To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Zloty i Spoty - ZLOT 2013 - dyskusja

Anonymous - 23-09-2012, 19:48

Ale o co bijemy pianę?

Chodzi nam (śniegowi również) o zrobienie tego w lepszy sposób. Nie koniecznie musi być 100 zł.

Ale jak czytam że są chętni, mają już wstępnie dogadany ośrodek OW Fregata i czytam te wszystkie wypociny że tam to będzie nie ok to mnie po prostu krew zalewa.

Były już różne ośrodki i niestety w polsce nie ma wielu ośrodków mieszczących w godnych warunkach tyle osób.

Dla tego nie bijmy piany i przystańmy na OW Fregata.

Na każdym ośrodku da się zrobić zlot.

Dajmy się wykazać chętnym a nie piszemy że to nie cacy i tamto jest BE.

Bo tak jak to Alferku napisałeś, będziemy tylko promować Wawrzkowiznę, a to nam nic nie da.

Idea składania się jest o tyle dobra, że te pieniądze nie idą dla organizatorów a dla nas wszystkich. Na atrakcje, Na gadżety, Na Atrakcję wieczoru i inne poboczne koszta o których tylko nieliczni mają pojęcie.

Nie chcę się wywyższać bo nie jestem ideałem, ale mój zlot z tego co wiem, był pierwszy który nie stworzył długów, a łatwo nie było.

Wiele osobiście bym poprawił i np za 220 samochodów np po te 10 PLN dało by plakaty, których niektórzy zbierają pieczołowicie całą kolekcję. Inni zbierają kubki, których też nie było na naszym zlocie.

Mógłbym wymieniać wszystkie wady naszego zlotu....

To o co bijemy pianę, a o czym pisał Śniegu, to fakt podchodzenia do nas w różnych regionach polski.

Ludzie i urzędy bagatelizują nas i tak np. Policja przy IX dała ciała, ale przy X już byli przygotowani nawet na koklusz....

Podobnie z trasą przejazdu kolumny, starostwem, ośrodkiem i innymi podobnymi rzeczami.

Za pierwszym razem podeszli z niedowierzaniem i nie wiedzieli jak mają na nas patrzeć, za drugim już wiedzieli że nasza impreza to nie przelewki.

Dla tego Śniegu (wiem to) nie chciał nikogo zaczepić....napisał jedynie że nasłuchał się krytyki, a i ja nie omieszkałem posłuchać. Nie jest to miłe jak się traci prawie rok z życia rodzinnego aby dogodzić tylu ludziom. Duża część z nich nie myśli i krytykuje....po co?

Dla tego napisałem... nie patrzmy na niczyje słowa jak na krytykę, bo przed zlotem krytykować nie ma co....To tak na logikę...

Ja jak organizowałem, to słuchałem wszystkich i czytałem wszystko.... Brałem pod uwagę, analizowałem i wyciągałem wnioski. Wnioski, które nasuwali poprzedni organizatorzy były bezcenne.

Reasumując.
Nikt nikogo nie krytykuje i nie zniechęca...

Moje słowa w stylu "najszczersze kondolencje" nie mają na celu uświetniania tematu organizacji, a jedynie nakreślenie, że nie ma odwrotu.....

Nie jest to łatwe i nie piszmy proszę ze organizacja to super zabawa....

Pomyślcie, że przychodzi moment, kiedy zwala się wiele tematów na nasze barki i zaczyna nas to przerastać.... Co wtedy? wielka niechęć.... A jak by mnie ktoś przygotował za wczasu było by to inaczej...

Ja w tym roku próbowałem uświadomić kilku osobom że to nie jest tak łatwo.... Usłyszałem wiele nieprzyjemnych słów....

W związku z tym, nie zamierzam świecić oczkami i potem słuchać jak to się rzucam i wymądrzam.... Wolę powiedzieć.... A NIE MÓWIŁEM???

Dla tego skończmy się czepiać siebie, bo to do niczego nie prowadzi...

