To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Pajęcza sieć na Mitsu by SPIDER-ek

SPIDER-ek - 24-05-2012, 12:01

Torp12, spoko kontakt ile zapłaciłeś za obszycie?
Wiesz zazwyczaj tam gdzie trzymasz ręce powinna być skóra perforowana/czy jak kto woli dziurkowana:)
Tomii, no właśnie coś podobnego chcę zrobić jak u Ciebie, tylko w innych kolorach i zastanawiam się nad tym poziomym układem górnych łączeń.
Z tego co wiem, można zrobić co tylko się chce, tylko trzeba znaleźć dobrego fachowca.
Owczar, jak zrobię z kolumną to dam znać, obecnie wyjeżdzam do wtorku, więc jak skompletuje narzędzia po przyjeździe:) Bo muszę kupić jakąś szlifierkę którą będę mógł pozbyć się śrub ze stacyjki:) przerabiałeś ten temat może? Śruby są z gówkami ale bez możliwości odkręcenia bo główki urywane są po wkręceniu specjalnych śrub. Widać to na drugiej fotce wyżej.
Mnie stuki też wkurzają pomimo że są minimalne ale są. Więc trzeba ich się pozbyć.

Torp12 - 24-05-2012, 12:24

SPIDER-ek napisał/a:
Torp12, spoko kontakt ile zapłaciłeś za obszycie?

Za kiere 260 bodajze

sveno - 24-05-2012, 14:47

SPIDER-ek, wyswietlacz dotarł we wtorek, dzisiaj go odebrałem, właśnie wyjąłem zegary i montuję :)
SPIDER-ek napisał/a:
obecnie wyjeżdzam do wtorku,
jak to? Ja jutro jadę do Wawy na kawalerski :) miałem nadzieję podskoczyć do Ciebie i oddać Ci mój wyświetlacz, przy okazji rzucić Kaczartowi kompa do upgrade'a :(
SPIDER-ek - 24-05-2012, 15:14

sveno, jestem do piątku wieczora w Wawie, później do wtorku poza granicami polski, więc jak będziesz w tym terminie to wpadnij. Oczywiście nie będę miał za dużo czasu, bo mam trochę na głowie załatwiania.
m6riano - 24-05-2012, 22:46

sveno, Ja w sobote melanżuje w 2 miejscach, więc jak chcesz może dołączyć..;-)
sveno - 24-05-2012, 22:51

jutro o 15 jestem na centralnym o ile pociąg się nie spóźni, a w sobote o 6.50 rano wracam bo na 11 mam być w pracy :) także m6riano, z zaproszenia chętnie bym skorzystał ale nie mogę :( chyba, że dasz namiar na siebie, będziemy potrzebowali taxy żeby przemieszczać się po tej wawie :) kierowców brak :)

SPIDER-ek, tak o 16 będziesz w domu? Czy to ten adres z koperty?

SPIDER-ek - 25-05-2012, 11:20

sveno, niestety o 16 to jestem jeszcze w pracy. To na zlocie mi dasz ten wyświetlacz, mi nie będzie się paliło teraz żeby go mieć.
SPIDER-ek - 02-06-2012, 19:06

Eliminacja stuków kolumny kierowniczej, Przebieg: 197840

Po wielu dylematach związanych z stukaniem od czasu do czasu w okolicach kolumny kierowniczej (bywało że przejechałem 50km i żadnych stuków, a bywało że odrazu wyjeżdzając z garażu odrazu gdzieś coś stukło), dzisiaj z tym się zmierzyłem i wykonałem zadanie zgodnie z planem, czyli wyeliminowanie stuków z okolic kolumny kierowniczej. Wykryliśmy że jest to kolejna typowa bolączka Galanta. Założenie było podmiana kolumny kierowniczej którą kupiłem na allegro za chyba 89zł jak dobrze pamiętam, ale nie chciało mi się tego wybudowywać, więc padły pewne pomysły, który teraz opisuję, bo zadziałało.

Koszty:
Obejma metalowa do rur z wkładką tłumiącą 3/8" - 3,0zł
Obejma metalowa do rur z wkładką tłumiącą 1/2" - 3,2zł
Płytka łącznikowa 40x15x2 - 2x1,10zł - 2,20zł
Nakrędki 12 - 0,58zł

SUMA - 8,98zl :) + ok. 2 godziny i po problemie :)

Obejmy - jedna na większy wałek, druga na mniejszy wałek.
Obejmy są połączone dwiema płytkami metalowymi. Oczywiście otwory w plytkach musiałem troszkę rozwiercić żeby śruby z obejm przeszły.
Na mniejszej obejmie dodatkowo wzdłuż założyłem gumę żeby był większy ścisk do wałka.

Bardzo łatwy montaż, i po stukach.

m6riano - 02-06-2012, 21:21

niezły patenciarz z ciebie..
ps. wpadasz jutro do SMM na spontana..to bym ci podrzucił przy okazji ten wyświetlacz...

Tomii - 03-06-2012, 08:48

HA :) niezły patent, już wiem co zrobię jak w moim pojawi się tam luz ;)
Anonymous - 03-06-2012, 11:01

a to przypadkiem nie w tym miejscu kolumna ma się złożyć w razie SI ?
SPIDER-ek - 03-06-2012, 11:31

Zgadza się, dlatego obejmy z gumowym wytłumieniem, oraz blaszki. Przy odpowiedniej sile wszystko to się złoży. Gdyby nie było takiej potrzeby to bym to zespawał razem, albo skleił. A tak mam dwa w jednym.

m6ariano, nie będe na spontonie

Anonymous - 03-06-2012, 11:48

złożyć się złoży, ale nie chciałbym mieć któregoś z tych ostrych elementów w piszczelu ;)

mod prosty i dobry, dopracowałbym go tylko ze względu na możliwą ewentualność.

SPIDER-ek - 03-06-2012, 11:59

To jest w takim miejscu że twoje piszczele są bezpieczne. Tutaj nie ma co kombinować. Każdy robi swoje rozwiązania na swoją odpowiedzialność. Dla mnie zdaje to egzamin i nie mam w planach rozbijania samochodu :twisted:
KaWu - 04-06-2012, 07:50

SPIDER-ek napisał/a:
Wykryliśmy że jest to kolejna typowa bolączka Galanta

Dużo tych Galantów :?: Bo wydaje mi się, że to chyba za dalwko idące wnioski.

Znam 2 Gale w ktorych póki co nic nie stuka w "kolumnie".
Luz mały jest-ale to chyba standardowo w każdym, jednak bez stuków.

Tomii napisał/a:
wiem co zrobię jak w moim pojawi się tam luz

O kolejny :D