To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

jaca71 - 14-04-2011, 13:26

cns80, Nie mam CB ;) TIRy za miastem to raczej ja wyprzedzam, w druga stronę zdarzyło mi się kilka razy ale na zabudowanym gdy ja jadę 50-60 a oni ponad 80 :( Wtedy chyba nie muszą wykonywać tej figury?
Co do reagowania to 100% zgody - kto chce żyć ten musi być czujny na drodze. Tylko dlaczego jazda po polskich drogach przypomina walkę powietrzną? Za wszelką cenę trzeba uzyskać przewagę pozycji/prędkości/masy by jechać do przodu :(

Mr V - 14-04-2011, 18:50

cns80 napisał/a:
Człowiek to jeden z niewielu ssaków z tak słabo rozwiniętym instynktem zachowawczym. Miał to "w pompce" a może jeszcze poczuł się ważniejszy, bo miał BMW no i skończyło się jak skończyło. U mnie na Powązkach są całe aleje tych co mieli rację albo pierwszeństwo.

Nie uważacie, że to co tutaj nam opisuje cns80 (swoją drogą bardzo ciekawe rzeczy piszesz) to jest bardzo ironiczne zachowanie ? Żeby nie zabić nikogo z naprzeciwka (bo docelowo w ich rozumieniu o to chodzi, żeby nie wprasować się w nikogo na czołowe) rozsmaruję gościa na barierce... I wytłumacz takiemu, że w tym przypadku zasada "mniejszego zła" nie ma prawa bytu?

krzychu - 14-04-2011, 18:56

Mr V napisał/a:
rozsmaruję gościa na barierce...

No ale rozsmaruje go naczepa, a zresztą przecież zawsze możesz się zatrzymać w miejscu :rolleyes:

Jeśli chodzi o rozsmarowywanie to w Bielsku jest takie skrzyżowanie gdzie są 2 pasy i na skrzyżowaniu dochodzi jeszcze lewoskręt więc są 3 pasy z czego z 2 można skręcać w lewo, 2 prosto (środkowy i prawy). Tiry dość często skręcają z skrajnie lewego na prawy. Nie widząc w lusterkach często rozsmarowują samochody o krawężnik i jeszcze wyskakują z pyskiem jak to się jeździ. Często dopiero policja przekonuje delikwenta że to jednak jego wina :roll:

JCH - 14-04-2011, 20:01

krzychu napisał/a:
w Bielsku jest takie skrzyżowanie...
Być może to właśnie tam widziałem Colta z "rozsmarowanym" właśnie lewym bokiem :roll:
Jadąc o strony Żywca w lewo do DK-942 (Bystrzańskiej?) koło galerii handlowej :?:

t0m3k - 14-04-2011, 20:07

Hah :D Dlatego n tym skrzyżowaniu drogi Krzyśku czekam aż TIR zakończy manewr :D a zdarza sie tak ze z prawego skrajnego jedzie w lewo bo sie zapomni gościu :D ale jak widze nie polskie tablice to odpuszczam i przepuszczam :)

[ Dodano: 14-04-2011, 20:12 ]
JCH no jak skręcasz w Lewo to kawalek dalej po lewej za dolinką jest Gemini Park :D Ale chyba masz dokladnie na myśli to skrzyżowanie, bo od strony Żywca jadąc nie ma nigdzie indziej lewoskrętu o 2 pasach :D

krzychu - 14-04-2011, 20:14

JCH napisał/a:

Jadąc o strony Żywca w lewo do DK-942 (Bystrzańskiej?) koło galerii handlowej :?:

Nie wiem czy to DK-942, ale no z Żywca pod Magurą (hotel) w lewo na Gemini Park i potem jest skrzyżowanie z Bystrzańską.

t0m3k - ja to wiem, skręcam i obserwuję na który pas zjedzie z prędkością umożliwiającą zatrzymanie się przed krawężnikiem.

