Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu
SHARK1979 - 22-03-2010, 15:30
Cytat: | nie mam zaufania do Gates'a, |
Tu w sumie i fakt nie są za super a ja mogę polecić pasek MITSUBOSHI, miałem takie cos w moim Mitsu Colt i się sprawdził
Paffcio - 22-03-2010, 21:23
robertdg ,a co ty na te opinie, jakie dostałem w zapytaniu o paski dayco i contitech
Cytat: | jeżeli nie chodzi paski firm ,o kótre Pan pyta to ie sprzedaję ani jednych ani drugich z powodu derastycznie niskiej jakości.\
-napinacz Koyo niedostępne. Z fabyrczych rolek mam dostępność NTN 72,-
-pompa wody GMB 132,- ,choć proponowałbym raczej aisina 139,-
-pasek osprzętu tych firm ....jak wyżej.
|
JCH - 22-03-2010, 21:32
Jak kupowałem części do wymiany rozrządu w DID u japaneze na moje pytanie o MITSUBOSHI powiedział tak:
- do benzyny ok
- do DID-a CONTITECH
Rolka napinająca przyszła REUVILE.
robertdg - 22-03-2010, 22:08
Paffcio, teorie sprzedawców mnie nie interesuja, interesuje mnie praktyka i doswiadczenie mechaników, a ze widzialem nie jeden pasek Gates ktory nie dotrwał do wymaganego przebiegu, dlatego takie moje zdanie, Twój wybór.
konix - 25-03-2010, 21:28
Witam . Stałem się mam nadzieje szczęśliwym posiadaczem carismy 1.6 2000 rok. To już kolejny japończyk jakiego kupiłem wcześniej miałem toyote i honde .Rozrząd nie był wymieniany od nowości (przebieg udokumentowany 105000 tyś ). Moje pytanie dotyczy pompy wody . Czy wymieniać ja??? Jak z wytrzymałością orginalnej pompy ?? W hondzie przy pierwszej wymianie rozrządu nie zalecali wymieniać (serwisowy mechanik mówił że wytrzymuje spokojnie 200000 tyś) . Jak to wygląda w Carismie??
Mam jeszcze jedno pytanko dotyczące mocy silnika ? W brifie wpisane jest 70 kw czyli 95 kucy. W euro taksie nie mogli znaleźć cari o takiej mocy . Czy wiecie coś może forumowicze na temat tego motoru?? Z tego co wyczytałem na forum to standard w 1.6 to 90 albo 100 koni.
mandryl - 26-03-2010, 10:02 Temat postu: Wymiana rozrządu Witam,
Mam pytania czy taki komplet jest w miarę ok? dostałem wycenę z all-parts
-pasek rozrządu 77,- (Gates_
-napinacz 117,- (INA)
-rolka I 111,- (INA)
-rolka II 120,- (INA)
czy może taki zestaw bedzie lepszy (allegro) komplet 400 zł:
pasek rozrządu szt 1 HUTCHINSON
rolka napinająca szt 1 NSK JAPAN
rolka prowadzącą pasek rozrządu szt 1 NSK JAPAN
rolka prowadząca dolna pośrednia PEX GERMANY
pompa wody z uszczelką szt 1 GMB JAPAN
Paffcio - 30-03-2010, 12:50
robertdg bez obaw wierze w co mówisz, chyba zgłoszę się do japaneze i u niego zamówię lub u znajomego też tanio części miał.
PS dzisiaj też byłem w serwisie Mitsubishi w Zielonej Górze (Gezet) zapytać się jak tam robienie rozrządu u nich wygląda. Części powiedział
- pompa wody Hepu 210,-
- pasek osprzętu bosh 64,-
i o zgrozo
- pasek rozrządu + rolka 1154,- (pasek przypuszczalnie gates + rolka koyo)
do tego powiedział 20% rabatu za rocznik auta, robocizna 500.
To ja mu na to czy mogę przynieść swoje części - oczywiście może Pan, za robociznę może jeszcze obniżymy.
pawelsonx - 30-03-2010, 13:33
Paffcio, masz silnik renault więc możesz poszukać kompletu 1.9dci
robertdg - 30-03-2010, 16:20
Ja kupuje paski w oryginale do silnika 1.9 DID i nosza one nazwe DAYCO plus logo producenta marki, moj znajomy obecnie na tym pasku ma zrobione ponad 110 tys km i niedługo bedzie wymienial, bo nie chcial mnie sluchac jak mu powiedzialem ze bezpieczniej jest wymienic pasek po 90tys, on powiedzial ze serwis zalecał 120tys i tyle zrobi, a pasek ma własnie założony oryginal na którym jest logo DAYCO, dodam ze widziałem nie jednego GATES'a który nie dobiegl do magicznej granicy 60 tys km w tym silniku
Paffcio - 30-03-2010, 22:30
Wiem, że to silnik renault, ale części kupie przez kolegów wyżej zalecane (contitech lub dayco), facet w serwisie powiedział, że dystrybutor często zmieniał producenta paska, i były już contitech, dayco i gates, jako orginał. Zobacze co dostępne z tych 2 wyżej i na taki wymienię.
robertdg - 30-03-2010, 22:40
Paffcio, żeby Cie nie sklamac, kupowalem miesiac temu oryginal, byl to Dayco
Paffcio - 30-03-2010, 22:50
A pompę wody jakiego producenta miał twój znajomy i pasek osprzętu ?
robertdg - 30-03-2010, 22:56
Pasek osprzętu także Dayco, pompa wody SKF
Paffcio - 30-03-2010, 23:14
SKF chyba ciężko dostać i jest droga, ciekawe który zamiennik by się najlepiej nadawał (DOLZ, GMB, Hepu)
robertdg - 30-03-2010, 23:21
DOLZ akurat jest najtanszym zamiennikiem, jednakże o Hepu slyszałem bardzo pochlebne opinie, tak samo jak o GMB, za SKF było płacone coś koło 215zł z rabatem i było to na zamówienie, bo na miejscu nie było
|
|
|