Forum ogólne - Opony zimowe, jazda w okresie zimowym itp
sebekColt97 - 02-12-2010, 09:37
Na południu bez opadów(region katowicki), nareszcie drogi doprowadzą do dobrego stanu.
A gdzie dziś najgorsze opady w kraju?
krzychu - 02-12-2010, 12:11
No a u mnie jeszcze w nocy była ciała droga, dzisiaj niestety wszystko czarne
JCH - 02-12-2010, 12:56
krzychu napisał/a: | dzisiaj niestety wszystko czarne | Jutro po południu ma zacząć sypać tak więc mam nadzieję na właściwy kolor na drogach Podbeskidzia
jaca71 - 02-12-2010, 18:49
Gdzie się nadaje taki opis sytuacji? Tu czy do "kultury"?
Ostatnie dwa dni kilka podobnych sytuacji. Doga zaśnieżona na biało, sypie śnieg. Szalony jaca71 jedzie z zawrotna prędkością 50-60km/h. Dogania samochody jadące ~30km/h. Jako że owe samochody go ograniczają od dołu to postanawia je wyprzedzić. I co? Wyprzedzani nie chcą być wyprzedzeni. Skutkiem czego jest jazda równoległa z zarzuceniami na śnieżnych koleinach. goście wytrzymują do około 70km/h i w końcu sukces. Ja po wyprzedzeniu wracam do swoich 50-60 a oni zostają w tyle ze swoimi 30. I pytanie jest co chcieli osiągnąć swoim manewrem?
sampler - 02-12-2010, 22:19
Podobna sytuacja. Centrum miasta droga po dwa pasy w kazdym kierunku. Jade prawym pasem spokojnie bo ruszylem spod swiatel. Jezdnia cala biala, nierowna nawierzchnia. Z tylu widze goscia ktory siadl mi na zderzaku i nerwowo sie zachowuje. W koncu udalo mu sie zjechac na lewy pas i widze jak mija mnie skoda fabia z numerami WW. Poszedl jak rakieta ale widze ze walczy z autem na nierownej nawierzchni. Odszedl znacznie. Dojezdzam do nastepnych swiatel akurat jest czerwone. Przedemna stoi juz TIR ale z lewej co ciekawe na mojej wysokisci stoi ta sama Fabia WW. Spojrzajem na kierowce i dalem mu do zrozumienia gestem ze nie potrzebnie tak gonil. Gosc sie tak zagotowal ze poszedl na zielonym jak oszalaly. Malo nie wpadl pod Tira tak nim rzucalo. Jestem ciekaw co ten gosc sobie mysli tak jezdzac???
mitsu00 - 02-12-2010, 22:47
sampler napisał/a: | Podobna sytuacja. Centrum miasta droga po dwa pasy w kazdym kierunku. Jade prawym pasem spokojnie bo ruszylem spod swiatel. Jezdnia cala biala, nierowna nawierzchnia. Z tylu widze goscia ktory siadl mi na zderzaku i nerwowo sie zachowuje. W koncu udalo mu sie zjechac na lewy pas i widze jak mija mnie skoda fabia z numerami WW. Poszedl jak rakieta ale widze ze walczy z autem na nierownej nawierzchni. Odszedl znacznie. Dojezdzam do nastepnych swiatel akurat jest czerwone. Przedemna stoi juz TIR ale z lewej co ciekawe na mojej wysokisci stoi ta sama Fabia WW. Spojrzajem na kierowce i dalem mu do zrozumienia gestem ze nie potrzebnie tak gonil. Gosc sie tak zagotowal ze poszedl na zielonym jak oszalaly. Malo nie wpadl pod Tira tak nim rzucalo. Jestem ciekaw co ten gosc sobie mysli tak jezdzac??? |
Olać takich bezmózgowców..... Taka jazda bez wyobraźni w końcu zapunktuje blacharką albo szpitalem
Owczar - 02-12-2010, 23:47
sampler napisał/a: | Fabia WW |
Pewnie jakiś przedstawiciel handlowy. Oni tak jeżdżą... Prędkość maksymalna auta 180, a przelotowa 185...
