To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

mystek - 31-03-2011, 18:19

3 filmy z miasta (opisy sytuacji pod filmami na YT):

1. Troszkę mi się przeklnęło komentując wyczyn kierowcy przede mną, także jeśli coś takiego nie jest akceptowalne na forum, to proszę o usunięcie tego linka:). Ah i nie karćcie proszę za podwójną ciągłą...

http://www.youtube.com/watch?v=2G00_ViDWVE

2. http://www.youtube.com/watch?v=-0o3JMq8O6o

3. http://www.youtube.com/watch?v=AkDjqsNe_LE

4. A i jeszcze beztroska jazda rowerzystów :| . Bez dźwięku, ale taksówkarz użył klaksonu na nichhttp://www.youtube.com/watch?v=zcYqZnENulU

krzychu - 31-03-2011, 18:33

mystek napisał/a:
Ah i nie karćcie proszę za podwójną ciągłą...

A na Bus pas to miałeś zezwolenie bo kręciłeś film?

Ps. Ta mazda mocna...

m6riano - 31-03-2011, 18:36

WKZ to Kozienice, prawie stówka od Wawy, więc nie jest to podwarszawska miejscowość jak napisane pod którymś filmikiem.
mystek - 31-03-2011, 18:47

#Krzychy - zawsze tam tak jeżdżę, bo skręcam w Królewską. Wiem, że powinienem jechać jeszcze dalej, aż do 0:47 min filmu, jak widać znak do skrętu w prawo, a nie tak, że już od tego skrzyżowania zjeżdżać na ten bus pas. Zdaję sobie z tego sprawę, ale uważam, że nie robię nic złego i nie "cwaniakuję" (byłoby tak, gdybym wyprzedzał wszystkich i jechał dalej na wprost) tylko wręcz daję innym te 3-4m wolnego miejsca, ponieważ 99% samochodów jedzie na wprost tamtędy. Czasami jeżdżę w Czarnowiejską w prawo i jadę normalnie środkowymi pasami, jak każdy. Ot takie moje "widzenie przepisów", w sensie takim, że ten znak powinien być dużo wcześniej ustawiony wg mnie, bo nie zagraża to jakoś bezpieczeństwu na drodze. No ale nie istotne, wiem, że się narażam na mandat, jestem tego w pełni świadom :)

#Mariano - zgadza się, patrzyłem na mapę tak z grubsza gdzie są Kozienice i wydawało się to (na mapie) blisko Wawy, stąd napisałem "podwarszawskiej miejscowości". Równie dobrze mógłbym napisać, że np Katowice to podkrakowska miejscowość :P . Nie będę tego już zmieniać.

robertdg - 31-03-2011, 23:25

krzychu napisał/a:
A na Bus pas to miałeś zezwolenie bo kręciłeś film?
Pomijając ten fakt, od kiedy mozna zmieniać pas ruchu na środku skrzyżowania :roll:
Owczar - 01-04-2011, 00:29

mystek, a czemu Ty z włączonym nagrywaniem jeździsz?
jaca71 - 01-04-2011, 05:41

robertdg napisał/a:
Pomijając ten fakt, od kiedy mozna zmieniać pas ruchu na środku skrzyżowania :roll:

Od kiedy tego robić nie wolno? Tak długo jak nie ma ciągłej możesz zmieniać pasy na środku skrzyżowania :)

[ Dodano: 01-04-2011, 05:49 ]
mystek napisał/a:
4. A i jeszcze beztroska jazda rowerzystów :| . Bez dźwięku, ale taksówkarz użył klaksonu na nichhttp://www.youtube.com/watch?v=zcYqZnENulU

Jak ja lubię takich gości jak kolega Mystek :evil: przejeżdża skrzyżowanie na wprost z prawoskrętu i jeszcze bezczelnie pisze cytuję: nie robię nic złego i nie "cwaniakuję" (byłoby tak, gdybym wyprzedzał wszystkich i jechał dalej na wprost)
Dla ułatwienia zapytam co stoi przy drodze w 33s?

