Nasze Miśki - Lancer [C66A] 1.6 16V - przemiana w GTi.
Mithrill - 22-04-2012, 15:08
Dobra, Panowie specjaliści... jaki silnik wsadzić do mojego EVO 0,5?
Przyszedł czas na poważne myślenie o tym zabiegu.
Który to miał być taki najmniej problemowy w swapie? 2.0 z Eclipse?
Albo wsadzić 1.8 z GTi?
Proszę o porady/opinie. Dzięki!
Zielu - 22-04-2012, 15:15
Najprościej będzie 2.0 (4g63) z Eclipse..nie ma sensu pakować 1.8 (4g67) Chyba że chcesz od razu iść w 2.0T (4g63T) tu już jest troszkę trudniej. I zdecydowanie drożej.
Mithrill - 22-04-2012, 15:24
Turbo sobie daruję. Aż takiej ekstremy nie potrzebuję.
Musze szukać silnika z rozrządem po lewej stronie... tzn. po prawej patrząc od frontu.
To chyba tylko 4G63... 2.0 16V 150 koni z Eclipse I.
Oj, aż mi ślinka cieknie!
mkm - 27-04-2012, 04:10
Mithrill napisał/a: | Wiecie może jaką średnicę powinny mieć spinki/kołki rozporowe do mocowania tapicerki i innych elementów np. w bagażniku? Mam chyba 5 takich spinek, reszta odnalazła wolność zanim Lancek trafił w moje łapska.
Hehe... ale banał. Może te będą pasowały?
Kołki rozporowe |
Dopiero dzisiaj przeczytałem i może zdążyłem.
Nie kupuj tego ścierwa, bo inaczej tego sie nie opisze.
Tylko oryginał (nawet używany ostrożnie demontowany - choc i cena nowego w ASO nie zabija) - chyba, że chcesz mieć odstające przy różnicach temperatur plastiki, trzeszczącą tapicerkę i po miesiącu rozpadające sie kołki.
Mithrill - 27-04-2012, 15:24
Jeszcze nie kupiłem. Czekałem na opinię i dzięki wielkie!
Ile kosztują oryginalne nówki tak mniej więcej?
Zielu - 28-04-2012, 02:04
7zł-10zł za sztukę.
Mithrill - 28-04-2012, 08:30
No to trzeba szukać używanych, bo trochę muszę ich zdobyć (na pierwszy rzut oka około 20 sztuk).
Dzięki!
Mithrill - 16-05-2012, 18:35
Zastanawiam się nad maźnięciem chromów na czarno. Ale chciałbym to zrobić gumą/winylem w sprayu. Znacie może taki środek, który można łatwo kupić.
Jest Plasti Dip, ale trzeba sprowadzać z UK i taka zabawa kosztuje chore pieniądze.
A może zostawić te ozdobne listewki w spokoju?
Zielu - 16-05-2012, 20:58
Ze względu na taki sam kolor nadwozia i listewek jak u Ciebie, też mi chodzi taki pomysł po głowie...Myślałem żeby to okleić jakąś specjalną folią-żal mi na stałe niszczyć tych pięknych chromów. Ale chyba najlepszą i najtrwalszą opcją będzie psiknąć jakąś specjalną farbą typu VHT. Obawiam się że u nas na rynku nie ma żadnego ciekawego specyfiku do zaproponowania..
Mithrill - 16-05-2012, 21:13
Znalazłem Plasti Dip u nas. To chyba najlepsze rozwiązanie. Jak się znudzi, to po prostu zrywasz (odchodzi jak folia).
http://plastidip.pl/sklep/order.php?ipa=36
Nie wiem tylko, czy dobrze to wyjdzie. Chromy faktycznie nie pasują już do stylistyki GTi.
Na czerwono nie mogę, bo kolor wozu nie pozwoli. Dlatego myślałem właśnie o przełamaniu bordowej karoserii czernią na listwach, klamkach, grillu itd.
Spróbuję za jakiś czas, powinno być spoko.
xluki - 16-05-2012, 21:15
Cytat: | A może zostawić te ozdobne listewki w spokoju? | chyba raczej zostawiłbym je w spokoju. Moim zdaniem dodająmu charakteru.
Zielu - 16-05-2012, 21:16
Lancer musi mieć wyraźny kontrast w kolorach. Listwy tylko w czerń, a w zasadzie bardziej w mat. Się psiknie i będzie dobrze
Mithrill - 16-05-2012, 21:42
A w razie czego zawsze można powrócić do chromu, który jednak w tym momencie, czyli po obniżeniu, na tych felgach i ze zderzakiem oraz lotką GTI wygląda nieco... pedziowato.
Serio.
Wcześniej mi one nie przeszkadzały, bo faktycznie dodawały uroku i elegancji.
Ale teraz? Nie ma być elegancko, tylko rasowo, sportowo.
Kurczę, po prostu "something is wrong with that picture", jeśli wiecie o co mi chodzi.
Dlatego siadam sobie przed Lancerem, patrzę i myślę.
Kombinuję co jest nie halo, robię foty, dłubię przy nich na kompie.
Wiem już, że to auto powinno mieć poszerzone błotniki i większy rozstaw kół, ale tego niestety nie zrobię.
Mam nadzieję, że sprężyny nieco się jeszcze wyrobią i wóz zejdzie troszkę niżej.
Zdecydowanie muszę pomyśleć nad konkretną oponą. Nie tak naciągniętą, ale zwykłą, prostą formą, a nie germanstyle.
Muszę się też zabrac za dokładkę przedniego zderzaka. Przymierzyłem ją wczoraj i auto wygląda ciekawie z taką glebogryzarką.
Brakuje mi też delikatnych "upiększaczy" w dobrym stylu.
Np. jakiejś fajnej grafiki (także pod maską), czy paska przyciemniającego na przedniej szybie (przyciemnionych szyb też brakuje... i KLIMY, na litość Boską!).
To są takie małe detale, które odmienią auto.
Wiem także, że felgi nie do końca są w porządku. Musiałbym poszukać czegoś bardziej... kanciatego.
Jak np. OZ Superturismo. Lub coś z rantem?
Te, które są teraz mają bardzo wygładzone, zaokrąglone krawędzie i nieco nie pasują mi do bryły (oraz charakteru) wozu. No ale trudno, muszą wystarczyć na jakiś czas.
Może pomaluje je na jakiś inny kolor i coś to pomoże, zobaczę.
Za to mam już konkretny plan wnętrza.
I tutaj niespodzianka - będzie flokowanie, hydrografika i przyzwoite car audio.
Ciągnie mnie też do skórzanej, customowej tapicerki, ale to bardzo droga impreza.
Zastanawiałem się nad fotelami od Recaro, ale stwierdziłem, że nie ma sensu.
Jak się trafi dawca silnika (Eclipse), to będzie zabawa w swap i malowanie karoserii.
Ale to przyszłe, raczej odległe plany.
Zielu - 16-05-2012, 22:00
Mithrill napisał/a: | Wiem już, że to auto powinno mieć poszerzone błotniki i większy rozstaw kół, ale tego niestety nie zrobię. |
Wide body z C66a&dystanse
Mithrill - 16-05-2012, 22:49
Coś w tym stylu mi chodzi po głowie. Sam nie jestem przekonany...
Kurczę, zbieram na EVO!
|
|
|