FAQ & How to? - Podłączenie ECU-PC i ECU-Palm
krzypolo - 06-04-2010, 20:24
mam pytanie ... czujnik TIMA co to za czujnik ? chodzi o zapłon i jaka powinna bycmjego wartośc ?
tomusn - 07-04-2010, 00:43
Timing Advance - wyprzedzenie zapłonu - kąt wyprzedzenia zapłonu.
ale co do wartości?
pocketlogger.com napisał/a: | Timing:
Range: 0 to 50 degrees
This is the real-time spark timing the ECU is using. While at cruise speeds at low throttle settings it can maintain as high as 40 or more. This is a very usefull tool as you can really "see" the timing affect power. The more advance the better up until knock occurs. Ideally you want to maintain around 15degrees advance at WOT high rpms. Any higher advance and you probably can afford to increase boost a little bit, any lower advance and you are knocking and it's being retarded too much. It's very easy to see the relationship between the knock sum and the timing advance.
Be aware that if your base timing is not set properly, the numbers displayed in the logger will not be accurate. The ECU has no clue of the actual timing, only the timing based on the fact that it thinks base timing is 5 degrees BTDC. |
krzypolo - 07-04-2010, 09:01
dzięki mi pokazuje wartośc -10
viader - 07-04-2010, 09:43
Nie wiem, czy dane są takie same dla 2.0 i 1.8. Ale przy zmasowanym złączu ustawiania zapłonu powinno być 5 stopni, podczas normalnej pracy na wolnych obrotach powinno być w okolicach 10 stopni.
Maretzky85 - 07-04-2010, 12:19
viader, jak sprawdzasz lampą
viader - 29-06-2010, 13:39
Co trzeba mieć, aby łączyć się z 1G przez laptopa z USB? Jaki kabel i program. Mam palma ale doprowadza mnie już do szału. Za każdym razem jak wyczerpią się baterie traci całą pamięć i muszę wgrywać wszystkie programy od nowa w tym MMCD. Oczywiście każdorazowo mam problem ze znaleziem kompa z rs 232...
Iushiban - 08-07-2010, 14:17
viader napisał/a: | Co trzeba mieć, aby łączyć się z 1G przez laptopa z USB? Jaki kabel i program. Mam palma ale doprowadza mnie już do szału. Za każdym razem jak wyczerpią się baterie traci całą pamięć i muszę wgrywać wszystkie programy od nowa w tym MMCD. Oczywiście każdorazowo mam problem ze znaleziem kompa z rs 232... | najlepiej jeśli będziesz miał laptopa z gniazdem COM (czyli jakiś bardzo stary model) bo przejściówki USB-COM niestety nie działaja. Namęczyłem sie bardzo z kolejnymi adapterami i starownikami i nic nie wskórałem, nie słyszałem też o przypadkach żeby komuś sie udało więc szkoda czasu na to, taniej by cie wyszło kupienie nowego (starego) palma niz kupienie głupiej przejściówki USB-COM która itak nic nie da.
viader - 08-07-2010, 16:24
Chwilowo rozwiązałem problem z wgrywaniem programów do palma przez irdę. W takim razie chyba jakoś wytrzymam z palmem, bez sensu kupować laptopa aby odczytać to samo co palmem. Zawsze można podłączyć sobie ECUMASTERA i wtedy się łączyć z autem przez USB, przy okazji można sobie mapy zmieniać itp. Tylko to już większy koszt...
Anonymous - 26-07-2010, 23:19
witam mam pytanko odnośnie podłaczenia ECU za pośrednictwem emulatora Palma OS 3.5 na początkowych postach było o tym emulatorze, laptop + komunikacja rs232 oczywiście, dziś próbowałem z tym kablem z rezystorami i diodą Dataloger łączy, a z emulatorem Palma nic na żadnym COM.
Do palma instalowałem:
MMCd
ECU+
OBDGauge
czy jakiś inny kabel trzeba?
omenek - 26-07-2010, 23:33
Odznaczyłeś w MMCD Pause?
Anonymous - 27-07-2010, 16:16
nic nieodznaczałem:/ ale juz wiem o jaką pauze chodzi zaraz zobacze czy działa.
[ Dodano: 27-07-2010, 18:21 ]
... działa z MMC, tylko TIMA pokazuje wartosci minusowe na Datalogerze pokazuje dobrze,
a z pozostałymi programami mozna połączyc?
Iushiban - 30-08-2010, 18:38
OBDGauge działa tylko z gniazdem OBD a ty masz DSM natomiast ECU+ musisz miec świnkę na kompie zalutowaną bo to ją programujesz a nie samego ECU auta no i też chyba OBD musisz mieć. ZW moim Eclipse 1G (DSM) działatylko MMcD, pocketLogger i PalmNStein
stark - 21-09-2010, 20:54
Witam,
czy może ktoś ze Szczecina lub okolic ma zestaw potrzebny do podłączenia E33 w celu sprawdzenia sygnału z sondy i TPSa?
matunio20 - 29-10-2010, 19:36
Witam. Może już było, ale dużo tego i nie będę przekopywał, Dla Palm'a Vx jaki sterownik? potrzeba mi podłączyć hyundai'a lantre J1 1.8 G4CN 128 km.
tomusn - 30-10-2010, 22:56
przeczytaj choć pierwszego posta...
|
|
|