[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłoczek zacisku hamulcowego, zapiekający się hamulec
bialyjayz - 12-08-2015, 16:35
Hugo napisał/a: | Może się zwyczajnie zapiec |
co zalecasz?
Hugo - 12-08-2015, 19:03
To co napisałem 2 posty wyżej.
robertdg - 12-08-2015, 19:23
Hugo napisał/a: | bialyjayz napisał/a: | jeśli posmaowałem zwykłym smarem do łożysk to co może się stać za te pół roku? | Może się zwyczajnie zapiec | Za pól roku to one będą jak zaspawane, najlepiej jak najszybciej wyczyscic i uzyć odpowiedniego środka.
muscle_car - 13-08-2015, 10:22
Wyjaśniło się mam za duże tłoczki. Po pierwszym lifcie maja mieć 45 mm po drugim 47,8 mm. W jedno tłoczkowym są jeszcze wyższe.
debluko - 03-10-2015, 10:49
Witam,
Słuchajcie mam problem z doborem tłoczka i uszczelek do galanta, może mi ktoś podać wymiary bądź jakieś aukcje na allegro z tymi rzeczami ?
Auto Galant 2,0b 98r zacisk jedno tłoczkowy
Pozdrawiam
Tomii - 03-10-2015, 12:01
debluko napisał/a: | Witam,
Słuchajcie mam problem z doborem tłoczka i uszczelek do galanta, może mi ktoś podać wymiary bądź jakieś aukcje na allegro z tymi rzeczami ?
Auto Galant 2,0b 98r zacisk jedno tłoczkowy
Pozdrawiam |
Uszczelki wewnętrzne tłoczka najlepiej kupić oryginalne w ASO (koszt ok 200zł/2 strony przód), zamienniki niestety nie wytrzymują długo lub za bardzo twardnieją w zimie i płyn przecieka pod osłonę tłoczka. Tłoczek przód powinien mieć wymiar 60,2 mm (zapytaj tu: Marek Malik 42/215-44-02), nie 60mm bo te lubią ciec praktycznie od razu.
komarsnk - 18-10-2015, 15:12
Bo już się pogubiłem a sprawa pilna... Myślałem, że zacisk tylny nie zmieniał się między liftami i wersjami a tu widzę tłoczek 35mm i 38mm. I tu dwa pytania:
- w jakich wersjach/rocznikach która średnica szła?
- czy oprócz średnicy tłoczka sam zacisk pasuje zamiennie między rocznikami i wersjami czy były różne rozstawy śrub?
Muszę się upewnić w tych dwóch sprawach bo nie wiem który zestaw naprawczy muszę zamówić oraz czy przedliftowe jarzmo podejdzie do poliftowego zacisku.
Hugo - 18-10-2015, 19:21
Jarzma były te same w całym okresie produkcji, zaciski i tłoczki na 99% też, bo nie spotkałem jeszcze tłoczków fi 38 mm w EA. Może VR-4 takie miał.
komarsnk - 18-10-2015, 20:06
Hugo napisał/a: | Jarzma były te same w całym okresie produkcji, zaciski i tłoczki na 99% też, bo nie spotkałem jeszcze tłoczków fi 38 mm w EA. Może VR-4 takie miał. |
Dzięki wszytko jasne. Pozdro
pawel253 - 19-10-2015, 17:18
Witam miałem zapieczony hamulec nożny i ręczny w tylnym kole lewym po renowacji tego naprawie wszystko odbija ale po odbiorze auta przy dodawaniu gazu zapala się czerwona kontrolka ręcznego po chwili gaśnie co możne być przyczyna ? i druga usterka powstała przy naprawie przy hamowaniu końcowym etapie hamowania przy prędkościach najmniejszych na koniec załącza się ABS czuć go pod stopa hamulca co może być przyczyna takich objawów z góry dziękuje ?
Bizi78 - 19-10-2015, 17:31
pawel253 napisał/a: | po odbiorze auta przy dodawaniu gazu zapala się czerwona kontrolka ręcznego po chwili gaśnie co możne być przyczyna ? |
Sprawdź poziom płynu hamulcowego, pewnie po odpowietrzeniu zapomnieli sprawdzić i płynu jest za mało.
pawel253 - 19-10-2015, 18:04
wracam teraz płynu hamulcowego jest na kresce minimum czyli to moze byc i to jutro doleje i zobaczymy bardziej mnie meczy to hamowanie i nieustanne wlaczanie sie ABS przy kazdym hamowaniu
robertdg - 19-10-2015, 19:28
Trzeba albo organoleptycznie sprawdzić kontrolii ABS albo podpiąc pod kompa i sprawdzić predkosci na poszczególnych kołach
Hugo - 19-10-2015, 21:18
pawel253 napisał/a: | płynu hamulcowego jest na kresce minimum czyli to moze byc | Tak, to jest przyczyna.
pappagiorgio - 31-10-2015, 10:41
Znowu potrzebuję pomocy forumowiczów. Wczoraj wymieniałem tarcze i klocki. Z prawej strony wykręciłem dwie śruby trzymające zacisk w jarzmie (prowadnice) Na górnej jest ... a raczej była gumka, przeczytałem wątek nie jestem pewien do czego ona służy. Ktoś napisał, że do trzymania zacisku żeby nie opadł przy wymianie klocków?? nie wiem czy to akurat jest jej główne zastosowanie nie wiem czy bez niej można jeździć. Niestety przy wkładaniu śruby do zacisku uszkodziłem właśnie tą gumkę. Zamówiłem już nową ale chciałem zapytać czy jest jakiś specjalny sposób na wkładanie śruby z tą gumką? Starą miałem problem włożyć do jarzma w końcu ją jakoś wcisnąłem i pewnie wtedy spadła ona ze śruby i później przy dokręcaniu ją zmiażdżyłem, nie chce żeby nowa podzieliła los starej
|
|
|