[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Greg811227 - 26-08-2017, 15:10
Witam wszystkich. Jesli chodzi o mój problem o którym pisałem wcześniej czyli zapieczony tłoczek, to nie obejdzie się bez jego całkowitego wyjęcia i odpowietrzania. Ponownie musialem rozkrecac i smarowac, kupiłem nawet nowe tarcze bo i jeszcze gorzej jest jak bylo. Zblokowało koło całkowicie. Niestety jeśli chodzi o mnie to koszty mi rosną a efektu nie widać.
Pieraś - 26-08-2017, 15:19
Dalbys zdjęcie jak wygląda zacisk, gumki i tłoczek.
Jeśli jest oczyszczone dobrze i swobodnie się wciska to nie ma bata żeby się zapiekal.
Chyba, że masz wodę w układzie i dziury w gumkach... Lub rdzę na tłoczku, że odrobina wilgoci znów korozję powiększa.
Greg811227 - 26-08-2017, 17:22
Chciałem pójść trochę na skróty bo siedzę przy tym sam, więc nie wyciągnąłem tłoczka całego. Ale tak był oczyszczony, ma niestety wrzery po rdzy czyli drobne dziurki na powierzchni. Wnioskuje ze teraz gdy sa nowe klocki i nowa tarcza, to cofnął się do momentu gdzie te wrzery sa na wysokosci uszczelki tej w środku zacisku i to powoduje że nie cofa sie do końca.
Pieraś - 27-08-2017, 08:26
Musisz wyjść cały i wszystko oczyścić.
Ja po odkręceniu przewodu z zacisku zawijalem go do góry. Później odpowietrzalem to koło. Inaczej na krótką metę robota
Greg811227 - 27-08-2017, 16:42
Domyslam sie ze to nie robota dla jednego. Szukam zestawów naprawczych, wiekszy problem mam z tloczkiem. Nie zmierzyłem tłoczka, średnica jego długość i uszczelki za dużo rozmiarów.
Krzyzak - 28-08-2017, 08:36
Zregenerowałem już kilkanaście zacisków i jedna osoba wystarczy.
Tylko do odpowietrzania warto mieć pomoc, chyba że ktoś ma zestaw ze ssakiem i odpowietrzy bez naciskania pedału.
Musisz wyjąć cały tłoczek, zmienić gumę uszczelniającą tłoczek w środku. Sam tłoczek wymienić! - zestaw w zależności od rozmiaru i zawartości kosztuje od 20zł za same gumki/blokady/uszczelnienia do 120 zł za komplet z dwoma tłoczkami 43mm i całą resztą.
U siebie jeszcze zmieniałem niektóre śruby i blaszki prowadzące (te sprężyste).
KamilZ - 28-08-2017, 17:50
Ja nawet ostatnio regenerowalem zaciski od Galanta i ogólnie przyjemna robota poza wciskaniem tloczka w gumkę w jedną osobę. Trochę słów użyłem żeby to włożyć ale to dlatego że gumka była nowa i jakby trochę za mała i nie chciała się bardzo rozciagnac.
Krzyzak - 28-08-2017, 19:16
KamilZ napisał/a: | poza wciskaniem tloczka w gumkę | - podpowiem, że ja używam takiego ustrojstwa za 15zł:
http://allegro.pl/scisk-s...5054041429.html
i wiesz - wnętrze zacisku hamulcowego smaruje się płynem hamulcowym - zgodnie z manualem, wcześniej trzeba nie tylko wyczyścić wszystkie elementy, część nasmarować, ale ważne by oczyścić te 3-4 mm wnętrza zacisku między uszczelką tłoczka a tą harmonijką zakładaną na zewnątrz bo tam często się dostaje woda i pojawia się korozja, która powoduje zacieranie tłoczka
KamilZ - 28-08-2017, 19:38
Darek źle mnie zrozumiałeś zestaw do wciskania tloczkow to mam cały komplet ale chodzi mi o samo włożenie tloczka w gumkę bo dalej to już ładnie się wciska.
To miejsce między gumkami zawsze czyszczę malutką wiertarka z kamyczkiem na trzonku jeśli jest rdza. Tylko ja zawsze pół tloczka smaruje białym smarem a nie płynem hamulcowym. Znaczy pół ale górnej części tloczka i gumkę w środku.
Krzyzak - 29-08-2017, 08:05
gumkę w środku oczywiście się smaruje - dzięki temu uszczelnia
tłoczka przed włożeniem nie smaruję (jedynie tę część, gdzie potem wchodzi osłona przeciwkurzowa) ale za to smaruję całą gładź wnętrza zacisku DOTem
tak precyzuje instrukcja serwisowa
inaczej guma uszczelniająca zgarnie cały smar i wszystko poniżej tej gumy wciskasz na sucho...
KamilZ - 29-08-2017, 15:55
A to ciekawe bo myślałem że tloczek też trzeba delikatnie nasmarowac żeby po tym oringu mógł się poruszać. Chyba jeszcze raz będę robił te hamulce wg. tego co napisałeś
Krzyzak - 30-08-2017, 08:19
możesz go smarować, ale gumka ściągnie wszystko i dalej będzie się poruszał na sucho a dodatkowo cały płyn/smar znajdzie się pod tą gumową harmonijką
widzisz - wszystko jest opisane w manualu, ale nie każdy czyta
KamilZ - 30-08-2017, 09:17
Ale ja przecież nie umiem czytać tylko obrazki rozpoznaje
Krzyzak - 30-08-2017, 11:27
I bardzo dobrze, bo manual właśnie na obrazkach to podaje.
Sessin - 30-08-2017, 11:58
"the piston seal inside the seal and boot kit is coated with special grease, so do not wipe this grease off"
No przecież jak byk jest napisane,żeby składać zestaw na (specjalny) smar. Oczywiście po wciśnięciu tłoczka większość smaru zostaje wyciśnięta (dlatego jego warstwa na tłoczku powinna być minimalna), ale pozostaje cienki film smarowy, który zapewnia przez pewien czas smarowanie. Dopóki nie zostanie z czasem wypłukany przez DOT, który w jakimś stopniu przejmuje funkcję smarową.
[ Dodano: 30-08-2017, 12:08 ]
Poza tym przy "smarowaniu" DOTem jest jeszcze pewne ryzyko: płyn hamulcowy ma delikatne działanie spulchniające gumę (co korzystnie działa w złożonym zestawie, bo uszczelnia lepiej układ), co czasem może utrudnić wciśnięcie "nasmarowanego" nim tłoczka - a raczej nasmarowanej nim uszczelki. Oczywiście kiedy wciśniemy go od razu, nie powinno być problemu, ale wystarczy poczekać dłużej i może być bieda.
[ Dodano: 30-08-2017, 12:19 ]
KamilZ napisał/a: | A to ciekawe bo myślałem że tloczek też trzeba delikatnie nasmarowac żeby po tym oringu mógł się poruszać. Chyba jeszcze raz będę robił te hamulce wg. tego co napisałeś |
I bardzo dobrze myślałeś, bo właśnie wg. manualu zestaw tłoczek-cylinderek składa się z pomocą specjalnego smaru. I tego się trzymaj.
|
|
|