Jak już pisałem, jeśli przyszli organizatorzy zdecydują się na moją pomoc mogę dojechać w jakiś weekend i pomóc....doradzić....

Nie wybierajmy też ośrodka bez organizatorów.... Bo co nam po ośrodku?
Najpierw grupa organizatorów z pomysłem na organizację na ośrodku dowolnej nazwy...

Bez tego braknie czasu na organizację jak się ludzie pobudzą.

Napiszę tylko że najlepszym układem jest już w Kwietniu mieć pozamykane tematy. Odbierać gadżety, druki, poprawiać pomysły... Ale baza musi być zamknięta już na początku roku.

Tyle ode mnie. Resztę pozostawiam pod analizę wam.

sniegu - 23-09-2012, 19:57

pomysł z zrzutą też nie na ten rok bo może nie wypalić to dopiero na 2014 i nie ośrodek jest ważny jak Forest napisał, ale ludzie organizatorzy sveno chciał się w to bawić i to konkretnie z tego co czytałem to niech działa konkretnie niech się ktoś określi wpisze na listę a potem ośrodek tylko konkretni ludzie albo ogłoszenie i konkretna firma tyle...
organizatorzy
1.

[ Dodano: 23-09-2012, 20:06 ]
eh konkretni i konkretnie :badgrin:

stary alfer - 23-09-2012, 20:49

manieklakmech napisał/a:
[ Dodano: 23-09-2012, 19:32 ]
Po drugie jeśli zliczając sponsorów suma wyjdzie nastu podawanych tysięcy... i wtedy po te 100zł nie trzeba już zbierać. A dzieląc nawet te 100zł na mies, to wyjdzie 8.3zł/mies więc śmieszne są twoje stwierdzenia koszmarek

[ Dodano: 23-09-2012, 19:34 ]
sorki koszmarek to miało być do stary alfer

manieklakmech, doczytaj proszę mojego posta raz jeszcze. Dla ułatwienia dodam, że mniej więcej w dolnej części, a potem rób ze mnie błazna ;)

Forest napisał/a:
Ale jak czytam że są chętni, mają już wstępnie dogadany ośrodek OW Fregata i czytam te wszystkie wypociny że tam to będzie nie ok to mnie po prostu krew zalewa.

Były już różne ośrodki i niestety w polsce nie ma wielu ośrodków mieszczących w godnych warunkach tyle osób.

Dla tego nie bijmy piany i przystańmy na OW Fregata.

Na każdym ośrodku da się zrobić zlot.

I oto chodzi Andrzej. Po cóż sfary, po cóż kłótnie. Ja już mniej więcej od 2 tygodni zastanawiam się czemu toczy się walka ;)
Jest ośrodek, są organizatorzy. Korzystajmy, że komuś się chce.

Zanim pojawią się kolejni atakujący to nalegam żeby przeczytać temacik od począteczku ;) . Jak nic nie da, proszę cofnąć się do lat poprzednich.
Mam wrażenie, że sami nie czytacie tego co pisze Forest.

Od dłuższego czasu czekamy na decyzję Adminów. Jej brak tak naprawdę generuje niepotrzebne przepychanki.

Forest napisał/a:
Ja w tym roku próbowałem uświadomić kilku osobom że to nie jest tak łatwo.... Usłyszałem wiele nieprzyjemnych słów....

Andrzej, szkoda nerw ;) Zapomnij. Każdy kto podjął się organizacji ma u mnie ogromny szacunek. Nie organizuję, przyjeżdżam na gotowe, nie mam prawa do krytyki. Takie są podstawowe zasady BHP ;)

Anonymous - 23-09-2012, 21:02

Panowie, ok. Zbierzemy od każdego 100 zł. Przyjdzie super firma i zrobi nam Zlot wszech czasów. Odbędzie się on 3 raz na Wawrzkowiźnie. Będzie grejt.
Tyle, że zaraz odezwą się głosy dlaczego za stówę rocznie, plus paliwo, plus noclegi, plus jedzenie picie itp. mam zapieprzyć co roku 550 km? A dlaczego raz nie mogę mieć Zlotu pod nosem. Dlaczego inni maja lepiej? Przecież płacę to wymagam ;)

Utwierdzanie mnie, że Zlot to kupa roboty nic nie daje, bo mogę sobie jedynie wyobrażać jakie jest to poświęcenie. Widziałem skonanych organizatorów w ubiegłym roku i nie wiem jakby było źle złego słowa nie powiem.

