To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

jacek11 - 28-07-2017, 11:52

U mnie cofa się ok. 1 mm.
Greg811227 - 28-07-2017, 13:01

Czyli jest dobrze bo i to samo jest u mnie. Ale jak założę na tarcze przykrece, to kutwa dalej trzyma że nawet rękoma nie ruszę.
karino - 28-07-2017, 15:22

a smaru na prowadnicach ile masz ? jak masz za dużo to też może blokować tarcze....przerabiałem to na lewym tyle...
jacek11 - 28-07-2017, 15:29

Który klocek blokuje ?
Greg811227 - 28-07-2017, 17:14

Nie wiem który klocek blokuje. Wiem tylko jedno, gdy mam zdjete zaciski tloczek pracuje normalnie. Gdy założę na tarcze to kutwa ani ruszy, cały czas trzyma. Prowadnice byly smarowane różnie, smarem do łożysk, wazelina techniczna, smarem do tłoczków, nawet środkiem w sprayu podobnym do wd. To samo tłoczek. Najwyraźniej nie obejdzie sie bez całkowitego wyciągnięcia tłoczka.
karino - 28-07-2017, 17:51

a " układałeś " tarcze bez koła ? tzn. dociągnąłeś tarcze nakrętkami bez zakładania koła ?
Greg811227 - 28-07-2017, 19:14

Hmm... a to akurat tutaj z przodu nie zrobiłem tego. Z tyłu gdy z tylnym walczyłem to tak dokreciłem pare śrub by tarczobęben był stabilny. Tutaj z przodu nie przyszlo mi do glowy. Jak tylko bede w garażu sprawdzę to. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, mówcie jak co gdzie kiedy. Z góry dzieki.
Michaszysz - 31-07-2017, 21:51

Mam pytanie, czy jarzma zacisków przednich w Galantach przez cały okres produkcji były takie same? Bo potrzebuje wymienić jarzmo bo to najprawdopodobniej ono jest winne za stuki na każdym dole, dziurze, nawet przy ruszaniu, szybkim puszczeniu sprzęgła, a przy delikatnym naciśnięciu hamulca stuki ustają. Czy to jarzmo by pasowało do Gala z 1998 z dwutłoczkowymi zaciskami http://allegro.pl/zacisk-...6863051829.html ??
jacek11 - 31-07-2017, 22:27

Jeśli masz jeden tłoczek, to jażmo z zacisku na dwa tłoczki nie będzie pasowało. Jest inny rozstaw śrub mocujących.
milo - 31-07-2017, 22:42

Michaszysz napisał/a:
Mam pytanie, czy jarzma zacisków przednich w Galantach przez cały okres produkcji były takie same?

http://forum.mitsumaniaki...=asc&start=3660
Michaszysz napisał/a:
potrzebuje wymienić jarzmo bo to najprawdopodobniej ono jest winne za stuki na każdym dole, dziurze, nawet przy ruszaniu

Może to klocki tak stukaja masz blaszki miedzy klockiem a jarzmem ?

Hugo - 31-07-2017, 23:01

Michaszysz napisał/a:
Czy to jarzmo by pasowało do Gala z 1998 z dwutłoczkowymi zaciskami http://allegro.pl/zacisk-...6863051829.html ??
Nie. To jarzmo do zacisku jednotłoczkowego po II lifcie, są tam inne prowadnice zacisków, widać je na zdjęciu.

W roczniku 1998 możesz mieć jarzma na rozstaw śrub mocujących do zwrotnicy 128 lub 158 mm. VIN auta rozwiałby wątpliwości.

Michaszysz - 31-07-2017, 23:13

Kilka miesięcy temu zapiekł mi się jeden tłoczek, więc hamulec rozebrałem i rozruszałem tłoczek, za jakiś czas zaczęło się stukanie. Tydzień temu malowałem zaciski więc wszystko rozebrałem i jak składałem właśnie ten zacisk, w jeden otwór na prowadnice bez gumki, żadna prowadnica nie chciała wejść. Najpierw zacząłem szlifować drobnym papierem ściernym, ale nie wiele to dawało. Później wiertłem 11 na lewych obrotach przewierciłem otwór, weszło od razu bez problemu. Później zeszlifowałem otwór papierem z rdzy. Przy składaniu miałem problem z gumką na prowadnicy. Była luźna i cofała się podczas wkładania prowadnicy w otwór, ale po wielu próbach udało się. Złożyłem zacisk, myślałem że już nie będzie stukać, ale stuka jeszcze bardziej. Czy przy pierwszym składaniu zacisku mogłem pomylić prowadnice i wkręcić je na odwrót? Gumki za każdym razem zostawały w jarzmie, ale za pierwszym razem w ogóle jej nie wyjmowałem bo nawet nie wiedziałem że powinna być tam gumka. Blaszki pod klocki są i klocki chodziły bez luzów.
szwagierr - 01-08-2017, 16:16

Po tylu kombinacjach najlepiej będzie chyba kupić sprawny używany zacisk razem z jarzmem.
Pieraś - 01-08-2017, 20:14

Szybko i merytorycznie..
1. Kończą mi się klocki - mam od zawsze TRW
2. Bije mi na kierownicy przy hamowaniu ..... ostro jeżdżę na trasie. Ostatnio schodziłem że 180 do 0. Jak się człowiek porusza szybciej od innych to wiecie jak to jest. Opony już nadają się do wymiany. Trzy dni temu oczyściłem prowadnice przednich i chodzą cacy. Gdy bardzo mocno hamuje to bicia nie czuć w ogóle.

Pytania....
1. Czy bicie może być efektem samych zjechanych opon?
2. Czy minimalne skrzywienie tarczy da taki efekt?
3. Czy wymienić tylko klocki na razie? Czy też tarcze... Nie mają żadnych wżerów. Chcę z nimi podjechać na wyważarkę by obejrzeć.
Chciałbym aby hamulec był mocny. Seryjny mi nie wystarcza .. klocki ceramiczne załatwią temat? Czy już trzeba zestaw z tarczą? Jeśli tak to jakie?
Jestem po 2 trasach i nakręciłem 1100+ km w. Kilka dni i czeka mnie z Lubuskiego jeszcze kurs do Krakowa, Zakopanego i dopiero z powrotem. Muszę usprawnić hebel. Tak trochę średnio bezpiecznie się czuje.

Poradzicie?

Fragu - 01-08-2017, 20:55

Swap hebli na wieksze plus markowe tarcze i klocki:
- tarcze np dba, sp perfomance, stoptech
- klocki np galfer, hawk