Nasze Miśki - Przygody z Galantem i Galantem 2.0 V6 MIVEC
Marcino - 17-09-2012, 11:39
Widać ze prace idą pełną para... Powodzenia i sukcesów z "kabelkami":)
Wszyc - 17-09-2012, 17:00
ehhh... też już chce być na tym etapie
jacek11 - 19-09-2012, 17:41
AREEEEK,no i co tam
areksz121 - 19-09-2012, 20:35
Nie śpię ostatnio wcale....
Jutro trzeba ogarnąć alternator, bo przy wyciąganiu ze srebrnego przekręciłem śrubę prądową i zwarcie do masy poszło...na razie 60km przejechane, sprzęgło dwoma palcami lewej ręki wciskam Wszystko działa z wyjątkiem klimy i MIVECa, ale to tylko kwestia alterka...w tej chwili jeździmy na tym z Gala. Ogarniemy. Gazownia dziś przywrócona do życia, działa bez kalibracji, może jutro pojeździmy i ustawimy.
Zdjęcia będą, nie bójcie się Galant dostał nowe życie, powiem, że nawet bez MIVECa dół ma ładny...cuda normalnie Maska się zamyka, jest git, tymczasowo srebrna
Chłopaki, ********(będzie ostrzeżenie )*********................udało się
Wszyc - 19-09-2012, 20:43
areksz121 napisał/a: | Chłopaki, ********(będzie ostrzeżenie )*********................udało się |
Gratuluje! powodzenie w dogrywaniu pierdółek a ja od przyszłego tygodnia ruszam znów z projektem trzeba podgonić:P
scoratir - 19-09-2012, 21:29
To nie tylko pierdółki... bo takie małe problemy potrafią czasem przezwyciężyć wolę walki z nowym projektem.
To że maski nie musisz ucinać to Ci mówiłem. Ustaw wszystko dobrze i będzie GIT.
Wierzę w to wszystko . Spokojnie i do celu. Mówiłem że nie będzie tak łatwo. Gdybyś Ty widział moje zmagania z pokrywkami... ojjjjjj sam byś zwątpił.
PS. Diody już się szlifują, w tym tygodniu jeszcze je pewnie wyślę.
A Ty Wszycu montuj tego gala bo inaczej w Tym dziesięcioleciu się nie załapiesz! Tak samo wierzę w Ciebie. Oby Ci kasa sprzyjała... bo to raczej kosztowny projekt.
areksz121 - 20-09-2012, 07:08
Ja się rozklejam teraz za każdym razem, kiedy przekręcam kluczyk...łomatko jeszcze na MIVECu nie jechałem, bo dziś altka dopiero ogarnę, a już bezgranicznie pokochałem to serce...Oprócz Gala mam jeszcze trochę innej roboty, więc historia SWAPU będzie przy weekendzie A fotek nazbierało się znów troszkę
Opisując całą historię, choć odrobinę przybliżam Wam co i jak, ale naprawdę to trzeba złapać za kierownicę i poczuć te równiuteńkie takty
polaff - 20-09-2012, 17:37
areksz121, mówisz, że samo przełożenie głowic i całej reszty tak dużą różnicę wywołuje?
areksz121 - 21-09-2012, 08:08
Alternator naprawiony, śruba prądowa poprawiona, założony do Gala...wyjazd z podnośnika i próby...łojojoj Tać to masakra jest i ten dźwięk jak MIVEC wskakuje Lepsze buty, bo jest taki mądry i na LPG nie chce się kręcić Wywala jak zawsze błąd wtrysku (41) i ECU odcina przy 6500. Teraz moje pytanie do Was, jak macie to rozwiązane, żeby błędu nie wyrzucało, a żeby STAG czytał dobrze czasy benzynowe? Dodam, że CE wywala tylko na wolnych obrotach. W czasie jazdy na biegu na PB przełączam na LPG i wtedy nie ma błędu, kręcę i włącza się MIVEC na LPG.
