[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Rozrząd i serwis w Galancie EAxx
Bartek - 29-10-2009, 10:42
tomekrvf, jesteś w błędzie - zawleczka wchodzi i wychodzi bez oporu przy wysunięciu poniżej 3.7 mm - Darek wie co pisze
tomekrvf napisał/a: | Sprawdź to przy następnej wymianie rozrządu w 6A13 |
sampler - 29-10-2009, 10:48
tomekrvf Bzdura. Manual doslownie mowi ze zawleczka nie moze sie wsuwac latwo. I to wlasnie wysuniecie trzpienia jest tutaj kluczowe 3.8-4.5 mm. Jezeli wymiar jest poza wartosciami nalezy powtorzyc krok 1-3 czyli od nowa naciagnac rolke odczekac itd.
tomekrvf - 29-10-2009, 13:51
sampler napisał/a: | tomekrvf Bzdura. Manual doslownie mowi ze zawleczka nie moze sie wsuwac latwo. I to wlasnie wysuniecie trzpienia jest tutaj kluczowe 3.8-4.5 mm. Jezeli wymiar jest poza wartosciami nalezy powtorzyc krok 1-3 czyli od nowa naciagnac rolke odczekac itd. |
Proponuję dokładnie przeczytać manual.
Strona 11B-29 w manualu od Galanta lub manual silnikowy do 6A13 (E-W) 11A-4-7, punkt 13.
Krzyzak - 29-10-2009, 14:28
tomekrvf napisał/a: | sampler napisał/a: | tomekrvf Bzdura. Manual doslownie mowi ze zawleczka nie moze sie wsuwac latwo. I to wlasnie wysuniecie trzpienia jest tutaj kluczowe 3.8-4.5 mm. Jezeli wymiar jest poza wartosciami nalezy powtorzyc krok 1-3 czyli od nowa naciagnac rolke odczekac itd. |
Proponuję dokładnie przeczytać manual.
Strona 11B-29 w manualu od Galanta lub manual silnikowy do 6A13 (E-W) 11A-4-7, punkt 13. |
no wlasnie... przeczytaj dokladnie
Cezar2 - 29-10-2009, 14:34
Czyli babol;) Jutro rozbieram i ustawiam prawidłowo,wielki dzięki za info.
tomekrvf - 29-10-2009, 15:44
To ja chyba nie znam angielskiego:
(13)Make sure that the wire, which has been inserted when
installing the auto tensioner, can be removed easily.
Belt tension should be acceptable if the wire can be easily
removed. Remove the wrench. The belt tension can also
be verified by checking the protrusion amount of the auto
tensioner rod which should conform to the following.
Standard value: 3.8 . 4.5 mm
(14) If the wire cannot be removed easily or the rod protrusion
is not up to specification, repeat steps (9) through (12)
to obtain the correct tension.
Hubeeert - 29-10-2009, 18:56
tomekrvf napisał/a: | To ja chyba nie znam angielskiego:
(13)Make sure that the wire, which has been inserted when
installing the auto tensioner, can be removed easily.
Belt tension should be acceptable if the wire can be easily
removed. Remove the wrench. The belt tension can also
be verified by checking the protrusion amount of the auto
tensioner rod which should conform to the following.
Standard value: 3.8 . 4.5 mm
(14) If the wire cannot be removed easily or the rod protrusion
is not up to specification, repeat steps (9) through (12)
to obtain the correct tension. |
(13)Upewnij się, że drut który został włożony podczas
instalacji napinacza może zostać łatwo wyjęty.
Napięcie paska powinno być prawidłowe jeśli drut może zostać łatwo
wyjęty. Zdejmij klucz. Napięcie paska może również
zostać zweryfikowane poprzez sprawdzenie długości wysunietego
trzpienia napinacza które powinno wynosić co następuje.
Wartości standardowe 3,8 - 4,5mm.
(14) Jeśli drut nie może zostać łatwo wysunięty lub długość wysuniętego
trzpienia nie odpowiada specyfikacji powtórz kroki od (9) do (12)
aby uzyskać prawidłowy naciąg.
Trochę Kali być ale na szybko i powinno być zrozumiałe.
I nie kłócić mi się tu
tomekrvf - 29-10-2009, 19:29
Hubeeert, ale kto się kłóci?
PS Właśnie zmierzyłem ile wystaje trzpień z napinacza jak jest włożona zawleczka - 4mm.
Bartek - 29-10-2009, 19:44
tomekrvf, brniesz......