Jak się to czyta, to mam wrażenie, że jesteśmy świadkami gigantycznej promocji Wawrzkowizny, której sami organizatorzy mają już dość.

Składamy się po stówce i robimy Zlot 500 km od Was. Wpadniecie?

I nie dziwcie, że otrzymujecie odpowiedzi: poczytajcie, o tym już było itp. Bo rzeczywiście o tym już było :P
Ponadto należy czasami czytać między wierszami i obserwować styl trzymania władzy na forum aby dojść do wniosku, że napieprzanie głową w mur i tak nic nie da ;)

Cieszę się, że poświęcacie swój czas, że chcecie dobrze. To jest godne pochwały, jednak wystarczy się dobrze rozejrzeć, aby wiedzieć, że nic się nie zmieni.
Takie są założenia. Kropka.
Czy są dobre? Niech każdy sam oceni.

Miłego popołudnia :) [/quote]

Właśnie poczytaj a wtedy komentuj moje wypowiedzi chcesz być błaznem twój problem ale widzę że swoich wypowiedzi również nie potrafisz czytać... A dla Twojej jasności tyczyło się tego:

Panowie, ok. Zbierzemy od każdego 100 zł. Przyjdzie super firma i zrobi nam Zlot wszech czasów. Odbędzie się on 3 raz na Wawrzkowiźnie. Będzie grejt.
Tyle, że zaraz odezwą się głosy dlaczego za stówę rocznie, plus paliwo, plus noclegi, plus jedzenie picie itp. mam zapieprzyć co roku 550 km? A dlaczego raz nie mogę mieć Zlotu pod nosem. Dlaczego inni maja lepiej? Przecież płacę to wymagam ;)

Jeżeli byś czytał zrozumiał byś o co chodzi i kto ty robi z kogo błązna??

[ Dodano: 23-09-2012, 21:04 ]
A stwierdziłeś to zdanie z lekką kpiną mylę się??? .... chyba nie nie jeden to stwierdzi

Anonymous - 23-09-2012, 21:08

Alferku, Manieklakmech - Dajcie sobie na wstrzytmanie

Powiem to tak...

Czarnuchów trzeba czasem szturchnąć...

W związku z powyższym zróbmy listę tu na końcu tego tematu i napiszmy do Bartka, Hubeeerta, Jacka czy Firka... Niech zajrzą, i powiedzą tak lub nie.

Znając życie i ilość chętnych do organizacji odpowiedź tą da się przewidzieć.

W związku z czym pozwolę sobie wyprzedzić wnioski:

OW Fregata i organizatorzy jak poniżej: (proszę aby się dopisali)
1. ......
2. ......
3. ......
4. ......

I jedziecie panowie. Dogadywanie i pertraktacje nie powodują żadnych konsekwencji, a ja osobiście wam pomogę a i nad morze pojadę 2 tygodnie przed zlotem więc i na miejscu będziecie mnie mieli.

Do tego zobowiązałem się pojechać na Weekend raz lub trzy (zależy od finansów) do was aby was wesprzeć (i tu muszę nadmienić fakt bycia Ciotki z Markiem u nas co było bezcenne).

Jedziemy panowie i panie, jedziemy...

Szkoda czasu.

Do końca roku chcę poznać już wasze ustalenia i cały progres. Piszcie do sponsorów już, bo będą planować budżet na przyszły rok i zamkną go już w listopadzie. po tym terminie będzie ciężko pozyskać kogokolwiek.

Zaczynajcie od mediów (Radio, Telewizja). Na wszystko umowy spisujcie.
Udostępnienie logo i nazwy słownej (umowa)
Ew. spoty, transmisje (umowa)
Sponsorzy, co za co, jak rozliczać, gdzie fakturować, itp. (umowa) itd....

