[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Alternator
JayChyl - 22-03-2017, 01:02
Miałem podobnie - nie zapalała się kontrolka od ładowania w ogóle (nawet przy przekręceniu kluczyka na zapłon), a napięcie ładowania było niskie (bliskie braku ładowania), zwiększało się nieco przy wyższych obrotach. Akumulator bardzo szybko rozładowywał się (raz ledwo dojechałem do domu) i musiałem go ładować prostownikiem.
Rozwiązanie: odcięcie przewodu biegnącego do komputera i połączenie bezpośrednie. Nie wiem jak to dokładnie jest zrobione (oraz jak to zrobił kolega elektronik i mechanik), ale w Galancie jest jakieś "odcięcie" ładowania (Czyli komp steruje napięciem i ładuje wtedy, gdy jest to potrzebne). Konstruktorzy chyba chcieli, żeby alternator nie był mocno obciążony i nie ładował przez cały czas, głównie na niskich obrotach (albo chodziło o coś innego - tego nie wiem). Pewien element elektroniczny zapewne uległ zużyciu i komputer dostawał ciągle informację o tym, że akumulator jest naładowany i nie trzeba go ładować ( a był w rzeczywistości niedoładowany). Po tym zabiegu (połączenie bezpośrednie) kontrolka ładowania "wróciła" i teraz wszystko jest ok - poprawne napięcie ładowania również wróciło, a nawet się polepszyło względem tego, co było jeszcze przed usterką.
Także zalecam wstrzymać się z wymianą szczotek - u mnie by nic to nie dało. Być może i u was powyższy "trik" rozwiąże problem.
Ewcia80 - 19-04-2017, 09:31
Hejka.Wczoraj mialam dziwną sytuacje.Otoz mam elma obdII i sobie sprawdzam temperature i ladowanie itp.Wczoraj na swiatlach jak stalam to przez minute ladowanie elm pokazywal 11,4 v ale na desce nie swiecila sie kontrolka od akumulatora.Po jakies chwili znowu pokazywal dobre wartosci.Co to moglo byc?
tresorex - 19-04-2017, 10:19
Może włączyła się np klima i był chwilowy spadek napięcia. U mnie w EA kontrolka się zaczynała tylko żarzyć jak było dużo mniejsze napięcie...
Ewcia80 - 19-04-2017, 10:31
Klima nie byla wlaczona.za zimno na dworze.A moze to być od tego ze byc moze klemy na akumulatorze sa luźno albo jakas masa jest niedokrecona albo brudna?
Krzyzak - 19-04-2017, 11:53
| Ewcia80 napisał/a: | | to być od tego ze byc moze klemy na akumulatorze sa luźno | nie
| Ewcia80 napisał/a: | | albo jakas masa jest niedokrecona albo brudna | prędzej
ale na wolnych obrotach jest to zupełnie normalne - nie przejmuj się, tu ładowaniem steruje ECU
Ewcia80 - 19-04-2017, 13:47
Czyli ECU sterujące napięciem może dawać takie niskie wyniki?a co powiecie na sytuację z dzisiaj?rano ładowanie ok.potem odpalam i na wolnych 11.5v a na obrotach 12.5v.potem docisnelam do złącza obd2 ten elm i nagle znowu ładowanie ok.to może ten elm coś nie łączy i tak się dzieje?
WreX - 19-04-2017, 17:43
Ewcia80, no nie wiem, ja miałem podobne objawy jak alternator umierał i czekała go regeneracja. Najpierw braki w całkowitym ładowaniu zdarzały się sporadycznie, na krótkie chwile a później na dłuższe aż w końcu padł całkowicie. Pamietaj, że bez ładowania daleko nie zajedziesz. A "normalne" jest że ładowanie spada do 12,2-12,8v na wolnych, ale nie poniżej 12 przy nie pełnym obciążeniu.
Ewcia80 - 19-04-2017, 19:03
Wrex a czy jak u Ciebie był brak ładowania to ile pokazywał voltów?Czy wtedy sie zapalała czerwona lampka na desce?Na czym polega taka regeneracja alternatora i jaki jest koszt?
tresorex - 19-04-2017, 20:25
Regeneracja polega na wyjęciu alta i wymianie modułu. Unikaj Chińczyków bo działają pół roku i jest to samo. Koszt 100-200 zł. Najlepiej kupić używany sprawny alternator.
Ewcia80 - 19-04-2017, 21:22
A czy moze ktoś mi wskazać ile jest punktow masowych alternatora i akumulatora i gdzie one sie dokladnie znajduja?Po 16 latach warto chyba przeczyścić.
Bizi78 - 20-04-2017, 06:28
Wszystkie masy w aucie masz pokazane obrazkowo w manualu w schematach elektrycznych .
tresorex - 20-04-2017, 07:25
| Bizi78 napisał/a: | Wszystkie masy w aucie masz pokazane obrazkowo w manualu w schematach elektrycznych . |
Takie rady sobie daruj. Nie każdy potrafi czytać rysunki elektryczne. A jak już chcesz pomóc to chociaż wklej screen.
Altek ma masę chyba z silnika, a silnik jedną ma między dolotem a ścianą grodziową, gdzieś musi być druga.
Aku ma masę zaraz pod nim przy błotniku. Mi też ginął prąd i wyczyściłem ten styk pod aku bo był zardzewiały.
Ewcia80 - 20-04-2017, 08:37
Hejka.A co myslicie o takiej sytuacji.Wczoraj o 22.30 poszlam sprawdzić ładowanie elmem i bylo prawidlowe.Rano o 8.00 sprawdzam i jadąc do przedzkola z dzieckiem 3 km elm wskazywal ladowanie miedzy 12 12,5 v.Wracam z przedzkola o 8,15 sprawdzam i juz jest znowu prawdidlowe caly czas( w tym czasie 3 razy gasilam i odpalalam auto).Akumulator ma wskazanie zielonego oczka a na desce mimo ladowania miedzy 12 a 12,5 v kontrolka czerwona sie nie swieci.To co sie moze dziać?Czy to mogą być te szczotki ktore sie albo zawieszają albo juz sie koncza?
Hugo - 20-04-2017, 08:58
| tresorex napisał/a: | | silnik jedną ma między dolotem a ścianą grodziową, gdzieś musi być druga. | Druga jest przykręcona górną śrubą mocującą skrzynie biegów i jest to drugi koniec kabla ujemnego akumulatora, który po drodze ma oczko do masy za akumulatorem.
tresorex - 20-04-2017, 09:32
Ewcia80, miałem identycznie. Napięcie skakało od 13 do 9V. Wariowało wtedy radio, instalacja LPG i zegary HC i żarzyła się kontrolka od akumulatora i poziomu oleju. Po chwili wszystko wracało do normy. Pewnego razu po prostu w czasie jazdy zabrakło prądu i rozpędem zaparkowałem na miejscu parkingowym. Wyczerpał się aku, bo alternator go nie ładował.
Było o tym w tym temacie: http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=45
U mnie pomogło na chwilę wyczyszczenie masy pod akumulatorem, ale i tak było niskie ładowanie. Do wymiany masz moduł w alternatorze, ja kupiłem nowy używany alternator i jak ręką odjął. Weź się za to bo nagły brak prądu dopadnie cię na środku skrzyżowania, przejeździe kolejowym czy przy wyprzedzaniu i nieszczęście gotowe.
Tak jak pisałem kilka postów wyżej zrób tam gdzie nie regenerują na chińszczyźnie albo kup drugi alternator i zamień ze swoim.
|
|
|