MAX co wystaje to 3 mm (piszę o oryginale - innych się nie dotykam - sparzyłem się na HMC - więcej nie założę), poza tym od PRAKTYKA i posiadacza 2 silników 6a13 (w pozostałych jest tak samo, a rozrząd robiłem w 4g64, 4g63, 4g67, 4g93 - wszystkie z hydronapinaczami, ale nie o nich rozmawiamy) - w obu sam robiłem rozrząd i wiem co piszę...... nie włożysz zawleczki w napinacz wystający ok. 4 mm - na tyle ustawiam, co w przypadku 6a13TT zajęło mi pół dnia ze względu na długość paska i brak "pazurków teściowej" z dynamometrem
[ Dodano: 29-10-2009, 19:52 ]
tomekrvf, napisz skąd masz ten cytat - bo w oryginalnym service manualu jest napisane zdecydowanie co innego:
[ Dodano: 29-10-2009, 19:56 ]
sampler, ma tutaj 100% racji, a autodaty i inne tego typu publikacje nawet jako papier do podcieru się nie nadają odkąd wydawane są na CD
Krzyzak - 29-10-2009, 19:57
tomekrvf, w manualu, ktorego podales jest napisane w duzym skrocie:
3. teraz sprawdzamy czy mozna wyjac i wlozyc zawleczke
Uwaga: jesli po wyjeciu zawleczki z napinacza mozesz wlozyc ja z powrotem to napinacz nie nadaje sie do uzytku
innymi slowami - sprawny napinacz wysunie trzpien i zawleczki NIE wlozysz
Bartek - 29-10-2009, 19:58
Hubeeert, nikt tu się nie kłóci - mam nadzieję że wystarczająco twarde dowody przytoczyłem
[ Dodano: 29-10-2009, 20:00 ]
Krzyzak, to ja wkleiłem manual , Tomek zacytował coś co jest manualem pt. "Jak zepsuć sprawny silnik - poradnik mechanika, który zrobił 147585945 rozrządów"
tomekrvf - 29-10-2009, 23:07
Bartek napisał/a: | tomekrvf, napisz skąd masz ten cytat |
Manual silnikowy do 6A13 - jak dla mnie to biblia.
Bartek napisał/a: | nie włożysz zawleczki w napinacz wystający ok. 4 mm - |
Wróciłem z pracy i specjalnie zmierzyłem to na oryginalnym napinaczu. W 4G69 też tak jest. Generalnie manual jest tak napisany żeby mechanikom było prosto. Czyli pasek jest dobrze napięty jak zawleczka wchodzi i wychodzi luźno. Przyznasz że pomiary suwmiarką z silnikiem w budzie mogą być nieprecyzyjne (no chyba że użyje się stosu szczelinomierzy).
Bartek napisał/a: | Tomek zacytował coś co jest manualem pt. "Jak zepsuć sprawny silnik - poradnik mechanika, który zrobił 147585945 rozrządów" |
To musisz napisać do MMC Japonia że są błędy w publikacji PWEE9622 strona 11A-4-7 punkt 13(żeby chłopaki nie musieli się męczyć szukając tego błędu)
Dalej nie ciągnę tematu.
sampler - 30-10-2009, 07:20
tomekrvf nawet w Twoim manualu nie ma slowa o wchodzeniu zawleczki luzno po wyciagnieciu "Belt tension should be acceptable if the wire can be easily removed" Czyli ma latwo sie wyciagnac i koniec. Dalej sprawdzasz wysuniecie trzpienia. Ma byc 3.8-4.5 mm.
Dodam tylko ze mniejsza odleglosc oznacza wieksza sile napiecia paska.
Bartek - 30-10-2009, 07:27
Spoko - Biblia też zawiera błędy (powstała, w końcu jako podwalina do największego biznesu na świecie - nie będę ciągnął tematu - chyba że w "kontrowersyjnych" )
tomekrvf napisał/a: | Przyznasz że pomiary suwmiarką z silnikiem w budzie mogą być nieprecyzyjne (no chyba że użyje się stosu szczelinomierzy). |
nie - zwłaszcza, gdy silnik masz na palecie lub stojaku, jak miałem przyjemność kilka razy robić - w nadwoziu zgadzam się częściowo - cyfrowa suwmiarka nie wchodzi, ale do takich pomiarów mam baby-suwmiarkę (9 cm długości), która mieści się idealnie. Z wykształcenia jestem fizykiem, więc pomiar to moje drugie imię
tomekrvf napisał/a: | Generalnie manual jest tak napisany żeby mechanikom było prosto |
Tak powinien być zrobiony silnik (a nie jest - vide wymiana pompy wody lub rolki prowadzącej w 4g64 dohc), ale generalnie się z tym zgadzam - jest to proste - wkładasz wyjmujesz zawleczkę - wyrzuć napinacz, wyjmujesz, nie włożysz masz napinacz OK. Praktyka potwierdza błąd w biblii. Nie jest to wielki błąd, ale jest. Ustawiając tak jak w biblii (zakładając, że masz sprawdzony napinacz) masz o ok. 0.8 mm przeciągnięty zakres roboczy napinacza - w sumie tylko tyle, ale przy -25 st. może być kicha, jak napinacz nie będzie się miał gdzie schować - pojawi się chakterystyczny gwizd przepiętego paska (dobrze mi znany z 4G63 sohc, gdzie rolka napinająca pasek jest na stałe przykręcona do obudowy silnika, a sprężyna służy jedynie do ustalenia naprężenia w momencie skręcania i podczas okresowych przeglądów)
[ Dodano: 30-10-2009, 07:30 ]
sampler, brawo za spostrzegawczość, której wyraźnie zabrakło mi wczoraj
Czyli generalnie jak to zwykle bywało dawniej, nie sama Biblia zawiodła, tylko jej interpretacja
Krzyzak - 30-10-2009, 07:53
tomekrvf napisał/a: | To musisz napisać do MMC Japonia że są błędy w publikacji PWEE9622 strona 11A-4-7 punkt 13(żeby chłopaki nie musieli się męczyć szukając tego błędu)
Dalej nie ciągnę tematu. |
Przeczytalem i nie znalazlem tam bledu. Mozesz go wskazac dokladnie?
|
|
|