To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach

tyku - 22-02-2017, 22:50

Cytat:
Nie ma niczego lepszego od USB z obsługą FLACa

Nagrałem utwór w formacie FLAC, ale USB nie obsługuje tego formatu plików. :roll:

grzesiopol - 22-02-2017, 23:25

Można jeszcze próbować to coś, ale video nie będzie dostępne podczas jazdy.

https://pl.aliexpress.com/item/Digital-Dual-Tuner-Car-HD-H-264-MPEG-4-HD-SD-Various-Channel-DVB-T-Receiver/32720798614.html?isOrigTitle=true

Azael1975 - 22-02-2017, 23:33

Co za pomysły... To lepiej będzie podłączyć jakiś normalny telefon z dobrą apką obsługującą flaci do auxa.
Pchanie się w chiński scat nie ma większego sensu.

grzesiopol - 23-02-2017, 00:03

Ulalalala zobacz sobie markowe sprzęty większość Made in china, tajwan i takie tam.

Azael1975 napisał/a:
Nie ma niczego lepszego od USB z obsługą FLACa :)
sam pytałeś, więc uzyskałeś odpowiedź :P

Masz jeszcze możliwość zainstalowanie jakiegoś sprzętu 2din na bazie androida a wtedy będzieszmiał dużo możliwości w jednym, ale stracisz możliwość obsługi funkcji samochodu jak to jest w przypadku MMCSa. Coś za coś.

Azael1975 - 23-02-2017, 00:15

Nie mówię o made in china, tylko o chłamie z aliexpress.

Mi by się nie chciało kupować androidowego radia w cenie dobrego telefonu i z nim walczyć, wiem o czym mówię.

IMO albo używasz jakiegoś tam ajpoda, ajfona czy innego androida w roli odtwarzacza muzyki przez aux, niezależnie czy wbudowany, czy dorobiony, albo brniesz w duże przeróbki, ale nie takie jak te z linków powyżej, bo żal czasu, czekania i pieniędzy.

Ja w pajero 4 znajomemu postawiłem w samochodzie router i chromecasta audio czy tam music. Najlepsze rozwiazanie, bezprzewodowe, a w razie czego, w podróży, jest możliwość łatwego udostępniania neta czy plików z dużego dysku.

piotras78 - 23-02-2017, 00:15

tyku napisał/a:
Cytat:
Nie ma niczego lepszego od USB z obsługą FLACa

Nagrałem utwór w formacie FLAC, ale USB nie obsługuje tego formatu plików. :roll:

A ja polecam tę stronę:
http://mp3ornot.com
Szczególnie ludziom, którzy mają USB z obsługą flaków ;)

Azael1975 - 23-02-2017, 00:16

piotras78 napisał/a:
albo streamują przez fm lub to chińskie badziewie z linka powyżej ;)
piotras78 - 23-02-2017, 00:25

Azael1975 napisał/a:
piotras78 napisał/a:
albo streamują przez fm lub to chińskie badziewie z linka powyżej ;)

To jest już przeciwny biegun.
Jak dla mnie najlepszym wyjściem jest kilka płyt i zmieniarka. I nie zgrywanie tysiąca mp3, których się nie słucha tylko kupno tych kilku oryginalnych płyt, każda pod inny nastrój.

grzesiopol - 23-02-2017, 17:17

To panowie w czym problem, skoro uważacie, że się nie da bo lepiej jest ... itd itp to po co ta pisanina. :shock: Ludzie dają wam pomysły co i jak a wy sie czepiacie że to z aliexpress, przecież można znaleźć coś odpowiedniejszego np za 300 lub 500 zł., pytanie czy jest to opłacalne. Do wyboru zostaje czy taniocha z aliexpress czy drożyzna z polskiego sklepu a i tak wyprodukowana w chińskich zakładach produlujących to samo dla aliexpress.
Co do aliexpress to większość przedmiotów wystawianych przez sprzedających i tak jest do kupienia w polskich sklepach ale już z dodanym brendem firm np. Manta (tylko przykładowa nazwa) a produkują je te same firmy.

Większości osób wystarczy to co prezentuje MMCS, można sobie radia posłuchać, teledyski (mi wchodzi około 38 teledysków) poogladać a podczas jazdy posłuchać (jak ktoś nie ma DVD motion), można sobie zgrać płyty na dysk. I zawsze będzie to lepsza jakość niż mp3 przesłanych przez BT lub AUX gdzie jakość pozostawia wiele do życzenia.

[ Dodano: 23-02-2017, 17:33 ]
Ewentualnie proponuje montaż Car DVB-t z wejściem USB i wtedy jeszcze dodatkowo macie możliwość oglądania TV w samochodzie i to w cenie około 300-800 zł. :mrgreen:

marcink - 23-02-2017, 19:19

Azael1975 napisał/a:
(..) lepiej będzie podłączyć jakiś normalny telefon z dobrą apką obsługującą flaci do auxa.

