To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej

plecho1 - 13-07-2011, 20:39

Właśnie 20cm2 na każdą lampę. Ale jeśli mają homologację RL to powierzchnia świecenia na pewno jest właściwa.
PiotrKw - 13-07-2011, 20:46

Mają , Philips nie wypuściłby bubla niezgodnego z przepisami. Te 4 diodowe to dosyć nowa sprawa , sprzedawane od ok. roku. Gdy byłem z montażem zestawu głośnomówiącego w firmie zajmującej się od lat również swiatłami dziennymi , z ciekawości mechanicy mierzyli wymiary świateł bo na pierwszy rzut oka wydawały się im za małe . Ale nie , spełniały minimum .
mitsu00 - 13-07-2011, 21:13

PiotrKw napisał/a:
Mają , Philips nie wypuściłby bubla niezgodnego z przepisami. Te 4 diodowe to dosyć nowa sprawa , sprzedawane od ok. roku. Gdy byłem z montażem zestawu głośnomówiącego w firmie zajmującej się od lat również swiatłami dziennymi , z ciekawości mechanicy mierzyli wymiary świateł bo na pierwszy rzut oka wydawały się im za małe . Ale nie , spełniały minimum .
OK, to w takim razie te 5 diodowe sa nielegalne? Philips wypuscil tez chyba 6 albo i 8 diodowe... Tez sa nielegalne? Wierzyc mi sie nie chce. Poza tym trzymam w reku homologacje obecnych 5 diodowych i mowy nie ma o jakiejs opowierzchni swiatla, tylko o odleglosciach ktore podalem wczesniej.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 oraz Regulaminy nr 48 (dotyczy instalacji oświetlenia samochodowego) i 87 (wytyczne komisji dotyczące świateł do jazdy dziennej) Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ):

"....Światła do jazdy dziennej muszą być barwy białej, powinny się włączać automatycznie po przekręceniu kluczyka (włączeniu zapłonu), ale powinny się również automatycznie wyłączać po włączeniu świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych. Ustawodawca mówi również wprost, że przednie, boczne (o ile są) i tylne światła pozycyjne oraz obrysowe, a także oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie musi się włączać podczas jazdy na światłach dziennych. Światła te muszą być na wysokości co najmniej 25 cm od ziemi, ale nie wyżej niż 150 cm, maksymalnie 40 cm od bocznego obrysu pojazdu, a wzajemna odległość między nimi nie może być mniejsza niż 60 cm."

Zadnej wzmianki o dopuszczalnej powierzchni reflektora....

PiotrKw - 13-07-2011, 21:21

mitsu00 napisał/a:
OK, to w takim razie te 5 diodowe sa nielegalne? Philips wypuscil tez chyba 6 albo i 8 diodowe...

Powoli, zastanow sie co oznacza powierzchnia minimalna. Kazda wieksza jest zgodna z przepisami.
Przepis ECE-R87 (wyciąg)
Intensywność światła reflektora do jazdy dziennej od 400 do 800 kandeli.
Minimalna powierzchnia świetlna każdej lampy 20 cm²
Automatyczne włączanie świateł dziennych równocześnie z rozruchem pojazdu.
Włączanie i wyłączenie świateł dziennych bez użycia dodatkowych narzędzi.
Automatyczne wyłączenie świateł dziennych przy włączeniu świateł mijania

sylb - 13-07-2011, 21:22

O 20 cm2 mówi norma ECE-R87, zastanawiam się jak się to ma do polskich przepisów.
mitsu00 - 13-07-2011, 21:24

PiotrKw napisał/a:
Powoli, zastanow sie co oznacza powierzchnia minimalna. Kazda wieksza jest zgodna z przepisami.
A sorry, masz racje, nie zauwazylem :wink: Mimo wszystko chetnie bym zobaczyl ten przepis, bo ten ktory wkleilem o niczym takim nie mowi....
krzychu - 13-07-2011, 22:47

mitsu00 napisał/a:
Światła te muszą być na wysokości co najmniej 25 cm od ziemi, ale nie wyżej niż 150 cm, maksymalnie 40 cm od bocznego obrysu pojazdu, a wzajemna odległość między nimi nie może być mniejsza niż 60 cm."

To dotyczy montażu za który odpowiada np. właściciel (jeśli sobie sam zamontuje).

mitsu00 napisał/a:
Zadnej wzmianki o dopuszczalnej powierzchni reflektora....

Nie powinno Cie to interesować. Interesować Ciebie, diagnostę i policję powinno to czy na kloszu jest wybite "EX" i homologacja DRL - "RL". Nikt nie będzie mierzył średnicy, mocy świecenie czy czegoś tam jeszcze wymagają. Jeśli mają "RL" to znaczy że mają odpowiednią powierzchnie (dlatego łatwo rozpoznać cienkie diody z allegro które na pewno nie mają 20cm² i na pewno nie mają "RL"), świecą z odpowiednią mocą, mają też moduł odpowiedzialny za automatyczne włączanie i wyłączanie (też jest wymagane w którejś normie kiedy mają się włączać i wyłączać).

