[97-04]Galant EAxA/W - Problem ze skrzynią automatyczną
bizzorama - 28-09-2015, 15:51
@booghal dlaczego ? masz jakieś kiepskie doświadczenia ?
booohal - 28-09-2015, 18:26
Castrol podrabiany jest na potęgę, a Allegro to tylko potęguje
Ewcia80 - 27-10-2015, 00:18
Hejka.Jak poznać czy tarczki w skrzyni są przypalone?Czy jeśli olej nie śmierdzi to jest wszytko ok?Pytam bo dzis poczułam jakiś zapach spalenizny.Wcześniej tego nie było.W komorze silnika żadnego dymu nie było.Czy komwerter też może się "przypalić"?Czy wtedy olej by śmierdzial.Skrzynia pracuje bardzo poprawnie.Co to mogło być?
polaff - 27-10-2015, 05:45
Ewcia80 napisał/a: | Czy komwerter też może się "przypalić" | nie.
Zapach spalenizny to nawet w skrajnych przypadkach z alternatora może się wydobywać.
Jeśli skrzynia pracuje poprawnie olej jest ok to nie ma czego szukać i czym się przejmować.
Ewcia80 - 15-11-2015, 16:45
Hejka.Dzisiaj pierwszy raz zmieniałam biegi ręczni e w tej skrzyni tiptronic.Nawet fajnie,tylko jedna rzecz zauważyłam.Jak zmieniałam biegi np z 2 na 3 kiedy obroty były np.3000 to zmieniało bardzo gładko.Ale jak obroty były 5500-6000 to czuć było delikatne szarpniecie.Czy to jest normalne w tej skrzyni?Jesli nie to co to moze byc?
Hugo - 15-11-2015, 17:23
Ewcia80, to normalne.
Ewcia80 - 15-11-2015, 17:34
HUGO,czyli bez obaw mogę sobie częściej kręcić na obroty i zmieniać ręcznie?Nic się nie stanie?Bo nawet fajna zabawa jest.
Hugo - 15-11-2015, 18:11
Tak.
lamamodeon - 01-12-2015, 23:08 Temat postu: Automat rozsypany? Witam wszystkich użytkowników! Zaznaczam, że w tej społeczności jestem kompletnie nowy, lecz szukam pomocy, bo gdzie mam jej szukać, jak nie u ludzi, dla których Mitsubishi to coś więcej niż samochód?
Otóż historia mojej skrzyni wyglądała tak: samochód poruszał się z prędkością około 120 km/h. Nagle samochodem zaczęło rzucać jak kotem po obierach, szarpało, szarpało i bum, wypadł bieg. Samochód zatrzymał się na poboczu i już żaden bieg wejść nie chciał. Od poprzedniego właściciela wiem, że w aucie świeżo wymieniany był olej w skrzyni (i jestem w stanie w to uwierzyć, bo poprzedni właściciel to mój dobry kumpel).
Wszystko działo się poza moim miastem, więc auto na lawecie trafiło od razu do "magika". Owy "magik" za samo wyciągnięcie skrzyni i jej sprawdzenie zaśpiewał 900 zł, co jak na mój studencki portfel to dosyć sporo. Tym bardziej, że mowa tutaj jedynie o wyciągnięciu i zdiagnozowaniu problemu. I spoko, nie neguję tego, że automaty to przekichana sprawa, ale postanowiłem, że zrobię deal życia - kupię w ciemno drugą skrzynie i inne przygwizdy potrzebne do wymiany!
Jak napisałem tak zrobiłem, skrzynia przyszła, a w miedzy czasie auto odholowałem do innego warsztatu, który teoretycznie powinien sobie poradzić z zwykłym przełożeniem skrzyni. I tu pojawił się problem, bo według kolejnych magików - skrzynia jest zła i nie mogą jej dopasowac. Problem w tym, że oznaczenia się zgadzają...
I tak o to przez 2 tygodnie jestem wręcz wyssany z przyjemności poruszania się moim Galantisem (bo tak zwykłem mówić do mojej fureczki).
Jak myślicie moi mędrcy? Czy w tym wypadku konieczna jest wymiana całej skrzyni? Czy może to jakaś błahostka, a ja wyrwałem się z nową (używaną) skrzynią? Byłbym szalenie zobowiązany, jeśli ktoś udzieliłby mi jakiejś podpowiedzi. Pozdrawiam!
EDIT:
Z tego całego stresu i pośpiechu zapomniałem przedstawić ładnie swojego Galantise'a
2.0, 136k przebiegu 98 rok, 136 km.
Owczar - 02-12-2015, 04:34
Z tego co napisałeś ciężko wróżyć ale wygląda na uszkodzony konwerter. Jak wrzucales bieg i dawales gazu to silnik po prostu wchodził na obroty ale nie jechał? Kupno używki w ciemno to najglupsza rzecz jaką mogłeś zrobić... Sprawdza się powiedzenie, że oszczędny płaci 2 razy.
Jeśli to konwerter to dostaniesz zregenerowany w midparts. Samą wymiana nie powinna kosztować więcej niż 500-600zl plus koszt części i oleju.
Opisz więcej detali jak auto się zachowywalo.
lamamodeon - 02-12-2015, 10:08
Auto po postoju przestało ciagnąć. To znaczy - ja dodaje gazu, obroty wchodzą, a auto stoi i ani drgnie. Sytuacja jest podobna na każdym biegu. Całe szczęście w tym zamieszaniu, że skrzynię mogę oddać bez problemu, to mnie ratuje. Dziękuję za sugestię, zaraz jadę sam z tym powalczyć, pozdrawiam!
Owczar - 02-12-2015, 15:33
Sprawdź wieloklin konwertera.
lamamodeon - 02-12-2015, 22:37
Najpóźniej w piątek odstawiam auto to innych magików, którzy mają dobre opinie jeśli chodzi o automaty, zobaczymy co zasugerują. Oczywiście dziękuję za podpowiedź i po diagnozie wrócę z info
Ewcia80 - 31-12-2015, 20:35
Hejka.Nie wiem czy tak powinno być,czy też jest jakiś problem.Otóż,gdy zmieniam poszcególne biegi,np. z P na R to widać jak silnik się porusza do góry a potem do dołu.Czy tak powinno być?
robertdg - 01-01-2016, 09:57
Silnik ze skrzynią zawieszone są na poduszkach, więc w pewnyum stopniu zmiana obciązenia na skrzyni wywołuje ruch silnka, pozostaje do weryfikacji czy ruch nie jest nadmierny - czy którąś poduszka nie jest zerwana
|
|
|