To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Rozmowy na temat opon i felg

MitsuGo - 31-10-2019, 21:14

W instrukcji do Lancera CS0 po polsku od Bizi78 nic takiego o czym piszesz nie widzę. Na str. 292 jest tylko to co podałem.
Natomiast to o czym wspomniałeś jest na stronie 246 i dotyczy opon na które ktoś chce zakładać łańcuchy śniegowe. Wówczas należy zastosować opony w rozmiarze 195/55/R15
Do opon zimowych jakie stosuję 195/60/R15 nie mogą być stosowane łańcuchy śniegowe - o tym mówi też w/w instrukcja na stronie 250.
Zdecydowałem się na takie opony na felgach o rozmiarze 15 gdyż z góry założyłem, że nie będę stosował łańcuchów a w góry zimą nie jeżdżę.
Nic mi nie obciera podróżując w 4 osoby z pełną butlą LPG w bagażniku oraz bagażem w okolicach 100kg ale jak wspominałem wcześniej w złych warunkach pogodowych w zimę gdy na drogach jest pełno nie odśnieżonego lepiącego się śniegu i tworzą się koleiny, zwały śnieżne to między oponę a nadwozie szczególnie z tyłu pojazdu dostaje się zamarzająca mieszanka śniegu z brudem i czasem potrafi to utrudniać jazdę, trzeba zwolnić w takich sytuacjach. Druga zima z L7 wkrótce więc będą pewnie kolejne doświadczenia z tym zestawem 195/60 na stalowych 15-kach.

FredPL - 01-11-2019, 21:45

Ok, to teraz pytanie laika, planuję zamówić felgi, z tego co wyczytałem parametry mają być następujące:
Rozmiar: 15"
Rozstaw Śrub: 5x114,3
Szerokość: 6,0"
Et: 46
Otwór: 67mm
Znalazłem nawet ofertę na allegro ( https://allegro.pl/oferta/felgi-stalowe-15-mazda-kia-hyundai-mitsibish-7053864978 ), pytanie natomiast mam o nakrętki, rozumiem, że nie bd mógł użyć nakrętek z oryginalnych alu 16" i będę potrzebował komplet nakrętek pod stalówki, jeśli tak, to czy byłoby to coś takiego? https://allegro.pl/oferta/nakretki-felg-stalowych-toyota-opel-mitsubishi-kia-7547887845

MitsuGo - 01-11-2019, 22:43

nakrętki
FredPL - 03-11-2019, 17:44

Dzięki, bo właśnie się zastanawiałem czy potrzebne mi będą nakrętki czy raczej szpilki skoro aktualnie mam alusy (jeszcze nie miałem okazji ich odkręcać). Bo jeśli alusy są na szpilkach to do stalówek też bd potrzebował tedy szpilki tylko pod stalówkę (krótsze).
mkm - 03-11-2019, 19:04

FredPL napisał/a:
Bo jeśli alusy są na szpilkach to do stalówek też bd potrzebował tedy szpilki tylko pod stalówkę (krótsze).

:?:
Że się tak grzecznie zapytam...Kto Ci takich bzdur naopowiadał?

FredPL - 03-11-2019, 21:41

Nikt mi nie nagadał, miałem lata temu Punto I na alusach ori i tam do koła zapasowego (stalowego) był osobny zestaw szpilek, które były minimalnie krótsze od tych co szły do alusów.
mkm - 03-11-2019, 21:42

FredPL, i co? za każdym razem przebijałeś szpilki?
FredPL - 03-11-2019, 22:06

mkm napisał/a:
FredPL, i co? za każdym razem przebijałeś szpilki?

Teraz to nie rozumiem? Po prostu jak potrzebowałem założyć stalówkę to musiałem użyć innych szpilek niż do alusów. Jak raz nie chciało mi się szukać szpilek od stalówki tylko chciałem przykręcić na szpilkach od alusów to się okazało, że koło lata luzem.

Aaa, chyba wiem o co Ci chodziło. Przez szpilki mam na myśli takie coś https://allegro.pl/oferta/szpilka-szpilki-sruba-sruby-fiat-punto-2-ii-lift-8330448604
Tam były śruby/szpilki wkręcane w piastę, a nie szpilki wystające z piasty, na które szły nakrętki. I te śruby były różnej długości do alu i stali.

