To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy

tws - 30-05-2011, 00:07

zaczęło się od inżynierki około 2 lata temu, potem rozbudowywałem dla siebie, potem kolejne wersje, które już montowałem u znajomych w autach i testowałem no i tak oto jest, wersja produkcyjna

teraz to jeszcze z dieslami walczę, te na pompowtryskach i commonrail już w większości przypadków działają, ale np. te przejściowe z elektronicznie sterowaną pompą wtryskową już nie bardzo - sam jestem ciekaw czy będzie działało na tym 2.0 GDI - nie miałem okazji testować

Hugo - 30-05-2011, 00:13

A jak odbywa sie przełączanie pomiędzy ekranami? Czy ten komputer będzie w pełni działał z instalacją gazową II generacji?
tws - 30-05-2011, 00:18

Hugo, instrukcja str25 (http://www.telwis.pl/downloads/user_manuals/polish/ukp_v1-1_uniwersalny_komputer_pokladowy_instrukcja_uzytkownika.pdf)

Co do gazu najlepiej sekwencja. W II gen. dawka paliwa jest sterowana krokowcem a dalej jest mieszalnik, prawda? W sumie to powinno działać ale z mniejszą dokładnością.

Hugo - 30-05-2011, 00:26

kaczart napisał/a:
W II gen. dawka paliwa jest sterowana krokowcem a dalej jest mieszalnik, prawda?
Zgadza się.
tws - 30-05-2011, 00:32

Hugo napisał/a:
kaczart napisał/a:
W II gen. dawka paliwa jest sterowana krokowcem a dalej jest mieszalnik, prawda?
Zgadza się.

No to miałem kiedyś takie coś - sygnał z wtrysku trzeba wziąć bezpośrednio przy ECU, dla gazu dać inną, większą stałą wtrysku (pewnie z 20% dla II gen) i powinno przyzwoicie pokazywać, w końcu otwarcie krokowca jest analogiczne do czasu wtrysku, tak mi się wydaje - trzeba by przetestować jaka dokładność wychodzi w praktyce.

Ważne jest żeby rozróżniać kiedy auto pracuje na gazie a kiedy na benzynie (trzeba doprowadzić 1 sygnał np. z elektrozaworu), w przeciwnym wypadku pomiary będą się mieszać i w efekcie otrzymamy żadną dokładność...

norbiolo - 30-05-2011, 02:07

Kaczart mam pytanie odnośnie hardware, wszystko pięknie opisane nawet algorytm ;) ale co ze sprzętem na jakim mikrokontrolerze została zbudowana platforma (ATMega88, ATMega168 ?), czy do komunikacji z PC użyty został FTDI FT232x, jakim zegarem taktowany jest uP. Czy programujesz w C ?

Bardzo fajny projekt no i z tych fotek, które odnalazłem wykonanie też ciekawe.

mackbeth - 30-05-2011, 07:10

Przyłączam się do pytania powyżej:) Sam amatorsko dla siebie robię komputerek, i zastanawiam sie czy w mojej Atmedze zmieszczę wszystko czy nie dać ARM'a:) :)

Musze jeszcze kupić akcelerometr i zegarek RTC to wtedy będzie wszystko:)

tws - 30-05-2011, 07:17

uC AT90USB646, usb sprzętowe, protokół HID, kwarc 16MHz, ja pisze w C
mar111cin - 30-05-2011, 09:36

M6riano to męska decyzja ; ) dajesz nad dane do przelewu, czy mamy brać bezpośrednio ze strony telwis, przez kod ?:P

kaczart jaki tam jest kabelek potrzebny do podłączenia?:> taki jak do drukarki ?

tws - 30-05-2011, 11:14

tak dokładnie taki jak do drukarki (kwadrat)
m6riano - 30-05-2011, 13:24

Cytat:
M6riano to męska decyzja ; ) dajesz nad dane do przelewu, czy mamy brać bezpośrednio ze strony telwis, przez kod ?:P

Męską decyzje to musi podjąć Owczar czy jedziemy dzisiaj to odebrać.
Będę miał towar "na ręku" to wtedy wyśle do wszystkich priva z numerem konta, nie lubię tak brać kasy w ciemno.

Owczar - 30-05-2011, 13:33

m6riano, o której chcesz jechać? Będziesz miał tyle kasy żeby założyć? Bo ja w tej chwili jestem spłukany :P
ALEX-77 - 30-05-2011, 14:12

A macie wogóle pomysły gdzie go zainstalujecie ? bo w miejsce standardowego zegarka to on chyba nie wejdzie :?: :|
Owczar - 30-05-2011, 14:34

Wejdzie. Ja sie zastanawiam czy da radę go wcisnąć w zegary HC...
Zhan - 30-05-2011, 14:48

Owczar napisał/a:
Wejdzie. Ja sie zastanawiam czy da radę go wcisnąć w zegary HC...

Chyba da redę ale trzeba by dwie kontrolki przenieść w inne miejsce.