[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Obroty jałowe silnika V6
komarsnk - 12-06-2015, 19:51
muscle_car napisał/a: | komarsnk napisał/a: | muscle_car napisał/a: | Upadła na TPS tak z metra i go roztrzaskała. Wymieniłem go oczywiście |
Ja wciąż twierdzę, że są nieprawidłowe ustawienia elementów przepustnicy - TPS i/lub fixed SAS. Jak to będzie na 100% poprawnie ustawione wtedy próbowałbym z SAS bo podobno wcześniej już była ruszana. |
Problem obrotów jest sporadyczny. Przeważnie dzieje się to wtedy gdy dłużej pojeżdżę po mieście. |
Głośno gdybam ale może jest jakiś problem z podbiciem obrotów wraz ze wzrostem oporu generowanego przez alternator? Czy obroty nie rosną jak wentylatory działają? Taki luźny pomysł...
muscle_car - 13-06-2015, 18:46
Bardzo ciekawe jest to co mówisz. Możesz rozwinąć swoją myśl? (tylko nie oszczędzaj szczegółów bo może wiem gdzie jest problem)
komarsnk - 13-06-2015, 20:25
muscle_car napisał/a: | Bardzo ciekawe jest to co mówisz. Możesz rozwinąć swoją myśl? (tylko nie oszczędzaj szczegółów bo może wiem gdzie jest problem) |
Noo boo jak pisałeś, że to się dzieje jak się auto zagrzeje więc może wtedy jak się włączają wentylatory? A wtedy jest duży pobór prądu - ECU dostając info z altka, że ma ciężko podbija obroty (tak jak przy działającym wspomaganiu??) tylko, że podbija "za bardzo". Tyle, że znów dochodzimy do miejsca, gdzie ECU otrzymuje niewłaściwą informację zwrotną TPS bo ten może być źle ustawiony. Ew. trzeba brać pod uwagę uszkodzenie ECU ale to już raczej ostateczność.
Tą wersję jeszcze musi ktoś potwierdzić bo nie mam pewności czy słusznie gdybam
muscle_car - 14-06-2015, 10:21
komarsnk, Całkiem sensowne jest to co mówisz i po dłuższej analizie wydaje mi się, że masz rację. I jeszcze do tego dodam, że najczęściej dzieje się to gdy mam włączone radio czyli dodatkowe obciążenie.
Bierzesz inne możliwości jeszcze?
Zobacz łączył się serwis MUT-em z ECU i nie pokazywał żadnych błędów więc możemy wykluczyć chyba uszkodzenie (ja też wymrygiwałem błędy i dział poprawnie).
TPS był też ustawiany w serwisie. Ustawiali obroty wg manuala którym ja się też posługuję plus komputer. Robili to 2 h więc chyba trafili w wartości . Chyba, że TPS ma również jakieś uszkodzenie, które ujawnia się po jakimś czasie albo od jakiejś skali.
Jest jeszcze coś co może być przyczyną. Na alternatorze jest kondensator anty zakłóceniowy. Jak wyciągałem alternator to urwał się kabel. Szukałem tego bardzo długo ale wszystkie miały za małe wartości niż ten. W końcu kupiłem w motoryzacyjnym jakieś ale też miały mniejsze wartości (nie chciało już mi się szukać). Były one chyba używane do rozrusznika w starszych fordach.
Przyczepiłem oba.
Obroty nie tylko idą w górę ale jeszcze falują więc najpierw chyba pozbędę się tego. Poza tym wyjeżdżam i będę dopiero za tydzień sprawdzał czy pomogło.
komarsnk - 14-06-2015, 12:20
muscle_car, jak TPS był ustawiany zgodnie z manualem i z MUTem to kończą mi się pomysły.
TPS lubi mieć przetarte styki ale to objawia się czkawką przy pewnych ustawieniach pedału gazu - a nie na wolnych i to raz działa a raz nie.
muscle_car - 09-08-2015, 21:25
Przepraszam, że nie dopełniłem obowiązku i nie napisałem co było przyczyną. Mechaniczne uszkodzenie przepustnicy po upadku. Jak silnik się nagrzał to metal się rozszerzał na tyle, że blokował ją na obrotach ok 1500. Podciągnąłem gaz do góry jak był za wysoko i opadał. Mam co prawda przepustnice już gotową do wymiany ale problem ustał na tyle, że da się jeździć i po urlopie dopiero się tym zajmę. Wszystkim wielkie dzięki za pomoc i rady wiele się nauczyłem.
misza116 - 13-09-2015, 19:10
Jeszcze pytanie odnośnie tego błędu P0135:
obwód podgrzewacza czujnika 02, zespół 1, czujnik 1 - to jest sonda od strony grodzi, dostępna od góry?
Byłbym wdzięczny za jakieś info, jaka to sonda ma konkretnie być, muszę zakupić bo 16l/100 mnie już wykańcza
fj_mike - 15-09-2015, 20:33
misza116 napisał/a: | obwód podgrzewacza czujnika 02, zespół 1, czujnik 1 - to jest sonda od strony grodzi, dostępna od góry? |
Pierwsza sonda na wydechu, od strony grodzi.
Więcej w temacie: http://forum.mitsumaniaki...14908&start=585
misza116 - 15-09-2015, 21:31
fj_mike napisał/a: | misza116 napisał/a: | obwód podgrzewacza czujnika 02, zespół 1, czujnik 1 - to jest sonda od strony grodzi, dostępna od góry? |
Pierwsza sonda na wydechu, od strony grodzi.
Więcej w temacie: http://forum.mitsumaniaki...14908&start=585 |
Dzięki Link chyba błędny, bo widzę wymianę żarówek
fj_mike - 15-09-2015, 21:37
misza116 napisał/a: | Link chyba błędny, bo widzę wymianę żarówek |
Faktycznie
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=12624
Marcino - 15-09-2015, 22:34
Jak szybko spadają wam obroty na zimnym silniku i kiedy sie stabilizują?
Od jakiej wartości się zaczunaja.... bo ja mam nawet tak 1500-1600 i spadają w miare nagrzewania, jak drgnie wskazówka temp i jest tak poza kreska to wtedy wyrązniej zaczynają spadać. Zastanawiam się czy to ok...
booohal - 16-09-2015, 07:24
U mnie w jednym i drugim identyko.
Hugo - 16-09-2015, 07:40
booohal napisał/a: | U mnie w jednym i drugim identyko. | U mnie też.
Marcino - 16-09-2015, 10:08
Hugo napisał/a: | booohal napisał/a: | U mnie w jednym i drugim identyko. | U mnie też. |
Czyli wszytko oki:) dzięki.
michal_or - 17-10-2015, 19:11
Odświeże temat. Ostatnio spaliła mi żarówka i wypadła jej blokada żeby to poskładać musiałem wyjąć akumulator.
Po odpaleniu oczywiście programowanie komputera zgodnie z tym co napisane na forum.
I teraz mój problem wszystko było ok . Nagle gdy włączam klime obroty spadają poniżej 500.jak wyłącze obroty sa ok.
Przepustnica czyszczona ok 2 mies temu. Co to moze byc ?
Pozdrawiam .
|
|
|