[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wypięcie sworznia wahacza
polaff - 16-04-2013, 21:05
dziejo, trochę już za późno na takie rady. Ja słuchając głosu forum kupiłem SH. Wstępnie zamówiłem tylko proste, ale sprzedawca z alledrogo się pomylił i gięte mi wysłał, więc idąc za ciosem "domówiłem" proste więc przez jakiś czas pewnie na nich pojeżdżę.
JEśli ktoś z forum zdradzi mi tajemnicę jak rozpoznać oryginalne wahacze to podejmę decyzję czy obecnie zamontowane w aucie poddać reanimacji - regeneracji.
Zakładam "W ciemno", że moje to oryginały bo wytrzymały ponad 150kkm mojej jazdy, a diabli wiedzą ile poprzednich na nich zrobił...
Anonymous - 16-04-2013, 23:13
Moja wypowiedz dotyczyla wylacznie sworzni.
polaff - 17-04-2013, 08:02
dziejo, nie twierdzę, że nie. Jednak tuleje silent block kosztują po około 20-30 zł za sztukę więc regeneracja całego wahacza może mieć sens.
Tomek - 17-04-2013, 08:06
polaff napisał/a: | Jednak tuleje silent block kosztują po około 20-30 zł za sztukę więc regeneracja całego wahacza może mieć sens. |
IMHO ma sens regeneracja jedynie oryginału
tuleje w oryginale są nieśmiertelne
jak wpychać jakieś inne tuleje to tylko poli, wtedy nie ma znaczenia czy zamiennik czy ori
dziejo napisał/a: | Pierwsza para ca 50tkm,druga 36tkm i brak luzow. |
50 tyś to też nie wyczyn
jak kupiłem auto, to miałem 2 proste jakieś najtańsze chinowe, wytrzymały 50 tyś
polaff - 17-04-2013, 08:25
tomek84, no to jak mi SH wytrzymają 50 kkm to będę zadowolony szczególnie biorąc pod uwagę, że za 4 szt (gięte i proste) zapłacę około 500zł.
Moje proste są w takim tanie, że jak jadę po trelince to słyszę wyraźne klikanie, jak otworzę okno to metaliczne cykanie z okolic koła pokrywające się z częstotliwością drgań więc nie wróżę in już długiej kariery. Czekam tylko na wycenę rzeczoznawcy auta po piątkowej kolizji i podejmuję decyzję czy wymieniać czy szukać klienta na gala.
Tomek - 17-04-2013, 08:31
polaff napisał/a: |
tomek84, no to jak mi SH wytrzymają 50 kkm to będę zadowolony szczególnie biorąc pod uwagę, że za 4 szt (gięte i proste) zapłacę około 500zł. |
ja teraz właśnie kupiłem 4 sztuki SH, z czego mam już założone 3 (jeden banan jeszcze chyba oryginał)
gumki wymienione na Hyundai i teraz sam ocenię ile km przejadą
w każdym razie też mam tak:
polaff napisał/a: | jak mi SH wytrzymają 50 kkm to będę zadowolony |
ale zobaczymy
polaff - 17-04-2013, 08:34
tomek84 napisał/a: | gumki wymienione na Hyundai | ja nie wymieniam. Zobaczymy ole przejadą bez wymiany.
Anonymous - 17-04-2013, 17:13
karolS
tak mi 5 lat temu odpisal
Cytuje
Witam,
Faktycznie regenerowałem wahacze w swoim Galu (zarówno w E55 jak i obecnym EA3W).
Próbowałem kiedyś wymieniać uszkodzone wahacze, jednak jak się okazało, że regenerowane wytrzymują dłużej niż nowe zamienniki, dałem sobie z tym spokój i teraz tylko regeneruję.
Z racji braku dostępu do kanału nie bawię się sam w ściąganie wahaczy, tylko oddaję samochód do serwisu Auto TW na Puławskiej w Warszawie.
Panowie znają się na rzeczy i nie jest to dla nich większych problem.
Auto zostawiasz na jeden dzień, drugiego odbierasz. W tym czasie Twój wahacz jedzie do zaufanego magika, który potrafi je robić.
To tak w skrócie.
Pozdrawiam
m6riano - 18-04-2013, 11:39
dziejo napisał/a: | Moje robil ŚLUSARZ w W-wie na ul Szumnej |
Jakieś szczegóły?
Anonymous - 18-04-2013, 16:14
Mialem na mysli, ze nie auto serwis.
Szumna 20 lub 22
Jest niepozorny zaklad slusarski, na koncu ulcy po lewej zielona brama
Polecali mi go taksowkarze.
W metalu powinien czarowac ślusarz zawodowiec a nie jakis przyuczony, jakich dzis na peczki.
mohinder - 18-04-2013, 21:23
Co to są te wahacze SH?
marcinzam - 18-04-2013, 21:34
mohinder napisał/a: | Co to są te wahacze SH? |
wahacze Shin Hsiang (SH)
http://www.shautoparts.com/
mohinder - 19-04-2013, 21:44
Powiedzcie mi proszę dlaczego wahacz z tej aukcji tyle ma kosztować. Nie rozumiem dlaczego miałbym za niego tyle zapłacić. Czy to jakaś super firma? Cena wydaje mi się bardzo wysoka.
http://allegro.pl/wahacz-...3145544376.html
malina_drizzt - 19-04-2013, 22:09
mohinder napisał/a: | Powiedzcie mi proszę dlaczego wahacz z tej aukcji tyle ma kosztować. Nie rozumiem dlaczego miałbym za niego tyle zapłacić. Czy to jakaś super firma? Cena wydaje mi się bardzo wysoka.
http://allegro.pl/wahacz-...3145544376.html |
TO jest klasyczne polowanie na jelenia.
mohinder - 20-04-2013, 21:48
Tak mi się właśnie wydawało. Ja mam swoje wymienione na febest, a zdjęte oryginały pójdą do regeneracji. A przy okazji wahacza prostego. Przyglądałem się tym co zakładałem i potem oryginałom i wydają mi się jednakowe, to znaczy chodzi mi o strony. Wydaje mi się że nie ma znaczenia lewy czy prawy. A z tego co pamietam gdzieś czytałem coś o różnicach pomiędzy lewym i prawym. Może mi ktoś pokazać tą różnicę? Pozdrawiam
|
|
|