To jest bardzo dobry pomysł.

U siebie mam USB, do którego mogę podłączyć telefon/tablet z jabłkiem i jednocześnie odtwarzać z niego muzykę oraz ładować go. Jakość dźwięku jest chyba najlepsza ze wszystkich dostępnych mediów (radio, cd, BT, pendrive z mp3).

Jest tylko jedno ale.
Złącze USB jest w tak beznadziejnym miejscu w schowku, że:
1) trudno w nie trafić (nie widać go, jest u góry pod nieco dziwnym kątem)
2) muszę trzymać telefon w schowku i pozwolić mu się obijać + hałasować na nierównościach.

Przydałoby się USB obok AUX, akurat telefon idealnie leży w tej półeczce przed lewarkiem skrzyni biegów, a pod pokrętłami do nawiewów.

Alternatywa?
telefon ładuje się po kablu z gniazda zapalniczki (a w sumie to z rozgałęźnika, bo jest jedno gniazdko a trzeba podłączyć wideorejestrator, nawigację i jeszcze usb), a muzyka gra po bluetooth. Niestety jej jakość jest mizerna, chyba tylko radio daje gorsze wrażenia słuchowe..

Niby to są tylko pierdoły, ale przy następnym aucie już będę zwracał na to uwagę (i chyba nawet większą niż na markę samego auta)..

tyku - 23-02-2017, 22:21

Marcin :!: USB możesz mieć gdzie chcesz :wink: Tobie to nie pasuje, a ja jestem zadowolony z położenia. :wink:
marcink napisał/a:
telefon ładuje się po kablu z gniazda zapalniczki (a w sumie to z rozgałęźnika, bo jest jedno gniazdko a trzeba podłączyć wideorejestrator, nawigację i jeszcze usb)

Rozgałęźnik gniazda zapalniczki trzeba zamontować za schowkiem. :wink:

Venom86 - 24-02-2017, 12:06

Marcin ja bym zrobił tak: wypinasz wtyczkę ze schowka i wpuszczasz w tunel środkowy kupujesz poniższy zmienik zaślepki przycisków koło skrzyni i podpinasz do uprzednio przełożonego USB i pod zasilanie od zapaliczki.

Masz ładowarkę i wejście na pendrive'a/tel/tablet pod ręką ;) Chyba że masz wersje bez przycisków w tym miejscu bo i takie były :P

Link to aukcji: USB

piotras78 - 27-02-2017, 00:02

Venom86 napisał/a:
Marcin ja bym zrobił tak: wypinasz wtyczkę ze schowka i wpuszczasz w tunel środkowy kupujesz poniższy zmienik zaślepki przycisków koło skrzyni i podpinasz do uprzednio przełożonego USB i pod zasilanie od zapaliczki.

Jakoś temu nie wróżę zbyt długiego życia ;)
Narobisz się, a po tygodniu pewnie wtyczka się zepsuje i będziesz dwa miesiące czekał na nową jeżdżąc bez niczego ;)
Alie sobie odpuściłem, za drogo i zbyt słaba jakość. Nader często wolę dopłacić te kilka złotych i kupić z allegro a nie raz mieć coś taniej niż czekać kupę czasu na coś, co może okazać się totalnym szitem.

lborek - 12-03-2017, 08:36

Chciałbym pociągnąć ten temat :

Kod:
3. Modul zawierający USB,zestaw BT, zestaw BT z kopiowaniem książki telefonicznej,BT audio – czyli odtwarzanie muzy po BT. Można podlaczyc do miskow z poprzednich lat

Gdzie szukać takiego modułu? Rozumiem że nie będzie konieczna wymiana radia i sterowanie z kierownicy będzie działać?

marcink - 12-03-2017, 09:23

Venom86 napisał/a:
Chyba że masz wersje bez przycisków w tym miejscu bo i takie były :P

I taką też mam.
Wolałbym tego nie ruszać, bo to fajne miejsce na pilot od bramy garażowej, leży idealnie, nie obija się na zakrętach i jest pod ręką.

W podłokietniku wożę różne pierdoły i dopóki nie mam osobnej tacki jak w ASX, to musiałbym po przejażdżce kopać za telefonem ;) A przed podłokietnikiem mam przyciski grzania foteli, więc tam też nie wyjdę.

Najlepszym miejscem na wyprowadzenie dodatkowego USB byłoby miejsce gdzie zazwyczaj znajdują się złącza AUX.

Z kolejnymi kilometrami trochę też zmienia się mój stosunek do auta, wcześniej byłem mocno napalony na dobre audio, topowe wygłuszenie, szmery-bajery, bo chciałem Lancerem jeździć 10 lat, a teraz zastanawiam się czy jest sens bo wiem, że najpóźniej z końcem gwarancji będę chciał zmienić go na coś z kopytem i mniej męczącego w trasie >200km.