To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Kopułka i palec rozdzielacza w EA

Bizi78 - 28-09-2016, 09:39

miro_x napisał/a:
Sprawdzę a będę jeszcze szukał może ktoś będzie miał z jakiegoś rozbitka.

Spytaj usera Hugo :wink: .
http://forum.mitsumaniaki...wprofile&u=1553

[ Dodano: 28-09-2016, 09:41 ]
Otrzymałem właśnie maila z ASO :D .
Uszczelka kosztuje 52zł (tylko nie wiem czy netto czy brutto) czas oczekiwania to 4dni na magazynie centralnym mają 5szt 8) .

miro_x - 28-09-2016, 11:15

Dzięki za informację. Jak nic nie znajdę to ściągnę przez aso. cena pewnie brutto bo raczej innej nie podają przez telefon.

[ Dodano: 30-09-2016, 22:06 ]
Palec zalozony eps. ladnie spasowal ale roznicy w paleniu i jezdzeniu nie ma.

Musze uszczelnic ta kopulke. dzisiaj bylem w sklepie gdzie moeli oringi do wyboru i koloru. Pomierze kopulke i dobiore oring za pare zl i mysle ze bedzie ok.

kamil - 03-10-2016, 19:01

jakie przewody i swiece polecacie do 2.5 V6 a i czy reguluje sie zapłon w tym silniku??
Hugo - 03-10-2016, 20:02

kamil, świece i przewody WN tylko NGK. Zapłonem steruje ECU.
kamil - 03-10-2016, 20:53

ok tak zrobie kupie NGK , czyli aparatem się nic nie reguluje
koknej - 04-10-2016, 17:48

Hej
A ja ma pytanie czy dostane gdzieś osobno moduł zapłonowy bo to mi padło czy muszę cały aparat kupić. nr sa na module M67580 i J8378203 bo szukam i nie mogę znaleźć. Ktoś miał z tym problem ?
Wymieniony palec i rozdzielacz cewka ok bo iskre daje tak że konia by zabiło a dalej niechce odpalić zostaje tylko ten moduł co jest w aparacie zapłonowym bo już nie wiadomo gdzie przyczyna ps nie mam aparatu na podmianę .

Krzyzak - 04-10-2016, 18:55

Ja mam, mieszkam w okolicy Gdańska. Chcesz spróbować?
koknej - 04-10-2016, 19:37

Bardzo chętnie napisałem PW do ciebie .albo ty napisz jak możesz bo u mnie niby wiadomość do wysłania i niechce wysłać do ciebie.
miro_x - 05-10-2016, 08:02

A u mnie po deszczach znowu trup. Jeszcze nie uszczelniłem kopułki więc trzymam się tego że to będzie wilgoć w niej.
Dzisiaj znowu sprawdzę iskrę. tylko mi powiedzcie czy wielkość iskry ma wpływ na zapłon?

Bo ostatnio była iskra a nie palił. Rozebrałem złożyłem i zapalił. Woda się z niego nie wylała.

Czy wilgoć w tym miejscu ma wpływ na to że w ogóle nie zapala czy raczej myśleć o kupnie nowej cewki ?

Hugo - 05-10-2016, 08:48

miro_x napisał/a:
tylko mi powiedzcie czy wielkość iskry ma wpływ na zapłon?
Tak. A w szczególności kolor iskry dużo mówi o kondycji aparatu zapłonowego. Jakiego koloru jest iskra?
miro_x - 05-10-2016, 12:57

Chyba była raczej niebieska ale sprawdzę chyba dzisiaj jak nie będzie padało bo zmieniałem palec więc nie wiem co teraz pokaże.

[ Dodano: 05-10-2016, 20:05 ]
Iskra slabiutka. Sciagnalem kopulke pozniej pokrywe po palcem. Tam jest uszelka plaska u mni tez w kiepskim stanie. Przy odkrecaniu tej nakretki co trzyma ta wycieta blaszke cos mi wypadlo pod samochod albo zatrzymalo sie na silniku. Noe znalazlem. Ma ktos taki ladny rysunek z czesciami skladowymi co tam jest po kolei ?
Pozniej odkrecilem dwie male srubki i wyciagnalem plastik na ktorym jest gniazdo wtyczki. Okazalo sie ze uszczelka pod nim nie istnieje tzn rozlazla sie.
Na cewce widac bylo slady tlustego plynu olej czy cos. Ten krociec z wezem nad kopulka niby suchy ale z tylu silnik mokry od oleju czy cos.

Co z tym robic. Probowac uszczelniac czy raczej kupic inny aparat albo regenerowac ? :?

[ Dodano: 05-10-2016, 20:38 ]
Pytanie pomocnicze czy jak odkrece caly aparat to wiaze sie z wyciekiem oleju lub dodatkowa regulacja/ustawieniem ?

tomasek - 05-10-2016, 20:41

Cytat:
Pytanie pomocnicze czy jak odkrece caly aparat to wiaze sie z wyciekiem oleju lub dodatkowa regulacja/ustawieniem ?
Nie,śmiało możesz odkręcić :wink:
miro_x - 05-10-2016, 21:06

Ok a trzeba zaznaczyc polozenie ? Nic sie nie przestawi ?
tomasek - 05-10-2016, 21:23

komarsnk napisał/a:
Czy na pewno dobrze włożyłeś aparat zapłonowy?

dmi napisał/a:
A da się go źle włożyć ? [...]

Owczar napisał/a:
sam palec z oska można obrocic o 180 stopni i da się założyć aparat.

dmi napisał/a:
No tak ale idealnie pasuje tylko w jednej pozycjii

Chodzi o te dwa ostatnie cytaty :) Bo DA się założyć aparat (którego korpus pasuje tylko w jednej pozycji) z obróconą o 180st. włożoną ośką i też będzie pasował :)
________

Krzyzak - 06-10-2016, 08:41

miro_x napisał/a:
uszczelka pod nim nie istnieje tzn rozlazla sie
bo tam fabrycznie jest czarny uszczelniacz (nie silikon ale płynna uszczelka, silikon ma utrwalacz z kwasu octowego, reaguje z żelazem)

miro_x napisał/a:
slady tlustego plynu olej czy cos
może być płyn chłodniczy, tam sobie lubi pocieknąć z wężyka na przepustnicy