Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
jaca71 - 14-04-2011, 13:26
cns80, Nie mam CB TIRy za miastem to raczej ja wyprzedzam, w druga stronę zdarzyło mi się kilka razy ale na zabudowanym gdy ja jadę 50-60 a oni ponad 80 Wtedy chyba nie muszą wykonywać tej figury?
Co do reagowania to 100% zgody - kto chce żyć ten musi być czujny na drodze. Tylko dlaczego jazda po polskich drogach przypomina walkę powietrzną? Za wszelką cenę trzeba uzyskać przewagę pozycji/prędkości/masy by jechać do przodu
Mr V - 14-04-2011, 18:50
cns80 napisał/a: | Człowiek to jeden z niewielu ssaków z tak słabo rozwiniętym instynktem zachowawczym. Miał to "w pompce" a może jeszcze poczuł się ważniejszy, bo miał BMW no i skończyło się jak skończyło. U mnie na Powązkach są całe aleje tych co mieli rację albo pierwszeństwo.
|
Nie uważacie, że to co tutaj nam opisuje cns80 (swoją drogą bardzo ciekawe rzeczy piszesz) to jest bardzo ironiczne zachowanie ? Żeby nie zabić nikogo z naprzeciwka (bo docelowo w ich rozumieniu o to chodzi, żeby nie wprasować się w nikogo na czołowe) rozsmaruję gościa na barierce... I wytłumacz takiemu, że w tym przypadku zasada "mniejszego zła" nie ma prawa bytu?
krzychu - 14-04-2011, 18:56
Mr V napisał/a: | rozsmaruję gościa na barierce... |
No ale rozsmaruje go naczepa, a zresztą przecież zawsze możesz się zatrzymać w miejscu
Jeśli chodzi o rozsmarowywanie to w Bielsku jest takie skrzyżowanie gdzie są 2 pasy i na skrzyżowaniu dochodzi jeszcze lewoskręt więc są 3 pasy z czego z 2 można skręcać w lewo, 2 prosto (środkowy i prawy). Tiry dość często skręcają z skrajnie lewego na prawy. Nie widząc w lusterkach często rozsmarowują samochody o krawężnik i jeszcze wyskakują z pyskiem jak to się jeździ. Często dopiero policja przekonuje delikwenta że to jednak jego wina
JCH - 14-04-2011, 20:01
krzychu napisał/a: | w Bielsku jest takie skrzyżowanie... | Być może to właśnie tam widziałem Colta z "rozsmarowanym" właśnie lewym bokiem
Jadąc o strony Żywca w lewo do DK-942 (Bystrzańskiej?) koło galerii handlowej
t0m3k - 14-04-2011, 20:07
Hah Dlatego n tym skrzyżowaniu drogi Krzyśku czekam aż TIR zakończy manewr a zdarza sie tak ze z prawego skrajnego jedzie w lewo bo sie zapomni gościu ale jak widze nie polskie tablice to odpuszczam i przepuszczam
[ Dodano: 14-04-2011, 20:12 ]
JCH no jak skręcasz w Lewo to kawalek dalej po lewej za dolinką jest Gemini Park Ale chyba masz dokladnie na myśli to skrzyżowanie, bo od strony Żywca jadąc nie ma nigdzie indziej lewoskrętu o 2 pasach
krzychu - 14-04-2011, 20:14
JCH napisał/a: |
Jadąc o strony Żywca w lewo do DK-942 (Bystrzańskiej?) koło galerii handlowej |
Nie wiem czy to DK-942, ale no z Żywca pod Magurą (hotel) w lewo na Gemini Park i potem jest skrzyżowanie z Bystrzańską.
t0m3k - ja to wiem, skręcam i obserwuję na który pas zjedzie z prędkością umożliwiającą zatrzymanie się przed krawężnikiem.
JCH - 14-04-2011, 20:24
Tak, to właśnie skrzyżowanie miałem na myśli.
