To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

krzychu - 07-03-2009, 12:22

No to jest jakieś dziwne właśnie. Ale z tego co wiem tym się powinien martwić sprzedawca a nie Ty.

Krzychu

Abada - 07-03-2009, 12:30

krzychu napisał/a:
Ale z tego co wiem tym się powinien martwić sprzedawca a nie Ty.

no tylko, że jak przy ewentualnej kontroli Policji nie okaże odpowiednich dokumentów to wtedy ja się bede martwił, a nie sprzedawca. Mi zabiorą odbiornik, a nie sprzedawcy.

krzychu - 07-03-2009, 12:40

Ale ja do swojego presidenta nie ma żadnych dokumentów. Nie było w pudełku nie wożę też nic przy sobie, a policja to może sprawdzić numery czy nie są kradzione tylko nie wiem jak oni mi to chcą wymontować żeby sprawdzić te numery bo mam zabudowane w desce rozdzielczej CB.

Krzychu

j-rules - 07-03-2009, 16:30

Z tego co mi wiadomo to przy zakupie nowego Unidena, nalezy poprosic sprzedawce o dowod zakupu z datą sprzed wygasniecia homologacji - wtedy problemu nie ma zadnego, a sprzedawcy wiedza dokladnie o co chodzi i tak wlasnie robia.
eddi1977 - 07-03-2009, 22:46

Ciekawe dlaczego unideny od kilku lat nie mają chomologacji w polsce,przecież to bardzo dobre radia,może dlatego?.Ja dostałem przy zakupie jakieś świadectwo zgodności czy coś takiego z tym ze to jest ksero.Radio montuję w schowku na okulary więc będzie ukryte.
Dobra idę spać mitsumaniaki.Pozdro wariaty. :axe:

romero - 08-03-2009, 08:16

eddi1977 napisał/a:
Ja dostałem przy zakupie jakieś świadectwo zgodności czy coś takiego z tym ze to jest ksero.:axe:

I to Ci wystarczy.Świadectwo homologacji zawsze (chyba) jest kserokopią.
Pozdrawiam

[ Dodano: 08-03-2009, 08:22 ]
krzychu napisał/a:
Ale ja do swojego presidenta nie ma żadnych dokumentów. Nie było w pudełku nie wożę też nic przy sobie, a policja to może sprawdzić numery czy nie są kradzione tylko nie wiem jak oni mi to chcą wymontować żeby sprawdzić te numery bo mam zabudowane w desce rozdzielczej CB.

Krzychu

Napisz jaki model.Ja mam JOHNY 2.Jeśli masz taki to mogę Ci wysłać mailem świadectwo.
Jeżeli chodzi o numery to nie sądzę,żeby chcieli w to się bawić.Ale jeżeli już zechcą,to niestety Ty będziesz miał problem a nie oni,żeby odczytać te numery.
Pozdro.

krzychu - 08-03-2009, 09:51

romero napisał/a:
[ Dodano: 08-03-2009, 08:22 ]
krzychu napisał/a:

Krzychu

Napisz jaki model.Ja mam JOHNY 2.Jeśli masz taki to mogę Ci wysłać mailem świadectwo.
Jeżeli chodzi o numery to nie sądzę,żeby chcieli w to się bawić.Ale jeżeli już zechcą,to niestety Ty będziesz miał problem a nie oni,żeby odczytać te numery.
Pozdro.

Harry 2 ASC. Ale bez przesady. Co mi zrobią? Mam paru znajomych co mają CB nikt nie wozi jakiegoś świadectwa.... Mogę sprawdzić może w pudełku z radiem coś jest. A po drugie gdzie piszę że mam wozić ze sobą śrubokręt albo mieć zamontowane CB tak żeby można było widać numery. Co auto mi skonfiskują bo chcą sprawdzić numery??