EDIT: Z tego co rozumiem to w Lancerze VII szpilki są na stałe w piaście i koła lecą na nakrętkach. Więc jest odwrotnie jak w punto, gdzie w piastę wkręcało się śruby odpowiedniej długości w zależności od tego czy alu czy stal.

mkm - 03-11-2019, 22:18

FredPL, dokładnie tak, teraz wszystko się zgadza :wink: .

Dla mnie po prostu ta śruba/szpilka to po prostu "śruba".

W Mitsu "szpilka to szpilka":
https://archiwum.allegro.pl/oferta/szpilka-kola-pinin-outlander-lancer-asx-mb891852-i7344827136.html

Wbijasz w piastę i tyle. Jak nie ukręcisz gwintu lub nie wymyślisz grubych dystansów to nie wymieniasz jej wcale.

FredPL - 03-11-2019, 22:43

No i wszystko jasne, jutro zamawiam felgi z linka, który podawałem wyżej i zestaw nakrętek z linka podanego przez MitsuGo :) Zima się zbliża i pora założyć zimowe opony nim śnieg spadnie bo będzie nieciekawie.

[ Dodano: 09-11-2019, 15:29 ]
Próbował ktoś felgi 5.5J w Lancerze? Przysłali mi 5.5J ET47, niby wg. nalepek mają pasować do Mitsubishi, Kia, Hyundai i czegoś jeszcze ale zastanawiam się czy węższe felgi nie bd problemem.

[ Dodano: 09-11-2019, 18:57 ]
Wysłałem PW do użytkownika Krzys86, który miał podobne atrakcje i potwierdził mi, że się lekki "balon" robi z opony ale nie miał żadnych problemów z użytkowaniem auta.

MitsuGo - 10-11-2019, 01:36

Zamawiałeś E46 6" z linka wyżej a przysłali inne czy wiedziałeś przed odebraniem, że takie będą ?
FredPL - 10-11-2019, 12:05

Nie, nie wiedziałem (i nie ja odbierałem), obciąłem się dopiero wczoraj jak wreszcie postanowiłem otworzyć paczki i sprawdziłem oznaczenia nabite na felgach. Na kartonach zresztą też jest napisane, że to jest 5.5J na co zwróciłem uwagę już po obejrzeniu felgi.

[ Dodano: 10-11-2019, 12:44 ]
Wygląda, że z braku wyjścia bd musiał zostawić te felgi bo mam problem ze znalezieniem felg w odpowiednim rozmiarze w przyzwoitej cenie. Za ten komplet dałem 460PLN, patrząc po aukcjach to komplet innej firmy, który być może byłby jak należy (tj. 6J) kosztowałby mnie koło 800pln z przesyłką, czyli niemal drugie tyle. Wolę dołożyć te parę stówek do opon niż do felg bo gdzie bym nie popatrzył to 195/55 można założyć na felgę 5.5J.

MitsuGo - 11-11-2019, 15:33

FredPL napisał/a:
Nie, nie wiedziałem (i nie ja odbierałem), obciąłem się dopiero wczoraj jak wreszcie postanowiłem otworzyć paczki i sprawdziłem oznaczenia nabite na felgach. Na kartonach zresztą też jest napisane, że to jest 5.5J na co zwróciłem uwagę już po obejrzeniu felgi.

Otworzyć można spór na portalu aukcyjnym z powodu przysłania zupełnie innego towaru jak wystawiony w aukcji.
Powinni odebrać na własny koszt i przysłać co zamawiałeś, chyba że nie mają to zwrot kasy. Jak uważasz, że będą dla Ciebie korzystne 5.5" to zostawiaj.

MatysS5 - 11-11-2019, 22:23

Panowie powoli przymierzam się do zakupu felg z oponami na lato jaki rozmiar proponujecie 16 czy 17" jaki profil i szerokość oponki no i jakie ET oraz szerokość felgi chciałbym żeby auto ładnie wyglądało ale żeby zbytnio nigdzie nie charatło ( Lancer 7 kombi 2.0 135km) :lol:
FredPL - 12-11-2019, 17:44

MitsuGo napisał/a:
FredPL napisał/a:

Otworzyć można spór na portalu aukcyjnym z powodu przysłania zupełnie innego towaru jak wystawiony w aukcji.
Powinni odebrać na własny koszt i przysłać co zamawiałeś, chyba że nie mają to zwrot kasy. Jak uważasz, że będą dla Ciebie korzystne 5.5" to zostawiaj.

Na ten moment wysłałem maila z wezwaniem do wymiany na zgodne z opisem aukcji. Jak będzie trzeba to założę spór na allegro.