To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant e88a czyli jak puściły mi nerwy i go kupiłem ;)

Hugo - 04-11-2011, 10:08

Wojciech Bogacz napisał/a:
Da się też zauważyć wodę na korku oleju
Jak go odpalasz na chwilę, albo przejedziesz kilka km to całkowicie NORMALNE!
Wojciech Bogacz - 04-11-2011, 12:49

Hugo napisał/a:
Da się też zauważyć wodę na korku oleju
Jak go odpalasz na chwilę, albo przejedziesz kilka km to całkowicie NORMALNE!

No fakt - jeżdżone było nim tyle co nic, bo zaledwie kilka km, jakby to koło naprawić to bym go nieco przegnoił gdzieś - wprawdzie przeglądu nie ma i szyba popękana ale kto wie - może by mi się udało - w razie czego chyba dowód bym miał zabrany tylko, czy może coś gorzej ?? Szkoda by mi tylko było robić to koło - bo cięcia i spawania masa - jakby potem jednak wyszło że coś nie gra jednak.

Osobiście chyba wolę znaleźć na niego klienta (albo na części, ale chyba na zasadzie - przyjedź i sobie wymontuj heh).

m6riano - 04-11-2011, 13:02

Jak pokażesz dowód to ci zabiorą...jeśli nie to 250 zł/bez pkt.
Wojciech Bogacz - 04-11-2011, 13:28

Wczoraj z sąsiadem wzięliśmy się za ten wyciek oleju z silnika i wyszło na to, że jeden z węży prowadzących do chłodnicy oleju cieknie w miejscu zaciśnięcia na metalowej rurce... Ogólnie dostać go poza ASO nie da się za bardzo (chyba, że używkę), cena z ASO również eliminuje jego zakup - sprawdzałem nawet w zielonym Galu co by podmienić ale tam też ten sam wąż cieknie :(

Opcja jest więc dorobić albo kupić używkę... gdzie na terenie Krakowa lub ewentualnie Kielc można takiego nietypowego wężyka dorobić ? Jest on zbrojony i wewnątrz podobno teflonowy czy coś...

Wojciech Bogacz - 04-11-2011, 14:14

m6riano napisał/a:
Jak pokażesz dowód to ci zabiorą...jeśli nie to 250 zł/bez pkt.

Mam tylko zastępczy ale już nie ważny - co w takim przypadku ?

m6riano - 04-11-2011, 16:19

Nie wiem..lepiej nie pokazuj wcale...za brak dokumentu jest mandat 50zł.
Ale jeśli wykryją u ciebie usterkę na podstawie której mogą zabrać dowód rej. wtedy jest mandat 250zł.

Wojciech Bogacz - 04-11-2011, 16:49

m6riano napisał/a:
Nie wiem..lepiej nie pokazuj wcale...za brak dokumentu jest mandat 50zł.
Ale jeśli wykryją u ciebie usterkę na podstawie której mogą zabrać dowód rej. wtedy jest mandat 250zł.

Czyli sprawa jasna - dzięki za info :)

m6riano - 04-11-2011, 16:58

Zawsze możesz zrobić taki myk że jeśli nie pokażesz im dowodu ale sie doczepią do pękniętej szyby i będą chcieli wsadzić ci dwieipółpaki to możesz powiedzieć że ktoś ci ten dowód dowiezie i zadzwonić do ojca np.;-)
tylko ten nieważny zastępczy i tak niewiele da...

Wojciech Bogacz - 05-11-2011, 16:30

Dziś byłem w Krakowie z jednym z węży od chłodnicy oleju - z racji, że ciekł to wąż został wstawiony nowy i zaciśnięty na starych rurkach - teraz tylko włożyć i ma grać :)
Cena za całą usługę (łącznie z kosztem zakupu kawałka węża) to 62 zł - zrobione w firmie "Madejski" w Krakowie na ulicy Kornela Makuszyńskiego. Z tego co mówili są w stanie zacisnąć niemal każdy rodzaj węża.

Widziałem się też z kolegą od renowacji tapicerek skórzanych ale jak zobaczył stan przednich foteli z zielonego Gala to powiedział, że odnowienie jednego musiałoby kosztować ze 200 zł (za co dostałby od żony po głowie że tak tanio) i efekt byłby mizerny - decyzja więc jest taka, że lepiej kupić fotele w lepszym stanie - z racji, że jest to przód to te z nowszych Galantów EA też będą pasować. Tylna kanapa jest na szczęście w dużo lepszym stanie i będzie ją możńa troszkę przypicować i ma być.

Teraz mam jednak pytanie - z racji, że nie mam tylnej kanapy z sedana tylko z hatchback'a a muszę włożyć do sedana to musżę cośtam przerabiać. Czy nie lepiej byłoby kupić już tylną kanapę też z Gala EA ? Z sedana może ? W sumie wtedy z tego zielonego Gala wyciągnąłbym sobie tylko boczki (to co na drzwiach jest) i podłokietnik a reszty bym nie tykał. Może i drożej ale może efekt byłby lepszy - jak myślicie ?