Dacie radę...

Dodam również, że:
Przejazd kolumny to już od dziś biegacie: Marszałkowo, Starostwo, GDDKiA (dowiedzcie się najpierw jakimi drogami pojedzie kolumna, a to musicie ustalić sami, najlepiej jak wspomożecie się naczelnikiem policji i z nim zaczniecie ustalać trasę)
Dodatkowo należy poinformować na piśmie służby ratownicze, Policję, pogotowie, Straż pożarną i inne takie.
Zacznijcie zbierać oferty ubezpieczycieli imprez masowych. Wiele firm potrzebuję żeby to ubezpieczenie było na firmę.

W PIERWSZYM RZĘDZIE GADAJCIE Z OS12 aby zmusił lub przekonał Japanów do wyjazdu nad morze.... Bez nich będzie dużo trudniej, a i też nie możemy zrobić tego poza ich plecami bo rzetelnie są z nami już 4y rok.

W razie pytań pisać na PW/Mail i inne...

i jechać, jechać, jechać...

stary alfer - 23-09-2012, 21:13

manieklakmech napisał/a:
Tyle, że zaraz odezwą się głosy dlaczego za stówę rocznie, plus paliwo, plus noclegi, plus jedzenie picie itp. mam zapieprzyć co roku 550 km? A dlaczego raz nie mogę mieć Zlotu pod nosem. Dlaczego inni maja lepiej? Przecież płacę to wymagam

Powyższe tyczy Wawrzkowizny i kolejnej organizacji Zlotu w tym miejscu. Tym razem za składkowe.

Forest napisał/a:
Alferku, Manieklakmech - Dajcie sobie na wstrzytmanie

No normalnie ;) Już znikam :)

Anonymous - 23-09-2012, 21:16

Dobra Alferku nie ma tematu nie potrzebne spięcia i nerwy.... Mam nadzieje tylko że spotkamy się na następnym zlocie i będziemy śmieli się z Tego co tu jest sącząc wspólnie małe jasne pełne z pianką :D
pawlos - 23-09-2012, 22:06

co do ośrodka Wawrzkowizna to ośrodek ten funkcjonuje chyba w poprzednim systemie

jest kołchoz czyt. kopalnia , elektrownia -ludzie muszą gdzieś wypoczywać , a że jest to rejon ubogi w tereny turystyczne to mają piękny ośrodek nad sadzawką z widokiem na swój zakład pracy ( co by nie zapomnieli )

byliśmy tam 2 razy po tygodniu czasu

w tym roku np. jakbysmy nie byli Mitsumaniakami i niezarezerwowali ośrodka wcześniej zapłacilibyśmy tylko 135 zł za domek (sauna gratis) w tygodniu poprzedzającym zlot ,bo takie były ceny

to pokazuje jak ten ośrodek nas traktuje

dlatego my rezygnujemy z usług tego kołchozu

pozdrawiam

stary alfer - 24-09-2012, 07:28

manieklakmech napisał/a:
Dobra Alferku nie ma tematu nie potrzebne spięcia i nerwy.... Mam nadzieje tylko że spotkamy się na następnym zlocie i będziemy śmieli się z Tego co tu jest sącząc wspólnie małe jasne pełne z pianką

manieklakmech, zwykła wymiana zdań ;) Pisząc ciężko przenieść swoje emocje i intencje ;) A piwo zawsze chętnie ;)

sniegu - 24-09-2012, 08:32

żeby było jasne Ja napisałem o warzkowiznie jako o przykładzie dla mnie może to być jakikolwiek ośrodek ale zróbmy tak żeby to było w jednym miejscu co roku i wtedy całego tego tematu by nie było
i wrzucać to w posty bo zginie
OW Fregata i organizatorzy jak poniżej: (proszę aby się dopisali)
1. ......
2. ......
3. ......
4. ......

szuwar - 24-09-2012, 08:57

Szacunek dla poprzednich organizatorów, jak powiedział Forest, wszystkich nigdy nie zadowolisz bo ile ludzi tyle opinii, a jeszcze się tylko nasłuchasz .... to pozostaje poza tematem bo i tak tego każdy organizator doświadczy ...

co do

mjsystem napisał/a:
Szuwar znajdź sponsora na 12.000-15.000 zł i zlot zorganizuje profesjonalna firma. :?