Krzychu

Kibloo - 08-03-2009, 11:01

auto nie, ale radio moga zatrzymac jako dowód, co do swiadectwa (a dokładnie w tej chwili deklaracji zgodności EC) musisz mieś ze sobą, w samochodzie, zazwyczaj jedna ze stron w instrukcji obsługi (najcześciej ostatnia) to jest kopia deklaracji zgodności.

pozdro

[ Dodano: 08-03-2009, 11:02 ]
i jeszcze jedno... wg polskiego prawa deklaracja musi być w j. polskim.

pozdro

jacek11 - 08-03-2009, 13:49

To znaczy,że co.Że policjant może sprawdzić legalność radia?
Zdaje mi się,że powinni być odpowiednio przeszkoleni do tego
(jak w przypadku gaśnicy,kiedy to musi mieć przeszkolenie przeciwpożarowe)
Kilkanaście lat temu,sprawdzić mógł PAR.
Tam również można było homologować radio,i otrzymać tego
zaświadczenie.
Wtedy było potrzebne pozwolenie na nadawanie,i była coroczna opłata za to.
Pozdro. :)

Hubeeert - 08-03-2009, 14:05

jacek11 napisał/a:
To znaczy,że co.Że policjant może sprawdzić legalność radia?
Owszem. Tyle, że nie za często to robią a jak masz radio zabudowane na fest to IMHO nie będzie się im chciało. Kontrola legalności radia może byc środkiem na dowalenie kierowcy za niemiłe zachowanie wobec Policji. Tak jak na przykład zrywanie folii z szyb przy nich itd.
krzychu - 08-03-2009, 14:12

Hubeeert - też mi się tak zdaje. 6 razy mnie zatrzymywali (3 razy za przekroczenie prędkości 3 razy rutynowa) nikt nie patrzył na brak naklejki na szybie (podczas 4 kontroli jej nie było), niekt nie patrzył na gaśnicę (czasami była nie ważna) nikt nie pytał o trójkąt, apteczkę, nigdy nie dmuchałem itd. Ale nigdy do nich nie startowałem z buta tylko zawsze udawałem skruchę że przekroczyłem trochę prędkość. Ale wiem że jak ktoś zacznie się rzucać to i żarówki sprawdzą czy wszystkie działają a o ręcznym nie wspomnę, a może jeszcze każą podjechać pod komendę coby sprawdzić czy numery na ramie samochodu nie są przebite.

Krzychu

Kibloo - 08-03-2009, 15:41

i ile sie nie myle deklarację CE radia może sprawdzić zarówno Policja jak i ITD, szczególnie jak masz samochód uznawany za ciężarowy... ITD ma prawo sprawdzić kazdy pojazd ciężarowy niezaleznie od DMC, a to, ze nie sprawdzają niczego co wazy mniej niż 3,5T to tylko dlatego, ze im się nie chce...

pozdro

[ Dodano: 08-03-2009, 15:46 ]
BTW to na użytkowniku ciazy obowiązek udowodnienia legalności sprzętu, a nie na policjancie udowodnienie nielegalności... jak nie masz deklaracji, to upierdliwy policjant może zatrzymac radio CB za pokwitowaniem do wyjaśnienia, co najgorsze jakiś czas temu kilka takich akcji było, no i radyjka zatrzymywane były nagminnie...

dla świętego spokoju lepiej wozic ze sobą

krzychu - 08-03-2009, 16:00

Paragon też mam wozić ze sobą od radia CB i FM?? To jak mi wezmą radio to z paragonami? Wtedy to dopiero będą sobie szukał wiatru w polu u ubezpieczyciela a co mam to w portfelu nosić z dokumentami? Już widzę ten paragon po paru latach jak on sam często po 2 latach jest nieczytelny. Jednak będę liczył na zdrowe podejście Panów sprawiedliwości i nie zamierzam podskakiwać.

Krzychu

Hubeeert - 08-03-2009, 16:15

Kibloo napisał/a:
i ile sie nie myle deklarację CE radia może sprawdzić zarówno Policja jak i ITD, szczególnie jak masz samochód uznawany za ciężarowy...

Zgadza się. Na dodatek Policja ma listę CB homologowanych w PL.

Panowie radia nie posiadające homologacji nie maja jej z trzech powodów:
1. wygasła
2. i tak by jej nie przeszły
3. nie były przeznaczone na rynek PL

Używanie radia o mocy większej niz 4 W w samochodzie jest IMHO bez sensu.

Kibloo - 08-03-2009, 19:21

krzychu napisał/a:
Paragon też mam wozić ze sobą od radia CB i FM

nie musisz...

tylko deklarację zgodności

pozdro