Wojciech Bogacz - 09-11-2011, 15:41

Galant znowu jeździ - wczoraj dostał nowy wąż od chłodnicy oleju i jak na razie chyba nic nie cieknie :) Dodatkowo też wymieniona została pompka do spryskiwacza szyb (kupiłem jakąś podobną za 15 zł) - po owinięciu w dwóch miejscach taśmą izolacyjną (była minimalnie cieńsza niż oryginalna) działa i pryska ładnie.

Dziś jednak zauważyłem niewielki ubytek płynu w chłodnicy (a w wyrównawczym znowu suchoty) więc uzupełniłem i będę kontrolował - w sumie jednak miesiąc objeździłem albo lepiej bez dolewania więc taki wyciek mogę tolerować.

Z fotelami na razie (i innymi pomysłami) się wstrzymuję bo trzeba coś kasy uzbierać a jak na razie wydatki (wczoraj przypomniałem sobie, że Lancer ma nieaktualny przegląd i znowu 100 zł wyrwało heh). Poza tym należą mu się nowe rurki hamulcowe bo przerdzewiały niemal kompletnie i ogólnie to cud, że jeszcze hamują.

Wojciech Bogacz - 29-11-2011, 13:21

Dziś dzień walki z klimatronikiem :)

Więcej tutaj heh:
http://forum.mitsumaniaki...p=973525#973525

P.S. - mam trzy moduły i żaden nie ma całych mocowań (tych na tym przednim panelu), wszystkie mają jakiś defekt heh.

Wojciech Bogacz - 02-12-2011, 22:34

Dziś znowu był dzień walki z niepoczytalną centralką alarmu... Niestety włączyła sobie tryb "kradzież samochodu" i uparcie się swojego zdania trzymała. Nie pomogło nawet postępowanie zgodnie z instrukcją i ukryte przyciski... Pomogło za to wypięcie największej wtyczki z centralki :mrgreen:

Jedyny minus tego rozwiązania, że teraz muszę zamykać i otwierać auto kluczykiem. Pilota mam na ozdobę ;)

Alarmu nie zamierzam ani montować ani przywracać do życia - nikt naszych autek porywać raczej nie będzie 8)

Z ciekawostek mogę powiedzieć, że najpierw wyciągnąłęm jedną centralkę alarmu i nic, potem dotarłem do tej właściwej. Na końcu jak wkładałem już wszystko z powrotem, to się okazało, że jest jeszcze trzecia !!! Chyba każdy właściciel tego auta dokładał sobie kolejny alarm ! Najciekawsze jest to, że wypiąłem obie centralki (te stare) i wszystko działa ! Na wszelki wypadek wożę śrubokręt, latarkę i te zdemontowane centralki hehe.

Co do klimy to niestety na razie jej nie ruszam - jak będzie czas i chęci to się za to zabiorę - obstawiam czujnik temperatury (ten w zderzaku), a jak nie to będę pewnie kable wyrywał.

Wojciech Bogacz - 02-02-2012, 17:22

Kolejne inwestycje w Galanta :)

Wczoraj dostał reduktorek LPG - Scorpion ST do sekwencji. Dziś dostał nowy akumulator Bosh Silver plus 55Ah, wycieraczki Valeo (te takie fajne jednoczęściowe czy jak się tam zowią...) i żarówki 90/100 do reflektorów (obawiam się tylko trochę o odbłyśniki, pożyjemy zobaczymy).

Miałem kolegę pomęczyć o przełożenie reduktora, ale ten nowy jest nieco insiejszy i się umówiłem u jakiegoś gaziarza jutro - za 50-60 zł ma przełożyć :)

Krzyzak - 03-02-2012, 07:03

Bosh Silver plus 55Ah

pis of szit niestety...

wycieraczki Valeo

tandeta - wskaźnik zużycia pojawił się po 1.5 miesiąca ich NIEUŻYWANIA - tylko były zamontowane... 1000x lepsze są polskie Motgumy

żarówki 90/100

to już jest niestety chamstwo - doceń szczerość; takie żarówki nie mogą być montowane w aucie poruszającym się po drogach publicznych; może kiedyś ktoś oślepiony wpadnie na ciebie i wtedy zrozumiesz dlaczego...

idas - 03-02-2012, 08:25

Krzyżak napisał/a:
to już jest niestety chamstwo - doceń szczerość; takie żarówki nie mogą być montowane w aucie poruszającym się po drogach publicznych; może kiedyś ktoś oślepiony wpadnie na ciebie i wtedy zrozumiesz dlaczego...

Nie mówiąc już o tym, że temperatura z nich wydzielana może uszkodzić lampę...