BTW. Daj sobie na wstrzymanie bo filmy, które wklejasz to naprawdę nic niezwykłego. Powiedziałbym ze luzik bezstresowy.
Zacznij przyjmować do głowy że nie każdy jest tak "świetnym kierowcą" jak Ty i nie każdy w tych samych warunkach zachowa się tak "świetnie" jak TY

mkm - 01-04-2011, 06:53

mystek napisał/a:
#Krzychy - zawsze tam tak jeżdżę, bo skręcam w Królewską. Wiem, że powinienem jechać jeszcze dalej, aż do 0:47 min filmu, jak widać znak do skrętu w prawo, a nie tak, że już od tego skrzyżowania zjeżdżać na ten bus pas. Zdaję sobie z tego sprawę, ale uważam, że nie robię nic złego i nie "cwaniakuję" (byłoby tak, gdybym wyprzedzał wszystkich i jechał dalej na wprost) tylko wręcz daję innym te 3-4m wolnego miejsca, ponieważ 99% samochodów jedzie na wprost tamtędy.

a zapomniałeś, że w tym miejscu można przeciąć Aleje?
a wiesz do ilu stłuczek dochodzi na tym "prawoskręcie" jak to nazwaleś przed Królewską... Nawet nie zwolniłeś...

mystek - 01-04-2011, 07:38

Wiedziałem, że grono osób się "przysra" i liczyłem się z tym bardziej niż w 100%, także generalnie olewka, przywykłem, pewnie nie tylko ja ;) . No ale odpowiem, żeby nie było:

#Owczar - kupiłem kamerę, bo w sumie spodobały mi się takie sytuacje drogowe nagrywane przez innych ludzi i wrzucane na YT. No i teraz jeżdżę i nagrywa się. Jak nie dzieje się nic ciekawego, to wyrzucam film, a jak jest coś interesującego to wycinam i sobie składuję na dysku. Taka zajawka :)

#Jaca - uważam, że nie cwaniakuję taką jazdą. Pewnie jakbyś stał w tym korku, to byś nawet się na mnie nie zdenerwował widząc mnie jadąc z migaczem w prawo.

Wrzucam takie filmy, jakie mi się podoba, jednym się spodoba, oglądną, skomentują, inni nie. Proste :) . I nie jestem wcale świetnym kierowcą i wrzucając takie filmy na YT wcale nawet nie próbuję robić z siebie instruktora MORDu, tak więc nie wiem skąd takie myśli o mnie? Śmiem twierdzić ponadto, że osoby krytykujące pewnie nie raz złamały ostro przepisy, gorzej niż mój zabójczy manewr zmiany pasa na linii przerywanej i jazda 100m bus pasem.

#Mkm - wiem, że można i zawsze tam uważam. W tym filmie jadę 25-30km/h więc mam czas na opatrzenie sprawy z daleka, ponadto widzę, że samochody jadą, a nie stoją i nie puszczają nikogo. A i jeszcze jadę za barierą ochronną w postaci rowerzystów, którzy mają duużo lepszą widoczność ode mnie.

gulgulq - 01-04-2011, 07:57

mystek napisał/a:
#Owczar - kupiłem kamerę, bo w sumie spodobały mi się takie sytuacje drogowe nagrywane przez innych ludzi i wrzucane na YT. No i teraz jeżdżę i nagrywa się. Jak nie dzieje się nic ciekawego, to wyrzucam film, a jak jest coś interesującego to wycinam i sobie składuję na dysku. Taka zajawka

ciekawe będzie jak ktoś z nagrywanych Ci się "przysra" i poda do sądu
nagrywać - zgodnie z prawem - można ale publikacja już nie jest dozwolona i trzeba mieć zgodę nagrywanego

jaca71 - 01-04-2011, 08:02

mystek napisał/a:
#Jaca - uważam, że nie cwaniakuję taką jazdą. Pewnie jakbyś stał w tym korku, to byś nawet się na mnie nie zdenerwował widząc mnie jadąc z migaczem w prawo.

