To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fabryczny zestaw głośnomówiący - Bluetooth Hands Free Module

Mac1 - 13-07-2017, 12:06

Dzięki, spróbuję.
BodzioBDG - 03-10-2017, 21:47

Pytanko mam: jako że nie używałem zestawu głośno mówiącego w aucie (należę raczej do przeciwników rozmawiania przez telefon podczas jazdy), ostatnio tak sobie pomyślałem zobaczmy jak to działa....

Wciskam na kierownicy przycisk (ten środkowy)... i nic się nie dzieje... why?
Próbowałem różnych kombinacji wciskania przycisków znalezionych tutaj na forum i w necie, i nadal nie wiem o co kamman...

Na wyświetlaczu radia nic się nie pokazuje.
Przyciski są podświetlone.
Sprawdzałem czy aby na pewno jest moduł bluetooth schowany za schowkiem, i czy kabelki są podłączone i wydaje się że ok...
Miałem już sprawdzane wszystkie bezpieczniki w aucie i są sprawne.

<dodam tylko że kolo, od którego nabyłem auto był na tyle oszczędny że wyjął bezpiecznik od spryskiwaczy lamp co by za dużo płynu do spryskiwaczy nie schodziło, więc może i tu coś namieszał?>

Jak sprawdzić czy kabelki w kiery są podłączone?

Ktoś, coś?

mirekg9 - 03-10-2017, 22:17

Witam.
Przepraszam, ale czasami gubię się w tym forum.
Interesuje mnie instrukcja co do radia, lecz w j. polskim
Poprzednio sparował mi telefon z autkiem mój kolega. Teraz go nie ma-ja mam inny telefon-a kolega na wycieczce.
Czy ktoś ma tutaj na forum lub czy jest jakiś link do instrukcji w j. polskim co do sparowania zestawu? (ja jestem już starszej daty i uczyłem się obowiązkowo j. rosyjskiego).
Mam radio z jednym pokrętłem po prawej stronie.
Jeśli temat był, to proszę o przeniesie lub konkretne przekierowanie, a i instrukcję w j. polskim --- również chętnie przyjmę na meila goromi@op.pl

Dziękuję i pozdrawiam.

Silverrr - 07-10-2017, 08:54

BodzioBDG napisał/a:
Pytanko mam: jako że nie używałem zestawu głośno mówiącego w aucie (należę raczej do przeciwników rozmawiania przez telefon podczas jazdy), ostatnio tak sobie pomyślałem zobaczmy jak to działa....

Wciskam na kierownicy przycisk (ten środkowy)... i nic się nie dzieje... why?
Próbowałem różnych kombinacji wciskania przycisków znalezionych tutaj na forum i w necie, i nadal nie wiem o co kamman...

Na wyświetlaczu radia nic się nie pokazuje.
Przyciski są podświetlone.
Sprawdzałem czy aby na pewno jest moduł bluetooth schowany za schowkiem, i czy kabelki są podłączone i wydaje się że ok...
Miałem już sprawdzane wszystkie bezpieczniki w aucie i są sprawne.

<dodam tylko że kolo, od którego nabyłem auto był na tyle oszczędny że wyjął bezpiecznik od spryskiwaczy lamp co by za dużo płynu do spryskiwaczy nie schodziło, więc może i tu coś namieszał?>

Jak sprawdzić czy kabelki w kiery są podłączone?

Ktoś, coś?

Moduł BT lubi odmawiać posłuszeństwa. Mi wysiadł z rok temu. Kiedyś sobie wymienię. Może.

grzesiopol - 07-10-2017, 17:33

mirekg9 napisał/a:
Interesuje mnie instrukcja co do radia, lecz w j. polskim
jakie radio - model (masz napisane na radyjku).

Parowanie telefonu.
1. Naciskasz mordeczkę na kierownicy. Musisz wypowiedzieć magiczne słowo SETUP.
2. Po chwili jak pani wypowie kilka słów tzn powie jakie masz opcje mówisz PAIRING.
3. Teraz zależnie co chcesz zrobić:
a. sparowanie - mówisz PAIR, po komunikacie, że masz powiedzieć cztery cyfry (kod do sparowania) mówisz te cztery cyfry (po angielsku) np: ONE, ONE, ONE, ONE, teraz przystępujesz do wyszukiwania zestawu w telefonie. W telefonie pojawi ci się Hands Free System (czy coś takiego) łączysz się z zestawem podając te cztery cyfry co powiedziałeś wcześniej czyli 1, 1, 1, 1. Pani poprosi cię o podanie nazwy telefonu który dodajesz np Samsung. Następnie pyta się o priorytet telefonu. Musisz wybrać cyfrę od 1 do 7 (1 to najwyższy priorytet). Będzie jeszcze mówione potwierdzenie twojego wyboru czyli Samsung i 1.
b. telefony zapisane w zestawie - mówisz LIST i usłyszysz jakie telefony są dopisane.
c. kasowanie telefonów - mówisz DELETE, o ile pamiętam będzie lista telefonów do skasowania (po angielsku) np Samsung i cyfra priorytetu np 1. Wybierasz telefon do skasowania i załatwione. Możesz skasować wszystkie telefony mówiąc ALL (po wysłuchaniu listy telefonów). O ile pamiętam będziesz musiał potwierdzać skasowanie mówiąc YES.
W każdej chwili możesz przerwać czynności podając komendę CANCEL.
System rozumie jeszcze komendy po francusku i hiszpańsku.
Tyle z parowania.
Sparowanie trwa około 2-3 minut. Jest takie samo dla wszystkich modeli radyjek, bo zestaw jest osobnym urządzeniem.