mitsu00 - 03-12-2010, 00:35
sampler napisał/a: | Z tylu widze goscia ktory siadl mi na zderzaku i nerwowo sie zachowuje. |
W Szwecji takich delikwentów Policja traktuje hurtowo po 1500zł w SEK. Jakby polscy polizaje tak podchodzili do sprawy, to nie jeździliby Oplami i Passatami, tylko BMW 530 lub E-klasą z min. 3-litrowym motorkiem
mkm - 03-12-2010, 00:54
mitsu00 napisał/a: |
W Szwecji takich delikwentów Policja traktuje hurtowo po 1500zł w SEK. Jakby polscy polizaje tak podchodzili do sprawy, to nie jeździliby Oplami i Passatami, tylko BMW 530 lub E-klasą z min. 3-litrowym motorkiem |
Tylko po co?
To co mają słabe nie jest...
Paweł_BB - 03-12-2010, 06:19
jaca71 napisał/a: | Wyprzedzani nie chcą być wyprzedzeni. Skutkiem czego jest jazda równoległa z zarzuceniami na śnieżnych koleinach. goście wytrzymują do około 70km/h i w końcu sukces. Ja po wyprzedzeniu wracam do swoich 50-60 a oni zostają w tyle ze swoimi 30. I pytanie jest co chcieli osiągnąć swoim manewrem? |
Nigdy tego nie zrozumiem ja na szczęście mam bardzo mało takich sytuacji, może ludzie widząc Evo w ogóle nie podejmują działania a jak podejmują to po wciśnięciu gazu sytuacja od razu się wyjaśnia
P.S. koledzy wrzucajcie proszę take posty do "Kultury..." OK ? dzięki
jaca71 - 03-12-2010, 09:21
Paweł_BB napisał/a: | może ludzie widząc Evo w ogóle nie podejmują działania a jak podejmują to po wciśnięciu gazu sytuacja od razu się wyjaśnia |
Pogrubione jest odpowiedzią - masz czterołapa u mnie wciśnięcie gazu skutkuje tylko wzrostem obrotów i niekontrolowanym suwaniem się przodu na boki
krzychu - 03-12-2010, 09:33
Znaczy w zimie jest większy problem, ale ogólnie po kilku takich akcjach nauczyłem się rozpędzać wcześniej tak żeby nie dać tym co chcą cfaniakować takiej możliwości. Ilość tego typu problemów drastycznie zmalała.
mitsu00 - 03-12-2010, 10:25
jaca71 napisał/a: |
Pogrubione jest odpowiedzią - masz czterołapa u mnie wciśnięcie gazu skutkuje tylko wzrostem obrotów i niekontrolowanym suwaniem się przodu na boki |
Czterołap zimą i ogólnie RULES Nigdy więcej nie kupię auta z napedem na 1 ośkę.... Jeżdżę teraz OII i Q5 i kocham te autka w warunkach jakie mamy teraz. Pod górę czy na krętym idą jak pociąg
jaca71 - 03-12-2010, 10:34
mitsu00 napisał/a: | Nigdy więcej nie kupię auta z napedem na 1 ośkę... |
Moja klasyfikacja napędów od dołu to:
Dno - napęd na przód
dług, długo nic...
4x4
szczyt - RWD
mitsu00 - 03-12-2010, 10:37
jaca71 napisał/a: | Moja klasyfikacja napędów od dołu to:
Dno - napęd na przód
dług, długo nic...
4x4
szczyt - RWD |
RWD jest fajny do zabawy jeśli jednoczesnie "pod maską jest ciasno", czyt. mocny motorek Zimą natomiast i w kwestii wiekszego komfortu i bezpieczeństwa, nic nie zastąpi 4x4.
|
|
|