JCH - 14-04-2011, 20:24

Tak, to właśnie skrzyżowanie miałem na myśli.
Nie wiedziałem, że to Gemini Park się nazywa. A 942 to wiem no bo kto Wam ją remontował, no kto :?: ;)

krzychu - 14-04-2011, 20:26

JCH napisał/a:
A 942 to wiem no bo kto Wam ją remontował, no kto :?: ;)

no kto? W każdym razie W KOŃCU się doczekałem lekkiego odnowienia części wylotu z Bielska która od tamtej zimy była w opłakanym stanie. Jeszcze mi parę dziur załatają w drodze do domu i mogę zakładać letnie (dzisiaj jeszcze po śniegu zdążyłem pojeździć).

JCH - 14-04-2011, 20:29

PW bo zaczynamy robić OT.
Kaucz - 15-04-2011, 21:06

http://www.youtube.com/wa...player_embedded

Co myślicie o tym, żeby Policja u nas tak robiła ;) ?

JCH - 15-04-2011, 22:14

Kaucz napisał/a:
Co myślicie o tym, żeby Policja u nas tak robiła
Coś tam zaczęli robić. Przez tydzień było głośno o tego typu akcji na Śląsku i ..... ucichło :roll:
Marianekk - 16-04-2011, 03:31

Sytuacje z tirami takie jak opisujecie były i będą ich się nie wyeliminuje dopóki jedni drugich będą traktować jak baranów.
Sam kiedyś jeździłem transitem max100km/h po europie i gdyby nie życzliwość większości kierowców tirów to zamiast jechać 14 godzin z Polski do Belgii jechał bym 18.
Ale z drugiej strony jeden kierowca Polskiego tira skutecznie przestraszył moja żonę (mnie i mojego syna)na autostradzie Berlin-Hanower.
Zona 140 km/h na drugim pasie na pierwszym rząd tirów i nagle jednemu zachciało sie wyprzedzać (prawdopodobnie nie spojrzał w lusterko) włączył kierunek i w tej samej chwili zjazd na nasz pas,trzeci zajęty przez pędzące bmw wiec brak ucieczki ,ostre hamowanie
pisk opon i śmierć w oczach.
Trudno opisać jak moja zona się po tym czuła,długo minęło zanim zaczęła jeździć w trasie za kołkiem.
Nie życzę tego nikomu ,szkoda ze go nie zdecydowałem się dogonić i zbesztać :evil:

Kaucz napisał/a:
http://www.youtube.com/watch?v=bKOJJzMDHjI&feature=player_embedded

Co myślicie o tym, żeby Policja u nas tak robiła ;) ?

Dobry sposób może czegoś nauczyć ;)

Znajomy w Belgii dostał za taka jazdę 100euro poczta nawet nie wiedział ze go policja chwyciła ;)
Pozdrawiam
Marian

robertdg - 16-04-2011, 09:04

Marianekk napisał/a:
Sytuacje z tirami takie jak opisujecie były i będą ich się nie wyeliminuje dopóki jedni drugich będą traktować jak baranów.
A mi się wydaje że to sa dwie szkoły, jedna to jest stara szkoła (gdzie uczono na żukach/nyskach, etc), a druga to jest lepsza szkoła i bardzo duzo jest tych z lepszej szkoły, gdzie kazdy każdemu chce udowodnić jaki to on jest dobry za kółkiem, no nie ma w tym nic złego, bo jak wiadomo przebywanie z lepszymi mobilizuje do działania, jednakze, niektórzy często/gęsto przeceniają swoje możliwości/umiejętności.

Kaucz to hameryka, mnie to nie dziwi, chodź przyznam, że sposób odholowania na prawy, to całkiem całkiem.

cns80 - 16-04-2011, 09:34

robertdg napisał/a:
A mi się wydaje że to sa dwie szkoły, jedna to jest stara szkoła (gdzie uczono na żukach/nyskach, etc),
Tych co uczono na Żukach to żeby zrobić tak zwaną "dwójkę" (czyli kat. C) to musieli mieć przez kilka lat B i jeszcze udowodniony staż za kółkiem. A dzisiaj idzie matoł na C+E i po kilku tygodniach ma uprawnienia i siedzi za kierownicą 40 tonowego pocisku. Skutki łatwo przewidzieć
akbi - 16-04-2011, 18:52

artykuł z trójmiasta ... informuję, że nie mam z tym nic wspólnego :twisted:

Kierowcy chcą autostrad bez limitów prędkości