.[/quote]
mjsystem napisał/a:
Szuwar znajdź sponsora na 12.000-15.000 zł i zlot zorganizuje profesjonalna firma. :?

to tylko jedna z opcji, bo jak narzekamy co roku, ze nie ma czasu i coś nie jest tak to można rozważyć inne opcje, nie muszą być idealne, ale trzeba je wykluczyć merytoryczną dyskusją. Pomysł z wpłatą/wpisowym mógłby rozwiązać problem 15000 to wpłata 50 pln od 300 osób - a tylu mamy na zlocie aktywnych MM.

Zastanawiałem się, też, czy taka firma załatwiając rabat w ośrodku, tego rabatu nie wzięłaby jako gaży, a my nie mielibyśmy składki. Taki negocjowany rabat tez wyniósłby około 15000-20000 pln.

...trzecia opcja to jak wspomnieliście sponsor ....

...... nie wkładam łyżki aby zamieszać, tylko zamykam swoją myśl. Zrozumiałem nie wchodzi to w grę.

Jako organizator w FREGATA, nie mogę sie pisać, bo nie będę wydolny, przynajmniej mówię szczerze, ale postaram sie wspomóc kolegów i co jakiś czas podjechać, choćby dlatego, że nie kojarzę kolegów ze Słupska aby byli na wcześniejszych zlotach .... (mówię o Wawrzce, bo wcześniej też nie uczestniczyłem)

pamar - 24-09-2012, 09:13

Co roku w tym samym miejscu? - NUDY!
Opłata za wjazd/uczestnictwo? - Kolejne powody do narzekań typu - a ten i ten to nie zapłacili a weszli, poza tym zaczną się narzekania na gadżety, atrakcje itp.
Ośrodek zamknięty - Minus w oczach sponsorów, mediów i patronów!
Zatrudnienie firmy? - I tak musi być ktoś kto to wszystko ogarnie!

Bartek - 24-09-2012, 09:58

Cofnijcie się do strony gdzie padła propozycja Fregaty i kilka dalej, zobaczycie jakie jest zdanie połowy czarnuchów.

W skrócie Firek deklarował pomoc w organizacji, ja jestem 100% za, pod wszak warunkiem (co wyszło później, a wydaje mi się ważnym aspektem) rozmowy z Japanami, lub w razie fiaska tych rozmów z innym głównym sponsorem.

W sobotę rozmawialiśmy z Firkiem na ten temat, konkluzja tej rozmowy jest prosta i krótka: SPOTKAJMY SIĘ, sprawa oprawy, konkursów, wpinek w klapy, nawet przejazdu kolumny - to sprawy drugoplanowe bez których Zlot może się odbyć. Nie ulegajmy wyścigowi szczurów, w którym na każdy następny zlot musi być wydane więcej kasy, pozyskane więcej sponsorów itd.

volve - 24-09-2012, 10:25

Bartek napisał/a:
Nie ulegajmy wyścigowi szczurów, w którym na każdy następny zlot musi być wydane więcej kasy, pozyskane więcej sponsorów itd.

:thumbleft: Zgadzam się w 100000000%. Sam już od jakiegoś czasu chciałem napisać, abyśmy nie gonili tak za wszelkiego rodzaju gadżetami, niespodziankami, telewizją itp. Ja osobiście wolę, aby to były zloty jak najbardziej "rodzinne" ;)

vendetta - 24-09-2012, 10:33

Bartek napisał/a:
Nie ulegajmy wyścigowi szczurów, w którym na każdy następny zlot musi być wydane więcej kasy, pozyskane więcej sponsorów itd.

Jestem za :)