Nadal klima się nie załącza, coś jest nie tak z kabelkami, albo ECU nie pozwala. Nie podbija obrotów, nie włącza wentylatorów i sprężarki. To nie wina czujnika ciśnienia na osuszaczu/sprawdzony...Wentylatory pracują normalnie, jeżeli temp silnika wzrośnie.
Pierwsze wrażenia z jazdy na MIVECu całkiem całkiem Używałem tylko 1 i 2 biegu, większa prędkość i filmiki może nakręcimy w weekend.
Rozglądałem się za hamownią i całkiem przyzwoita jest koło Amsterdamu, cenią sobie usługę na 100ojro i trzeba się umawiać. Jak nie znajdę nic bliżej i taniej, to za jakiś miesiąc jedziemy po wykres
polaff napisał/a: | areksz121, mówisz, że samo przełożenie głowic i całej reszty tak dużą różnicę wywołuje? |
Do przełożenia jest połowa silnika...bo głowice i tłoki, ECU, wtryski od FTO MIVEC, część wiązki...to tak z grubsza. W Galu EA jest dużo łatwiej, bo bierzesz cały silnik i pakujesz dokładnie P&P czy to z manualną skrzynią, czy auto W Galu E5 rozrząd jest po stronie kierowcy.
jacek11 - 21-09-2012, 16:46
areksz121 napisał/a: | Nadal klima się nie załącza, |
za mało gazu?
Marcino - 21-09-2012, 17:31
areksz121 napisał/a: | W Galu EA jest dużo łatwiej, bo bierzesz cały silnik i pakujesz dokładnie P&P czy to z manualną skrzynią, czy auto |
Ze znaczy co,,,, ze do 2.5 V6 - 6A13 da sie to zrobić?... ciekawe jaki przyrost można by osiągnać..:)
CO do LPG, to w stagu ustawiasz max obroty na LPG, i tam musisz podciągnać teraz do 8000 rpm
Ja w swoim mam teraz 7000ustawione (było 6.500) i ciagnie jak poprawiłem LPG bez zapętlania wtrysków.
Wszyc - 21-09-2012, 17:46
Marcino napisał/a: | Ze znaczy co,,,, ze do 2.5 V6 - 6A13 da sie to zrobić?... ciekawe jaki przyrost można by osiągnać..:) |
Do 2,5 V6 nic nie zrobisz chodzi o to że silnik cały z FTO prędzej wrzucisz bez problemów bo jest po tej samej stronie co w EA do E5 nie wrzucisz całego silnika z FTO bo my mamy rozrząd po przeciwnej ale do EA wrzucać 6A12 z FTO to głupota jak przecież jest 3.8 litra V6 Mivec z Eclipse 4 generacji You want to be big you got to go big
areksz121 - 21-09-2012, 18:18
Klima działa Przeleciałem kabelki od klimy i nie wiem sam na końcu co było problemem...wiązki różnią się delikatnie pomiędzy dwoma Galami, ale najważniejsze kabelki trafiają na siebie. To już nie ważne, ważne, że klima działa
Pierwsze regulacje LPG za nami, na krótką jazdę mieszanka wydalała i było bogato. Doradźcie tylko co z tym błędem wtrysku zrobić...bo to jest troszkę irytujące
Ogólnie serducho zadziwia mnie na każdym kroku i bez załączania MIVECa nieźle ciągnie Już prawie 200km przejechane Do tego trzeba będzie jeszcze zaworki podregulować, bo już troszkę się ułożyło i delikatnie klepie, ale moje ucho to toleruje, a wybredne jest, jeśli chodzi o takie tematy
Środek już poskładany, zostało stjunigować zieloną maskę i to będzie na razie na tyle, potem świeży olej itd
jacek11 - 21-09-2012, 22:07
dziurki przy kielichach ogarnąłeś?
deejay - 21-09-2012, 22:24
Marcino napisał/a: | Ze znaczy co,,,, ze do 2.5 V6 - 6A13 da sie to zrobić?... ciekawe jaki przyrost można by osiągnać..:) |
Same głowice do 6A13 z DOHC ok 30 KM
|
|
|