To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Tomasz87 - 26-07-2017, 13:32

Krzyzak napisał/a:
Tomasz87 napisał/a:
nagromadzona na rantach wewnątrz będbna rdza, nie pozwala na zdjęcie tarczobębna bez użycia siły

ale niczym się nie pryska tylko wyciąga gumową zaślepkę bębna i skręca regulator do zera
regulatory są niemal na samym dole (lekko w stronę przodu auta)
nagwintowane otwory służą do ściągania tarczy jak przyrdzewiała do piasty

dobra spoko, ale Greg811227 chciał dostać się do bębna, więc trzeba ściągnąć tarczę...
jak nie wyczyściłem gwintu przed wkręcaniem w jeden z tych otworów śruby, to gwincik powiedział bye bye, więc warto poskrobać, prysnąć itd...

Greg811227 moze być tak, że to wcale nie szczki okładzinami Ci trą, tylko ich rant z powodu wysunięcia mechanizmu w stonę do zewnątrz samochodu. Szczęki mogły się przesunąć, gdy podczas ściągnia zardzewiała tarcza ciągnęła oslonę, tą która znajduje się za szczękami... o nią też może trzęć.
Zdejmij tarczę, skoro tarło, to gdzieś są tego ślady.
Jak na obudowie, to delikatnie, przez jakieś drewienko, w tym miejscu puknij młoteczkiem, ustąpi...

Greg811227 - 26-07-2017, 16:45

Ok. Beben nie ociera. Blyszczy sie jak nówka oczywiscie od środka. Ale teraz co z klockami, moge pokrecic bębnem ale słychać i czuć opór.

[ Dodano: 26-07-2017, 16:56 ]
Tłoczek nasmarowany, zero zużycia, śruby mocujące też nasmarowane. Gdzie moze byc problem?

Hugo - 26-07-2017, 19:43

tresorex, zasyfiały/zardzewiały mechanizm hamulca ręcznego i/lub zacinająca się dźwignia, którą ciągnie linka ręcznego.
Krzyzak - 27-07-2017, 08:13

Tomasz87 napisał/a:
chciał dostać się do bębna, więc trzeba ściągnąć tarczę
to jest całość i nazywa się tarczobęben - nie można ściągnać osobno tarczy
Greg811227 - 27-07-2017, 15:19

Bylem ponownie na stacji diagnostycznej i tyl jest ok czyli moja praca dala pozytywny skutek. Ale problem caly czas mam z przednim prawym hamulcem. Nie odbija, caly czas mocno trze o tarcze, wielokrotnie czyscilem i przecieralem tłoczek, nic to noe dalo. Teraz ostatnie podejscie zrobiłem, posmarowalem oczywiscie smarem do tłoczków ale wątpię czy to coś da. Czy ktoś ma jakiś pomysł na moj problem?
jacek11 - 27-07-2017, 16:34

Zapewne trzeba się przyjrzeć prowadnicom. Jeśli nie będą chodziły lekko to zewnętrzny klocek cały czas będzie ocierał. Ja miałem z tyłu jedną delikatnie krzywą i też zacisk nie odbijał.
Greg811227 - 27-07-2017, 17:43

Sprawdziłem prowadnice. Żadna nie wydaje mi się krzywa. Jedna z nich ma na końcu gumkę. Nie jestem pewien gdzie powinna sie znajdować, bo po wielokrotnym zdejmowaniu stracilem rachubę. Chodź obie pracują nie za ciasno nie za lekko, to ta z gumką powraca jak na sprężynie. Sprawdziłem po raz kolejny tłoczek, wielokrotnie wyciskałem, smarowałem, wciskałem ponownie i tak w kółko. Sprawdziłem na włączonym i wyłączonym silniku, cofał sie nie znacznie okolo 1mm.
wecha - 27-07-2017, 18:27

Hejka, podłączę się pod temat, choć troszkę z innej beczki, jako że nie mam dostępu do kupię-sprzedam to nabazgrzę tutaj jeśli można, poszukuję lewego przedniego jarzma lub całego zacisku dwutłoczkowego, ale sęk w tym że mam starszy typ i rozstaw śrub montażowych jarzma to 13cm, wszędzie do kupienia z rozstawem 16cm, jeśli by ktoś posiadał to bym był zainteresowany, bo niestety jest wybite już i tłucze się okropnie po nierównościach
jacek11 - 27-07-2017, 20:19

Wywal uszczelkę i wtedy zobacz czy będzie hamowało. Możliwe że jest spuchnięta i będzie blokowała.
Greg811227 - 27-07-2017, 21:15

No dobra, skoro tak to jaki rozmiar uszczelki mam wstawic. Bo włożyłem rozmiar 60. Czy za duży? Bo bez uszczelki nie mogę jeździć, bo znowu będzie rdzewiec.
jacek11 - 27-07-2017, 21:57

Bardziej chodziło mi o tę gumkę na prowadnicy. Jeśli tłoczek cofa się,to nie tutaj jest problem.
Greg811227 - 27-07-2017, 22:51

A wlasnie, tylko jedna prowadnica sie cofa. No i kolejna sprawa, jak powinna pracowac prowadnica, powinna wracać jak sprężyna czy byc sztywna?
jacek11 - 27-07-2017, 23:12

Zacisk powinien lekko się przesuwać. W przeciwnym razie klocek zewnętrzny będzie cały czas hamował.
Hugo - 27-07-2017, 23:12

Cytat:
No i kolejna sprawa, jak powinna pracowac prowadnica, powinna wracać jak sprężyna czy byc sztywna?
Tak ma się cofać tylko ta prowadnica z gumką.
Greg811227 - 28-07-2017, 10:31

No dobra. Jesli chodzi o zacisk. To ile powinien się cofnąć tłoczek?