Jeżdżę tamtędy czasami, może nie za często ale zdarza się. Za to bardzo często jeżdżę dwudziestą dziewiąta aleją, z której skręcam w stronę ronda Mogilskiego. I dokładnie taka sama sytuacja jest z ulica Kamienną. Ludzie jadą prosto 29 listopada pasem do skręt w prawo (w ulice Kamienną). I taki ktoś jak Ty nagle jest po mojej prawe gdy ja chcę po minięciu kamiennej zmienić pas. Zmusza mnie do kombinowania bo jest tam gdzie go nie powinno być. Tak samo jest trochę dalej przy drugim wylocie Kamiennej na aleje - goście jadą prosto przez skrzyżowanie z prawoskrętu.
Jeśli uważasz że to ok to jesteś co najmniej dziwny :(

Możesz wytłumaczyć jeszcze jeden fragment (żeby nie było że się "przysrywam"):
widząc mnie jadąc z migaczem w prawo.
przejeżdżasz skrzyżowanie na wprost lewoskrętem z włączonym prawym migaczem? :shock:

mystek napisał/a:
Wrzucam takie filmy, jakie mi się podoba, jednym się spodoba, oglądną, skomentują, inni nie. Proste :) . I nie jestem wcale świetnym kierowcą i wrzucając takie filmy na YT wcale nawet nie próbuję robić z siebie instruktora MORDu, tak więc nie wiem skąd takie myśli o mnie? Śmiem twierdzić ponadto, że osoby krytykujące pewnie nie raz złamały ostro przepisy, gorzej niż mój zabójczy manewr zmiany pasa na linii przerywanej i jazda 100m bus pasem.

Ale w "odcinku", do którego się przyssałem Ty zrobiłeś więcej złego niż rowerzyści :)

Edit: Po ostatniej nowelizacji PoRD rowerzysta nie musi przylepiać się do prawej krawędzi swojego pasa. Jeśli chcesz kogoś jadącego przed Tobą twoim pasem wyprzedzić to najzwyczajniej w świecie zmień pas a nie każ mu ustępować Ci z drogi bo "hrabia" jedzie.

Edit 2: Nie odpowiedziałeś jeszcze co stoi przy drodze w 33s? Możesz jeszcze napisać na jakiej zasadzie robisz selekcje, które przepisy można permanentnie olewać (cytat: Krzychy - zawsze tam tak jeżdżę), a których nie?

krzychu - 01-04-2011, 10:21

gulgulq napisał/a:

ciekawe będzie jak ktoś z nagrywanych Ci się "przysra" i poda do sądu
nagrywać - zgodnie z prawem - można ale publikacja już nie jest dozwolona i trzeba mieć zgodę nagrywanego

Droga to miejsce publiczne więc raczej nie masz racji. Może ewentualnie jak byś nagrał Wojewódzkiego i miał tylko jego w swojej kolekcji to nie do końca nagrywał byś miejsce publiczne tylko kogoś itd itp. Temat dość skomplikowany ale tutaj nie bardzo się jest do czego przyczepić. Prędzej jak ktoś się wkurzy wyśle Twoje filmiki na policję i to Ciebie (mystek) za łamanie przepisów drogowych mogą zaczepić.

mystek - 01-04-2011, 11:35

#Gulgulq - nie słyszałem jeszcze o takiej sytuacji szczerze powiedziawszy. Ponadto rejestracja samochodu wydaje mi się, że jest wystawiona na widok publiczny... z natury. No ale prawnikiem nie jestem, to już musiałby się wypowiedzieć ktoś obeznany w temacie :) .

#Jaca - gdzie ja przejeżdżam skrzyżowanie na wprost lewoskrętem? Rozumiem, że piszemy cały czas o filmie z rowerzystami? Pisząc to miałem na myśli to, że jadę skrajnym prawym pasem dla busów i trzymam kierunkowskaz w prawo do skrętu w Królewską. Ten bus pas to chyba nie żaden lewoskręt?

