[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Torp12 - 11-06-2011, 00:06
Ile czasu potrzeba aby parownik wysechl po wylaczeniu klimy?
polaff - 11-06-2011, 00:11
Torp12 napisał/a: | Ile czasu potrzeba aby parownik wysechl po wylaczeniu klimy? |
przy zwiększającej sie sile nadmuchu (klima auto) wydaje mi się że około 3-5 minut.
Ja zawsze tyle przed końcem podróży klimę wyłączam, ale ja mam łatwiej bo mało po mieście jeżdżę.
pipi_ja - 11-06-2011, 08:12
polaff tak "niemądrze" używałem tylko do pierwszego zagrzybienia gdyż był to mój pierwszy samochód z klimą i nie wiedziałem o co w tym wszystkim biega. Po pierwszym odgrzybianiu miły pan mnie poinformował żeby właśnie wcześniej wyłączać klimę i ją przewietrzyć.
Wydaje mi się,że ponad rok bez zapachów to nie jest zły wynik.
polaff - 11-06-2011, 09:52
pipi_ja napisał/a: | Wydaje mi się,że ponad rok bez zapachów to nie jest zły wynik. |
też właśnie o tym piszę, ja nie częściej niż raz w roku klimę odgrzybiam czy odświeżam. Robię to przed wystąpieniem pierwszych objawów i nie mam problemów.
Ja nie mam węchu więc wolę nie czekać aż ktoś powie mi, że wali w moim aucie jak z jaskini
Maciey - 14-06-2011, 02:10
Witam, kupiłem Galanta 2,0 98r z padniętą klimatyzacją tzn. połamany jest jeden z przewodów (ten , który biegnie od osuszacza, pod zbiorniczkiem wyrównawczym ) osuszacz kupiłem nowy bo w moim jest pełno syfu ( koniec przewodu wykręcony i sie nawaliło szmelcu ) I teraz mam pytanie , czy w 2,5 V6 97 - 04 te przewody są takie same jak w 2,0 ? chodzi mi o kształt . Muszę kupić taki przewód a jakby podpasował z 2,5 to by znacznie zwiększyło szanse na jego znalezienie . I czy jest jakaś różnica w kształcie przewodów między klimatronikiem a manualną klimatyzacją?
Kamil_Ziomek - 14-06-2011, 22:54
Nie ma różnicy czy od manualnej kimy czy klimatornika. To tylko różnica w sterowaniu klapkami od ciepła zimna i kierunku wylotów. Między 2,0 a 2,5 chyba będzie różnica ale można zawsze naprawić rurkę ( wlutować króćce i zacisnąć węża) wystarczy udać się do wyspecjalizowanego warsztatu a na pewno sobie poradzą.
Owczar - 14-06-2011, 23:04
Od diesla do 2,5V6 podeszła, ale trzeba było troszkę nagiąć jedną z rurek.
Tomek - 15-06-2011, 10:45
na 99% moge ci powiedziec, ze nie ma roznicy w rurkach pomiedzy 2.0 i 2.5
Maciey - 15-06-2011, 11:07
Dzięki panowie , pojadę na dniach do kolesia od spawania aluminium i zobaczymy co powie . Ta moja nieszczęsna rurka jest złamana zaraz nad tą obejmą, która jest wkręcona w osuszacz i wygląda jakby złamać w pół słomkę. Dlatego od razu zacząłem szukać nowej bo na moje oko to nie ma tam miejsca na jakiekolwiek naprawy, ale może będzie się dało coś dosztukować z innej instalacji . Mam tylko nadzieję , że tak jak mówił poprzedni właściciel do naprawy jest tylko ten element i osuszacz , ale z doświadczenia wiem, że z poprzednimi właścicielami to baaaaardzo różnie bywa
Kamil_Ziomek - 16-06-2011, 00:22
Rurek się nie spawa tylko lutuje szkoda tracić kasę na spawanie bo i tak nie będzie szczelne
milo - 16-06-2011, 21:59
Dzisiaj byłem na sprawdzeniu klimatyzacji i co się okazało temperatura wewnątrz 11 st powinna być około 5 st sprężarka włącza się i wyłącza czynnik sprawdzony jest ,i własnie padło stwierdzenie że zawór ciśnieniowy do wymiany tylko nie wiadomo gdzie jest on i jest przyczyną załączania i rozłączania sprężarki i temperatura nie osiąga swojego minimum czy w ogóle jest zawór cisnieniowy który rozłącza sprężarkę czy tylko jak wcześniej czytałem czujnik oszronienia ma wpływ na to ?
Owczar - 16-06-2011, 22:03
A jakie ciśnienie bije sprężarka?
milo - 16-06-2011, 22:30
Sprężarka ciśnienie daje dobre sprawdzane na zegarze nie pamiętam ile było
Owczar - 16-06-2011, 22:34
Z tego co wiem, to zawór jest mechaniczny i nie wyłącza sprężarki. Są dwa czujniki, które ją wyłączają, czujnik temperatury sprężarki wyłącza ją przy 155 i włącza przy 125 oraz czujnik oblodzenia parownika. Aby sprawdzić dokladnie czy rzeczywiście jest coś nie tak, to sprawdź jej wydajność zgodnie z procedurą w manualu. Jest tam opisane jakie warunki pomiaru, jaka prędkość nawiewu i gdzie mierzyć temp.
Gdzie dawała 11 stopni?
Kamil_Ziomek - 16-06-2011, 22:38
Ten zawór załącza sprężarkę jak ciśnienie jest za niskie czyli poniżej 3 barów i jak jest za wysokie w galu chyba z 27. Pierwsze wskazuje na brak czynnika chłodniczego a drugie na niesprawne wentylatory lub brak przepływu powietrza przez skraplacz.
To co rozłącza sprężarkę to pewnie termostat który chroni przed zamarznięciem wody na parowniku. Jeśli jest mechaniczny to da się wyregulować. Ale jeśli goście gadali ci że czujnik ciśnienia do wymiany to im raczej nie ufaj bo nie mają o tym pojęcia. Podaj ciśnienia jakie były to chętnie Ci pomogę w ocenie sytuacji.
|
|
|