Jak chcesz poczytać to działu Download/Instrukcje pobierasz instrukcje do Lancera X która jest po polsku i czytasz. Jest tam dość zrozumiale napisane.

BodzioBDG - 08-10-2017, 00:24

grzesiopol napisał/a:

1. Naciskasz mordeczkę na kierownicy. Musisz wypowiedzieć magiczne słowo SETUP.

A co zrobić w sytuacji jak nic to nie daje?
Tzn. żadnej reakcji ze strony auta...? Dosłownie nic...

Edit: może to być wina modułu bluetooth?

grzesiopol - 09-10-2017, 05:41

Jakie masz radyjko?
BodzioBDG - 10-10-2017, 00:32

grzesiopol napisał/a:
Jakie masz radyjko?

Rockford fosgate (wzmacniacz pod fotelem kierowcy i tuba w bagażniku)

grzesiopol - 10-10-2017, 15:58

Rockford Fosgate to są dodatki które masz pod siedzeniem, głosniki i subwoofer.
Radio nie ma nic wspólnego z Rockfordem oprócz napisu na obudowie/ramce. Jest standardowe dla rockforda i bez rockforda.
Chodziło mi czy masz zwykłe radyjko czy MMCS. W MMCS możesz sprawdzić podłaczone urządzenia, w zwykłym radyjku chyba tego nie ma.

lurek - 10-10-2017, 16:55

grzesiopol napisał/a:
W MMCS możesz sprawdzić podłaczone urządzenia, w zwykłym radyjku chyba tego nie ma.

W zwykłym radyjku, po naciśnięciu guzika "buźki" pojawia się informacja po prawej stronie:
- zasięg i poziom baterii - telefon sparowany
- pusta bateryjka (prostokącik bez wypełnienia) - brak sparowanego w tej chwili telefonu

grzesiopol - 11-10-2017, 07:41

Mi chodziło o sprawdzenie podłączonych urządzeń, ale pewnie jak nie będzie w ogóle tych znaczków to i nie bedzie podłączonego modułu lub jego awaria.
BodzioBDG - 13-10-2017, 23:13

lurek napisał/a:

W zwykłym radyjku, po naciśnięciu guzika "buźki" pojawia się informacja po prawej stronie:
- zasięg i poziom baterii - telefon sparowany
- pusta bateryjka (prostokącik bez wypełnienia) - brak sparowanego w tej chwili telefonu

Dokładnie - wersja bez kolorowego wyświetlacza.

Co może być powodem braku wyświetlania "buźki"?
Samo naciśnięcie przycisku daje jakiś widoczny efekt na tym zwykłym wyświetlaczu?

grzesiopol - 14-10-2017, 13:57

BodzioBDG nie buźkę tylko znak baterii i antenki powinno ci wyświetlić na wyświetlaczu po wciśnięciu buźki na kierownicy. Jeżeli nie wyświetla to znaczy, że coś jest nie tak z podłączonym modułem, albo coś ci sie wypięło albo moduł jest uszkodzony.
BodzioBDG - 14-10-2017, 17:42

grzesiopol napisał/a:
BodzioBDG nie buźkę tylko znak baterii i antenki powinno ci wyświetlić na wyświetlaczu po wciśnięciu buźki na kierownicy. Jeżeli nie wyświetla to znaczy, że coś jest nie tak z podłączonym modułem, albo coś ci sie wypięło albo moduł jest uszkodzony.

hmmm

Dokładnie jak piszesz, u mnie nic nie wyświetla dodatkowego po wciśnięciu przycisków...

Co do podłączonego modułu lub braku takowego.... nie wiem czy dobrze sprawdzałem, więc proszę o poprawienie jeśli się mylę: czy w zwykłym radiu bez wyświetlacza kolorowego, moduł znajduje się centralnie za schowek "obok" filtra kabinowego?

Na YT widziałem że u kogoś taki moduł był zaraz za radiem i trzeba było zdejmować tą listwę ozdobną i wyjmować radio...

grzesiopol - 15-10-2017, 08:07

Tak w każdym Lancerze moduł HFM znajduje się za schowkiem nad filtrem, z lewej jest ECU do klimy. Jak masz manuala do Lancera to zobacz rozdział Component Locations tam masz pokazane gdzie co jest i do czego.

Żeby sprawdzić połączenia musisz zajrzeć do tego modułu (proponuje zacząć od tego) oraz do kostek za radyjkiem a że by tam się dostać musisz niestety zdemontować pare rzeczy. Tutaj masz moją instrukcję jak to zrobić https://drive.google.com/open?id=0Bxdza4YlDYWtZjZPQzBJWDdtVjg