Wiem, że rowerzyści mają teraz więcej komfortu, ale taka jazda jaką zaprezentowali jest conajmniej niemiła :) . A co do "hrabii" to ja ich nie popędzałem (zrobił to taksówkarz, który ich strąbił), ja sobie za nimi tylko jechałem.

Co stoi w 33 sekundzie? Jeśli pytasz o znaki, to najpierw jest znak nakazu jazdy na wprost i zakaz zatrzymywania się, a 2m dalej znak pokazujący jak są rozdzielone pasy ruchu. Czy może pytasz o samochody stojące?

Nie robię jakiejś selekcji, po prostu niekiedy logicznie rzecz biorąc nie robię krzywdy jadącym na wprost, tylko nawet odelżam korek o 3,88m długości mojego samochodu. Nie wyprzedzam wszystkich by być 5min wcześniej na miejscu, ot po prostu wcześniej skręciłem na pas do prawoskrętu. Napiszę natomiast jeszcze raz - wiem, że za to są mandaty, a prawo jest prawo i liczę się z tym.

#Krzychu - zgadza się, może tak być. Przypuszczam, że policja monitoruje generalnie internet i kto wie, czy ktoś nie obejrzał tych filmów, ale jakby policja miała się rozdrabniać na takie sytuacje, to musiałoby być z 10x więcej policjantów, żeby karać za takie przewinienia. Nie jestem - że tak powiem - "rekordzistą odcinka" jak w TVN Turbo :) .

jaca71 - 01-04-2011, 12:52

mystek, Czy ty nie widzisz w swoim filmie togo o czym piszą inni? Nie widzisz problemów jakie stwarza twoje wybiórcze traktowanie PoRD?
Tak chodzi mi o film z rowerzystami.
W 33s jest znak informacyjny nie nakazu :shock: , a jaki to już musisz sam poszukać. Za raz za nim jest tablica pokazująca jakie pasy służą do jakich manewrów i Twój pas jest a) do jazdy na wprost dla BUS i do skrętu w prawo na najbliższym skrzyżowaniu. Potwierdzają to znaki poziome od 39s. A ty przejeżdżasz to skrzyżowanie na wprost.

Prawo jest prawem i nie ma czegoś takiego jak suma strat i zysków z jego nieprzestrzegania. Ty dokonujesz "logicznej" decyzji czy prawo przestrzegać czy nie. To jest wykroczenie.

Ogólnie to obraz kierowcy jak sam rysujesz jest dla mnie przerażający...

robertdg - 01-04-2011, 12:56

jaca71 napisał/a:

Od kiedy tego robić nie wolno? Tak długo jak nie ma ciągłej możesz zmieniać pasy na środku skrzyżowania :)
Mój bład, sądziłem, że to był ten ciąg przed pasami :oops:

A pro po kultury na drodze, świadomi jesteśmy tego, że obowiązuje bezwględnie każdegop uczestnika ruchu, pojazd uprzywilejowany także (w pewnym stopniu, bo jak będzie "na akcji", to trudno aby np w pościgu jechał zgodnie z przepisami), no ale do rzeczy, Mysłowice, Starokościelna, tuż niedaleko skrzyżowania Starokościelna - Krakowska jest Komenda policji, dosłownie jest to kilkanaście(może kilkadziesiąt) metrów od Krakowskiej, ale skręcając z krakowskiej w starkościelną wiemy, że wjeźdżamy w drogę jednokierunkową i siłą rzeczy trzeba ciąć w kierunku Bytomskiej, stróże prawa jednakże nie chcą okrążać placówki, tylko po bandzie, pod prąd w kierunku Krakowskiej, ilekroć to widziałem, ani razu nie jechali z kogutem, czyli zaliczyć to można do łamania przepisów, ofkors kierowcy jadący zgodnie z przepisami im ustępują, a co by było gdyby się trafił kto powiedział nie ustąpie, albo doszło ze strózami prawa do kolizji :?: Ja rozumiem, że miejscowi moga mieć to w pompie, ale mnie osobiście takie zachowanie i taka postawa wkurza, bo syfa trzeba się pozbyć a nie pudrować.