To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?

Hugo - 26-03-2012, 18:29

Ja wsunąłem w uszczelki karoseryjne drzwi 6 mm wężyk silikonowy tak jak to pokazał swinks_UK i odgiąłem na zewnątrz ranty tychże uszczelek sposobem deejaya i jak dla mnie temat zamknięty. Coś tam jeszcze szmera, ale jest różnica niebo-ziemia :wink: [/b]
matek - 12-05-2012, 14:14

hej

u mnie jest chyba jakis inny problem :roll:
wydaje mi sie ze po zmianie kół na letnie zrobilo sie w aucie jakos tak glosno. bardzo słychać opony na starym asfalcie. na autostradzie ok 100-120km/h ten sonometr w androidzie pokazuje ok 75dB...
chyba kupie ten wezyk i wsadze w ta uszczelke na karoserii a jak nie to zmienie kola na zimowe i zobaczymy jak bedzie...

co innego moze tak szumiec? lozysko? a moze tez przez rdze na nadkolach z tylu?? :)

opony mialy byc ciche... :/

zimowe Continental ts830 195/65/15
letnie contipremiumcontact 2 205/55/16

pozdrawiam
Matek

Hugo - 12-05-2012, 17:28

matek napisał/a:
Faktycznie te opony są bardzo ciche, pewnie są wyząbkowane, że wyją.
matek napisał/a:
lozysko?
Dziwny zbieg okoliczności, jeśli padłoby przy zmianie kół.
matek - 12-05-2012, 18:34

Hugo napisał/a:
matek napisał/a:
Faktycznie te opony są bardzo ciche, pewnie są wyząbkowane, że wyją.

tylko ze to sa nowe opony... przejechalem na nich moze 1000km... :roll:

edit:

chyba mam zaciski z przodu do regeneracji... po przejechaniu 3km tarcze z przodu parzą, a hamowałem tylko kilka razy...

sampler - 12-05-2012, 21:46

moim zdaniem to kwestia opon. Zwlaszcza ze slychac po zmianie opon. Pozatym jak slychac opony to nic Ci nie da uszczelnianie drzwi. Musisz wyciszyc nadkola np matami.
A w temacie uszczelek zdaje sie ze juz mam temat opanowany. O sposobach wyciszania napisze w krotce jak zrobie zdjecia.

[ Dodano: 14-05-2012, 08:35 ]
Witajcie. Po walce razem z kolegą nevercry w temacie uszczelek mysle ze doszlismy do tego jak opanowac temat z uszczelkami.
Na wstepie trzeba przeanalizowac jak wygladaja uszczelki w galancie. Pierwsze zdjecie przedstawia fabryczna uszczelke po zamknieciu drzwi (drzwi kierowcy)

Jak widac fabryczne uszczelki nie dolegaja idealnie do karoserii.

Pomysl na poprawienie tego tematu wymyslil kolega nevercry. Wystarczy dokleic uszczelke o profilu D do karoserii w rynienkę dachową. Ja zastosowalem profil D 14x12 ktory idealnie wpasowuje sie miedzy drzwi a karoserie

Efekt jednak po zastosowaniu jest ledwo slyszalny. Slychac jakąś poprawę ale to jednak nie to.

Dokladnie ogladajac jak zachodzą na siebie uszczelki okazuje sie ze glowna uszczelka drzwiowa wchodzi pod rynienkę w karoserii. Wiec dokleilem na wspomnianą rynienkę na jej dolną część uszczelkę płaską samoprzylepna 10x3 mm:

Efekt. Jest troche lepiej ale jeszcze slychac szumy. Walczymy dalej.

Jak wspomnialem wyzej głowna uszczelka drzwiowa wchodzi pod rynienke dachową w karoserii. Jezeli słychać szum to musi tam niezbyt dobrze dolegac uszczelka do rynienki. Wymyslilem zatem ze podkleje pod glowna uszczelke drzwi dodatkową uszczelke (nakleję na ramkę drzwi pod uszczelką) po to zeby podnieść główną uszczelkę drzwiową która szczelniej bedzie dolegała do rynienki dachowej w karoserii.

Efekt: jest super. Swist praktycznie wyeliminowany. Slychac jedynie teraz odglos o zupelnie innej charakterystyce. Mozna go okreslic jako odglos oplywajacego powietrza. Przy czym jazda z prędkościami autostradowymi nie powoduje narastania efektu.

Podsumowując wydaje mi sie ze najwięcej dała 3 opcja czyli podniesienie uszczelki drzwiowej. Natomiast jakis wklad w eliminacje szumu maja tez opcje 1 i 2. Jeżeli bedziecie bazowac na tym opisie to proponuje prace zacząc od końca czyli pkt 3, 2, 1.

gawron - 17-05-2012, 13:44

Sampler a jaką uszczelkę w drzwi wkleiłeś (opcja 3)? Płaską czy "d"?
sampler - 17-05-2012, 14:43

uszczelka samoprzylepna plaska 10x3 tego typu:

http://allegro.pl/uszczel...2302901188.html

gawron - 17-05-2012, 14:54

Włąśnie miałem pytać czy ta się nadaje :o No to łykam ją. To skoro i na drzwi idzie i do karoserii to z 12m pójdzie?
sampler - 17-05-2012, 20:18

ja kupywalem u tego goscia te 10 m i po oklejeniu przednich drzwi na ramkach i pod rynienkami jeszcze mi zostalo ze szpuli calkiem sporo. Ale jak poszukasz w google to mozna kupic taka uszczelke na metry.
Tomii - 17-05-2012, 21:19

sampler przyklej jeszcze tą uszczelkę D 14x12 pionowo na słupek B tak żeby łączyła ona ramki drzwi przednich i tylnych po ich zamknięciu i daj znać czy to coś jeszcze dodatkowo pomogło.
milo - 17-05-2012, 21:27

Przyjdą upały a uszczelki same się odkleją tak u mnie było... rozwiązanie do kitu :!:
Tomii - 17-05-2012, 21:34

milo napisał/a:
Przyjdą upały a uszczelki same się odkleją tak u mnie było... rozwiązanie do kitu :!:

to trzeba tak przykleić żeby się nie odkleiły :wink:

sampler - 18-05-2012, 07:57

milo napisał/a:

Nie w tych miejscach ktore dalem nie odklejaja sie bo uszczelki je "doklejaja". Sprawdzone juz w majowych upalach po 32 stopnie. Natomiast efekt odklejania byl jak wczesniej nakleilem uszczelke na ramke od czolowej strony. Nie dosc ze nic to nie dalo to jeszcze zle to wygladalo.

milo - 18-05-2012, 15:09

sampler napisał/a:
Nie w tych miejscach ktore dalem nie odklejaja sie bo uszczelki je "doklejaja". Sprawdzone juz w majowych upalach po 32 stopnie. Natomiast efekt odklejania byl jak wczesniej nakleilem uszczelke na ramke od czolowej strony. Nie dosc ze nic to nie dalo to jeszcze zle to wygladalo.

Własnie o to mi chodziło :D na samych ramkach przy upałach odkleiły się jak szalone tylko klej został i skleiło mi drzwi he he , pod uszczelki hm trzeba spróbować jest efekt :?: :?: :?:

gawron - 18-05-2012, 16:02

No kupiłem te 10m w weekend walke zaczynam:)