100km
Rekord to droga powrotna od tesciow w dniu wczorajszym:
Ostrowiec Sw via Kielce i przez Krakow (z polnocy na Prokocim) 187km - wg kompa 5.7l/100km 67 km/h

W weekend zatankuje to zobacze srednia od tankowania...

bastek - 02-09-2014, 14:30

odświeżę temat
dom-zlot, 70 km, w sob raniutko - przez lublin zielona fala -4,9 l Pb/100 km
powrót - ciut się spieszyłem - 6,3....

ZygZak - 16-11-2014, 17:57

Jako posiadacz wersji 1.8 mivec powiem tylko :O