[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
April77 - 01-02-2012, 11:41
Witam
Hamulce zaczęły mi delikatnie piszczeć. Nie wiem czy to jest spowodowane mrozami (-15 stopni) czy klocki są już na wykończeniu. Jak patrzyłem to część cierna (ta węższa wewnętrzna) ma grubość około 4 mm. Czy to juz kwalifikuje klocki do wymiany? Nie wiem jak grube były nowe i jaka jest ich minimalna dopuszczalna grubość.
mjsystem - 01-02-2012, 12:08
April, wpierw je przeczyść i zobacz jak wyglądają, to nie zajmie dużo czasu, a jak się okaże, że się skończyły to od razu wymień, bo zima, dużo hamowania.... Typowy ich koniec jest słyszalny przez taką krzykliwie skrzeczącą blaszkę.
Beny_s - 06-02-2012, 12:29
MichalRej napisał/a: | Ufffff.....
No to trochę się uspokoiłem, bo już myślałem że miałeś właśnie taki komplecik założony,
i jakieś kwiatki zaczęły wychodzić...
Puki co ja z zestawy SP Performance i Hawk po przejechaniu około 20k km,
jestem MEGA zadowolony, i mogę naprawdę z czystym sumieniem polecić. |
Z tego co czytałem temat zgłębiałeś dogłębnie a ja przymierzam się do zakupów, tak więc czemu padło na Cross Drilled Silver? - bo jest całkiem spory wybór tarcz SP Performance. Może ze względu na hałas zbliżony do ori czy jeszcze inne powody?
Może jeszcze się doczekam odpowiedzi, ale mam nadzieję nie zmieniać zamówienia To co ustaliłem to istnieje możliwość zamówienia tarcz bez powłoki silver o 85 zł taniej na szt. - podobno tylko względy kolorystyczne.
Dodatkowe pytanie do znawców tematu, czy tarcze nawiercane są zawsze kierunkowe?
[ Dodano: 03-04-2012, 16:44 ]
A może się nie doczekam..
To dodatkowe pytanie, czy tarcza hamulcowa w Lancerze jest jakoś przykręcana/mocowana?
Na pokazowym filmie, który kiedyś gdzieś tu był niby nie.. więc jak to jest.
Ewentualnie jak nie jest przykręcana to jak się mierzy na niej bicie, po zdjęciu koła może się gibać.
tyku - 12-04-2012, 09:58
Zakładał już ktoś takie tarcze: http://allegro.pl/show_item.php?item=2254474739
co o nich sądzicie? Cena niska, jakość podobno dobra. Firma, która to produkuje to chyba Mikoda. Na Mikoda już tu ktoś narzekał i nie polecał. Na SP Performance się ludzie też skarżą na innych forach i nie wiem co kupić. Może zwykłe nie wiercone tylko jakie?
michaello - 12-04-2012, 12:43
tyku napisał/a: | Firma, która to produkuje to chyba Mikoda |
Przekopałem internet i z negatywnymi opiniami sie nie spotkalem. (moze warto wspierac rodzimy przemysl?) Sam jestem w trakcie poszukiwan i nie wiem na co sie zdecydowac w budzetowej cenie. (do 600 zl)
prosto - 12-04-2012, 13:59
projektowałem kiedyś tego typu tarcze, na pewno nie grzeją się tak szybko jak tarcze tradycyjne, lepiej odprowadzają ciepło, ale zeby tak na prawde cos móc o nich powiedziec trzeba by znać specyfikacje materiałową albo poprostu przetestowac na pewno klocki TRW są warte polecenia
a oto mały efekt moich prac: (po kliknięciu zdjęcia powiekszenie)
tarcza sportowa:
tarcza 'tradycyjna'
Wykonywałem również analizę termiczną aby sprawdzić rozkład temperatury na tarczy, niestety wystąpily problemy z "wyrzuceniem" zawartosci z programu do normalnego, uniwersalnego formatu stad tylko taki nieszczęsny filmik, obrazujący nagrzewanie sie tej tarczy przy nietypowym 30s hamowaniu, materiał, siła nacisku, oraz inne parametry nie byly wyliczane, są orientacyjne lub czasami losowe, prawdziwych obliczeń udostępnić nie mogę. te 2 tarcze ze zdjęc to okolo 60 stopni roznicy w temperaturze maksymalnej podczas hamowania a więc sporo.
oto link:
http://youtu.be/rDqoAvkmueQ
krzychu - 12-04-2012, 14:03
prosto a skoro jesteś w temacie to powiedz mi po kiego grzyba te nawierty skoro są już dużo większe (i chyba dające więcej) nacięcia?
prosto - 12-04-2012, 14:46
nie wiem jak w przypadku tej tarczy z linku z allegro, ale w tarczy ktora wrzucilem nacięcia nie są na wylot tylko o glębokosci powiedzmy 3mm, a nawierty sa na wylot i powodują lepsze odprowadzanie ciepła powstającego w skutek tarcia poza materiał tarczy. Ale ja w temacie nie jestem az tak, zajmowałem się tym bo musialem szybko zrobic taką analize, i na tym sie interesowanie tematem skonczylo, bo mój kierunek to automatyka i robotyka wiec nieco inna branza
michaello - 14-04-2012, 17:35
Ja z nawiercanych raczej zrezygnuję ponieważ mają wiekszą tendencję do pęknięć.
Na placu boju pozostały:
TRW
DF4933
ZIMMERMANN
380.2170.00
BLUE PRINT
ADC443119
Najchętniej wziąłbym Brembo, ale nie jestem pewny czy produkują do naszego modelu. (nie mogę znaleźć)
krzychu - 15-04-2012, 11:48
Brembo są gdzieś wcześniej były podawane, potem masz jeszcze ATE (jak bym brał gładkie to raczej te).
fargo - 15-04-2012, 13:43
Ja właśnie zapodałem taki komplecik
I już na miejscu
Koszt: tarcze TEXTAR po 2 stówki, klocki TRW 160zeta, robocizna 1,5 h pod domem
Jak by się ktoś pytał to tarcze do GTS'a na przód to Dodge Caliber, klocki od krajowego a tył tarcze i klocki to Chrysler Sebring ale to jak by sie ktoś pytał
michaello - 15-04-2012, 22:25
fargo mozesz zapodac link gdzie kupiles tarcze? Trudno znalezc zle opinie na temat tych tarcz, jednak termin realizacji w jednym ze sklepow wynosi az 6 tygodni, dlatego je odpuscilem.
fargo - 16-04-2012, 08:06
W Inter Cars czekałem 2 dni na tarcze , klocki od ręki
tomekrvf - 16-04-2012, 23:19
W IC pojawiły się tarcze ABE za 118PLN sztuka. Numer katalogowy to C3Y028ABE
qba_2 - 17-04-2012, 08:48
Co robić?
W zeszłym tygodniu byłem na przeglądzie rocznym u RMF. Zgłosiłem, że konkretnie piszczą klocki przy hamowaniu. Stwierdzili, że klocków nie trzeba wymieniać, coś tam przeczyścili i ma być ok. Jednak po dwóch dniach sytuacja wróciła do normy, w sensie piszczy przy lekkim hamowaniu, np. w korkach. Kolejna wizyta w zeszłą sobotę, diagnoza ta sama, klocków nie trzeba wymieniać, coś porobili i ma być dobrze, jazda próbna i jest niby ok. Jednak dzisiaj znowu piski powróciły. Nie wiem za bardzo co robić, bo według mnie serwisowi chyba powinno zależeć na tym, żeby wymienić klocki, pewnie kupiłbym u nich, a oni twierdzą, że jest ok.
|
|
|