To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant 2,5 V6 1998 by fj_mike

Tomek - 15-07-2011, 08:26

jak widze swoją komore, to marzy mi sie, żeby sie kiedys zebrac i to umys
a jak czytam takie historie, albo takie jak miał Łukasz (wilukce) to od razu mi sie odniechciewa

m6riano - 15-07-2011, 08:28

tomek84 napisał/a:
to od razu mi sie odniechciewa

wystarczy wziąć w łapke jakiś szprej i sucha ściereczke..albo najlepiej papier toaletny i lecisz...;-)

deejay - 15-07-2011, 09:38

Jesli ktoś ma ochotę juz na mycie silnika V6 , to najlepiej zasłonić aparat zapłonowy , czujnik TPS i TCL jak jest , ale najlepiej starac sie nie lać w tych miejschach za duzo wody , jesli np myjemy Karcherem .Następnie jesli ktos ma dojscie do spręzonego powietrza powinien przedmuchac wszystkie kostki elektryczne w miarę mozliwosci i nie bedzie takich problemów . Aktualnie w ten sposób myje wszystkie V6 i jak narazie bezobjawowo śmigają :wink:
Nie tylko dotyczy sie to silnika V6 , ale tu jako przykład opisałem silnik V6 w którym trzeba uważać szczególnie na te opisane elementy, a w przypadku 2.0 do wysuszenia sa cewki zapłonowe po wymyciu silnika :wink:

fj_mike - 15-07-2011, 10:15

deejay napisał/a:
czujnik TPS i TCL

Tego właśnie nie zasłoniłem. Poza samą kontrolką nic się nie wczoraj nie działo.

wilukce - 15-07-2011, 23:09

tomek84 napisał/a:
jak czytam takie historie, albo takie jak miał Łukasz (wilukce) to od razu mi sie odniechciewa

No to co ja przeszedłem to się w głowie nie mieści. 2 tygodnie po zakupie Misiek stał miesiąc u mechanika po myciu silnika. Przykra sytuacja. A chodziło tylko o zmianę uszczelki pod klawą. Pech. Ale od tamtej pory Misiek śmiga, aż miło ;)

deejay - 15-07-2011, 23:11

wilukce napisał/a:
Przykra sytuacja. A chodziło tylko o zmianę uszczelki pod klawą.

?

wilukce - 15-07-2011, 23:22

deejay, pojechałem do mechanika, wymienić uszczelkę pokrywy zaworów, bo ostro ciekła. Mechanik był nadgorliwy i umył zapaprany silnik karcherem. No a potem to już seria napraw i wymian. Nie chce mi się już o tym myśleć heh :P (ostatecznie aparat zapłonowy)
deejay - 15-07-2011, 23:33

wilukce napisał/a:
(ostatecznie aparat zapłonowy)

czyli tak jak ci pisałem :wink: , dlatego ja tez teraz za kazdym razem osłaniam cały aparat zapłonowy przed mycie silnika , bo juz sie przejechałem takze :wink:

Juiceman - 16-07-2011, 00:32

deejay napisał/a:
wilukce napisał/a:
(ostatecznie aparat zapłonowy)

czyli tak jak ci pisałem :wink: , dlatego ja tez teraz za kazdym razem osłaniam cały aparat zapłonowy przed mycie silnika , bo juz sie przejechałem takze :wink:

No Co Ty mówisz :mrgreen: Niestety Nasze zużyte aparaty nie przepadają za wodą :?

fj_mike - 16-07-2011, 10:49

Panowie, osłonić co najważniejsze i myć. Nic nie ma prawa się stać :)
Wczoraj misio zrobił 170km w trasie do Karwi, na spota w Gdańsku i żadne błędy nie wyskoczyły ;)

sveno - 16-07-2011, 12:44

fj_mike napisał/a:
i żadne błędy nie wyskoczyły ;)
bo nie dałeś mu do pieca, przegazuj do 5krpm to zobaczysz :)
fj_mike napisał/a:
ak trochę go przygazuję, tak około 5000 obrotów zapala się CE i TCL OFF.

TCL OFF zaświeca się czy zaczyna mrugać i TCL nie działa???

fj_mike - 16-07-2011, 12:54

sveno napisał/a:
bo nie dałeś mu do pieca, przegazuj do 5krpm to zobaczysz :)

oby raz :P :mrgreen:

sveno napisał/a:
TCL OFF zaświeca się czy zaczyna mrugać i TCL nie działa???

TCL zaświecał się wcześniej, zaraz po myciu. Nie było żadnej różnicy w czasie jazdy.
Zanim jeszcze Bartek napisał miałem już zdjęte oba potencjometry. Wczoraj rano założyłem i bez problemów.

Mare - 19-07-2011, 21:52

Noo... ale efekt mycia zdumiewający. Chciałbym, żeby mój silniczek był taki czysty. Ale nie mam odwagi do karchera ;p
fj_mike - 19-07-2011, 22:52

Mare napisał/a:
Ale nie mam odwagi do karchera ;p

To był zwykły wąż ogrodniczy ;)
Plus trochę chemii :)

A oto fotki zrobione przez mojego syna w czasie wypadu do Łeba Park w zeszłym tygodniu (niedawno je zauważyłem):

fj_mike - 19-07-2011, 22:54

Prosiaczek to nasz pupilek od czasów Opla ;)
Invented by Mateusz offkoz :)