Jakiś 1,5 roku temu przestudiowałem cały ten temat na każdą stronę.

To samo tyczy xeonów. Co z tego że ktoś wstawi sobie żarniki, auto poziomowanie i spryskiwacze. Nie ma wybitego DC, DR, DC/R to zabiorą dowód niebiescy do strzału.

Uważać też trzeba na allegrowiczów którzy reklamują mniej więcej tak "jest E4 - można montować, jest homologacja i w ogóle fantastycznie na golfie leżą"

Ps. Widzę że problemy z czytaniem ze zrozumieniem nie masz tylko z moim tekstem.

Dario_W - 14-07-2011, 07:57

Ktoś wie, czy i jak się reguluje ksenony w OII? Mój lewy reflektor świeci zdecydowanie wyżej niż prawy. W serwisie nie podjęli się tematu.
elektryk - 14-07-2011, 10:04

Dario_W napisał/a:
Ktoś wie, czy i jak się reguluje ksenony w OII? Mój lewy reflektor świeci zdecydowanie wyżej niż prawy. W serwisie nie podjęli się tematu.
Samo tak się zrobiło? Może masz lampy od jakiegoś anglika? A długie światła świecą dalej/mocniej? Bo może to problem z przesłoną w żarówce.
mitsu00 - 14-07-2011, 16:01

Dario_W napisał/a:
Powinno byc odwrotnie. Ten po stronie kierowcy ma swiecic nizej niz ten od strony pasazera.
krzychu - 14-07-2011, 19:40

mitsu00 napisał/a:
Powinno byc odwrotnie. Ten po stronie kierowcy ma swiecic nizej niz ten od strony pasazera.

Oba mają mieć identyczną wysokość świecenia. To reflektory mają oświetlać prawą stronę bardziej niż lewą, a nie że prawy reflektor świeci wyżej :axe: Są po prostu asymetryczne (reflektory, a nie ustawienie).

Dario_W - 15-07-2011, 07:45

co reflektory mają robić to ja wiem. Pytanie było proste a wy się rozpisujecie a nikt nie odpowiedział... Tak jest od początku, że lewy świeci nieco wyżej i wydaje mi się, że bardziej na lewo niż powinien. Teraz jednak mam wrażenie, że jeszcze bardziej się podniósł. Pytanie zatem brzmi: czy i jak można regulować ksenony w OII? Nie pytałem czy mam angielskie.
mitsu00 - 15-07-2011, 09:21

Dario_W napisał/a:
co reflektory mają robić to ja wiem. Pytanie było proste a wy się rozpisujecie a nikt nie odpowiedział... Tak jest od początku, że lewy świeci nieco wyżej i wydaje mi się, że bardziej na lewo niż powinien. Teraz jednak mam wrażenie, że jeszcze bardziej się podniósł. Pytanie zatem brzmi: czy i jak można regulować ksenony w OII? Nie pytałem czy mam angielskie.
Co ty kombinujesz pytajac na forum....? Masz gwarancje na auto i jesli to jest usterka, ma zostac naproawione przez ASO. A jesli jakis jelen w ASO odpowiada ze sie tego nie podejmie, to niech laskawie zadzwoni do dzialu technicznego Importera. Po to wlasnie oni sa zeby rozwiazywac problemy z ktorymi miszcze w ASO sobie nie radza.
bonito - 15-07-2011, 10:22

Dario - wobec tego ja odpowiem: regulacja reflektorów jest prosta jak budowa snopowiązałki:
1. Stajemy kilka metrów przed ścianą np. w garażu.
2. Otwieramy maskę.
3. Każdy reflektor (także ksenonowy) ma dwie śruby (śrubokręt krzyżowy): góra-dół i prawo-lewo.
4. Kręcimy według uznania i regulujemy :)

W razie czego każda stacja diagnostyczna zrobi to za 10-20 PLNów.

bonito

elektryk - 15-07-2011, 11:04

bonito napisał/a:
Dario - wobec tego ja odpowiem: regulacja reflektorów jest prosta jak budowa snopowiązałki:[...]4. Kręcimy według uznania i regulujemy :)
To jest likwidacja objawu a nie przyczyny. Reflektory same z siebie się nie rozlegulowują, tak na szybko mam takie pomysły.
1. Reflektor ma jakieś niewidoczne uszkodzenie (np coś ułamane).
2. Reflektor ma jakieś luzy na mocowaniu do karoserii.
3. Reflektor ma jakieś luzy na regulacji
4. Żarówka/palnik jest źle założona lub docisk słaby.
5. Uszkodzona regulacja samopoziomowania lub poziomowania przełącznikiem.
6. Tak jak napisałem wcześniej, palnik jest uszkodzony albo na sterowaniu przełączaniem na światła długie albo na samym elemencie wykonawczym (przesłona).