[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Hugo - 27-01-2018, 09:21
Przedliftowe zwrotnice nie są drogie (max. 70 zł/szt.), a łożysko.koła z piastą przekładasz z obecnych zwrotnic. Wymiana zwrotnic też nie należy do specjalnie skomplikowanych.
Krzyzak - 27-01-2018, 09:58
Później możesz próbować sprzedać zwrotnice na 160mm wraz z zaciskami i tarczami/klockami i jeszcze jakiś pieniążek z tego będzie. Chociaż ja sobie zostawiłem na zapas - może kiedyś coś z tym jeszcze zrobię, bo zestaw z Outka przestaje mnie zadowalać
To chyba specyfika hamulców po II lifcie, że pedał jest dość miękki na początku - jak po swapie mi się usztywnił to ciężko jest wbić D lub R bo zapadka blokująca lewarek wchodzi dość głęboko w mechanizm blokowania i trzeba hamulec cisnąć dużo mocniej.
Hugo - 27-01-2018, 13:50
Krzyzak, co Ci nie pasuje w hamulcach z Outka? Co do blokowania się wybieraka to mam to samo, ale tylko przy włączaniu P z D po zatrzymaniu się. Nawet regulowałem linkę blokady od pedału hamulca i nadal to czasami występuje. Pewnie kwestia tego jak mocno wcisnę pedał hamulca.
GRIZZLY - 27-01-2018, 14:48
Hugo napisał/a: | Przedliftowe zwrotnice nie są drogie (max. 70 zł/szt.), a łożysko.koła z piastą przekładasz z obecnych zwrotnic. Wymiana zwrotnic też nie należy do specjalnie skomplikowanych. |
Nie wiem czy dobrze Cie rozumiem ale w sytuacji która opisujesz mógł bym sobie założyć zaciski 2- tłoczkowe z wersji przed liftem zostając przy tych tarczach i felgach które mam teraz ??
Hugo - 27-01-2018, 15:49
GRIZZLY, poniekąd dobrze zrozumiałeś, ale co za sens montować zaciski, do których masz tak samo małe tarcze, czyli 276 mm, a co najgorsze, że cieńsze o 2 mm niż masz obecnie, więc do kiepskich hamulców dojdzie duże prawdopodobieństwo wichrowania się tarcz (o ile obecnie nie masz z tym problemu).
Krzyzak - 27-01-2018, 20:03
Hugo napisał/a: | Krzyzak, co Ci nie pasuje w hamulcach z Outka? | Bardziej chodzi o pedał hamulca, że po 2 lifcie jest taki ciapowaty... Każdy EA po 2 lifcie jakim jechałem tak miał...
Jak miałem parcha to hamulce brały jak należy. Teraz w Leonie czy w Toledo też bierze natychmiast po dotknięciu pedału - i to chciałbym mieć.
Hugo - 27-01-2018, 21:00
Krzyzak napisał/a: | Teraz w Leonie czy w Toledo też bierze natychmiast po dotknięciu pedału - i to chciałbym mieć. | Czyli rozumiem, że na hamulcach z Outka pedał masz dalej gumowaty?
Krzyzak - 27-01-2018, 21:49
Na samym początku, po wymianie, była brzytwa. Teraz srebrny Galant stoi już kolejny miesiąc, tak gdzieś od października - przepalany na pół godziny + czasem jakiś wyjazd na podwórko co tydzień/dwa. I jak jechałem nim w dalszą trasę - jakieś 2 tygodnie temu zrobiłem 40 km - to pedał był ciapowaty z powrotem. Szczególnie jest to widoczne jak się jedzie innym autem, np. wspomnianym Toledo, gdzie hamulce są naprawdę świetne (Leon ma jeszcze lepsze). Tarcze w Toledo to też 294 a w Leonie 280, ale ilość "mięsa" które ma styk z klockiem jest podobna.
pepcio5 - 29-01-2018, 13:35
A co myślicie o komplecie ATE na przód do Galanta 2.5 99r?
milo - 29-01-2018, 15:00
Krzyzak napisał/a: | pedał był ciapowaty z powrotem. Szczególnie jest to widoczne jak się jedzie innym autem |
Wychodzi albo pompa lub wspomaganie i to bardziej
Krzyzak - 29-01-2018, 15:23
milo napisał/a: | Wychodzi albo pompa lub wspomaganie i to bardziej | przerobiłem 2 pompy, 3 serwa, 2 przewody - na każdym zestawie to samo po jakimś czasie
w tej chwili servo z GDI (cal większa średnica) wydaje się najlepsze
milo - 29-01-2018, 20:28
Za małe podcisnienie
Krzyzak - 30-01-2018, 09:50
To akurat zdaje się nie jest regulowane? Standardowo coś koło 0.3 tam jest i raczej się nie zmieni...
przemek1602 - 11-02-2018, 17:05
Poda ktoś jakis link do dobrych tarcz przednich nacinanych i klocków np dokuij rs? Nie moge znaleźć nic dostępnego.
tresorex - 24-02-2018, 18:14
Jakie aktualnie polecacie tarcze na Przód?
|
|
|