Nie wiedziałem, że to Gemini Park się nazywa. A 942 to wiem no bo kto Wam ją remontował, no kto
krzychu - 14-04-2011, 20:26
JCH napisał/a: | A 942 to wiem no bo kto Wam ją remontował, no kto |
no kto? W każdym razie W KOŃCU się doczekałem lekkiego odnowienia części wylotu z Bielska która od tamtej zimy była w opłakanym stanie. Jeszcze mi parę dziur załatają w drodze do domu i mogę zakładać letnie (dzisiaj jeszcze po śniegu zdążyłem pojeździć).
JCH - 14-04-2011, 20:29
PW bo zaczynamy robić OT.
Kaucz - 15-04-2011, 21:06
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
Co myślicie o tym, żeby Policja u nas tak robiła ?
JCH - 15-04-2011, 22:14
Kaucz napisał/a: | Co myślicie o tym, żeby Policja u nas tak robiła | Coś tam zaczęli robić. Przez tydzień było głośno o tego typu akcji na Śląsku i ..... ucichło
Marianekk - 16-04-2011, 03:31
Sytuacje z tirami takie jak opisujecie były i będą ich się nie wyeliminuje dopóki jedni drugich będą traktować jak baranów.
Sam kiedyś jeździłem transitem max100km/h po europie i gdyby nie życzliwość większości kierowców tirów to zamiast jechać 14 godzin z Polski do Belgii jechał bym 18.
Ale z drugiej strony jeden kierowca Polskiego tira skutecznie przestraszył moja żonę (mnie i mojego syna)na autostradzie Berlin-Hanower.
Zona 140 km/h na drugim pasie na pierwszym rząd tirów i nagle jednemu zachciało sie wyprzedzać (prawdopodobnie nie spojrzał w lusterko) włączył kierunek i w tej samej chwili zjazd na nasz pas,trzeci zajęty przez pędzące bmw wiec brak ucieczki ,ostre hamowanie
pisk opon i śmierć w oczach.
Trudno opisać jak moja zona się po tym czuła,długo minęło zanim zaczęła jeździć w trasie za kołkiem.
Nie życzę tego nikomu ,szkoda ze go nie zdecydowałem się dogonić i zbesztać
Kaucz napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=bKOJJzMDHjI&feature=player_embedded
Co myślicie o tym, żeby Policja u nas tak robiła ? |
Dobry sposób może czegoś nauczyć
Znajomy w Belgii dostał za taka jazdę 100euro poczta nawet nie wiedział ze go policja chwyciła
Pozdrawiam
Marian
robertdg - 16-04-2011, 09:04
Marianekk napisał/a: | Sytuacje z tirami takie jak opisujecie były i będą ich się nie wyeliminuje dopóki jedni drugich będą traktować jak baranów. | A mi się wydaje że to sa dwie szkoły, jedna to jest stara szkoła (gdzie uczono na żukach/nyskach, etc), a druga to jest lepsza szkoła i bardzo duzo jest tych z lepszej szkoły, gdzie kazdy każdemu chce udowodnić jaki to on jest dobry za kółkiem, no nie ma w tym nic złego, bo jak wiadomo przebywanie z lepszymi mobilizuje do działania, jednakze, niektórzy często/gęsto przeceniają swoje możliwości/umiejętności.
Kaucz to hameryka, mnie to nie dziwi, chodź przyznam, że sposób odholowania na prawy, to całkiem całkiem.
cns80 - 16-04-2011, 09:34
robertdg napisał/a: | A mi się wydaje że to sa dwie szkoły, jedna to jest stara szkoła (gdzie uczono na żukach/nyskach, etc), | Tych co uczono na Żukach to żeby zrobić tak zwaną "dwójkę" (czyli kat. C) to musieli mieć przez kilka lat B i jeszcze udowodniony staż za kółkiem. A dzisiaj idzie matoł na C+E i po kilku tygodniach ma uprawnienia i siedzi za kierownicą 40 tonowego pocisku. Skutki łatwo przewidzieć
akbi - 16-04-2011, 18:52
artykuł z trójmiasta ... informuję, że nie mam z tym nic wspólnego
Kierowcy chcą autostrad bez limitów prędkości
|
|
|