[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer CYxA - tuning optyczny.
Arczi89 - 06-01-2016, 12:23
Nie jest.
LuckyLegs - 08-01-2016, 09:18
No to smuteczek. Aż dziwne, że nie ma żadnej opcji modyfikacji tylnych lamp.
wanmic1 - 14-02-2016, 08:56
Panowie,
Wczoraj kupiłem w salonie lancera. Zamówiłem boczne listwy progowe. I się teraz zastanawiam jak to jest montowane... Czy serwis wierci dziury w progach na śruby??? Boję się żaby mi od takiego montażu nie poleciała rdza... Nakładki miały chronić progi a nie być przyczyną rdzy... Powiedzcie proszę jak to montują i czy nie ma z tym później problemów??
Dziękuję i pozdrawiam
Michał
Iluzjonist4 - 14-02-2016, 12:14
A one nie są na taśmy 3M?
wanmic1 - 14-02-2016, 12:30
Nie, to nie są te ozdobne, krótkie listewki, tylko takie dłuuuugie, plastikowe listwy w kolorze nadwozia które zakrywają cały próg, od jednego błotnika do drugiego. Z tego co widziałem w salonie, to one były przykręcone na śruby... To mnie trochę zmartwiło, ale zapomniałem zapytać faceta czy to jest bezpieczne mocowanie, Bo jak wiercą dziury w lakierowanych fabrycznie progach, to ja dziękuję za takie listwy :/
Tutaj masz: http://mitsubishi.germaz....zewn%C4%99trzna
Nazywa się to "Listwy progowe". Zamówiłem to nie dla szpanu czy wyglądu, tylko dlatego, żeby zabezpieczyć progi przed kamieniami/wodą/odpryskami z asfaltu itd...
I teraz się martwię że mi serwis podziurawi wiertarką fabrycznie malowane progi...
Jeśli ktoś ma doświadczenie w temacie montowania tego i/lub pojawienia się ewentualnej rdzy, proszę o pilną informację. Może jeszcze będę mógł z tego zrezygnować...
dziękuję i pozdrawiam,
Michał
tyku - 14-02-2016, 17:46
wanmic1, Montaż i demontaż listew progowych 51 -EXTERIOR (SIDE AIR DAM): http://www.mmc-autoelectr...11/index_M1.htm
wanmic1 - 15-02-2016, 14:56
tyku napisał/a: | wanmic1, Montaż i demontaż listew progowych 51 -EXTERIOR |
Dziękuję ! Czy ja dobrze widzę, że to jest montowane na taśmę dwustronną ??? Jeśli tak to ok ! Ale mój dealer odpisał mi, że: "Zgadza się, listwy są montowane poprzez wiercenie otworów w fabrycznym progu. Otwory są wyznaczane przez progi, także są to dedykowane miejsca do rozwiercenia potrzebnych otworów. Nie powinno być najmniejszych powodów do
obaw..."
No i jak to z tym jest ? Ty masz u siebie te progi ? Jak są zamontowane ? Czy mógłbyś napisać ?
Obawiam się bardzo o korozję - tam się będzie zbierać woda, to więcej jak pewne. I będzie długo zalegać i powodować utlenienie metalu, czyli rdzę...
Pozdrawiam, Michał
Bizi78 - 15-02-2016, 15:02
Listwy są montowane jak na rysunku czyli taśma dwustronna i kołki.
Warto otwory po przewierceniu zabezpieczyć antykorozyjnie, ale to ASO powinno wiedzieć .
tyku - 15-02-2016, 15:24
wanmic1 napisał/a: | Ty masz u siebie te progi ? Jak są zamontowane ? Czy mógłbyś napisać ? | Niczego się nie obawiaj. Woda raczej progom nie zaszkodzi. Jest taśma samoprzylepna, która wody nie przepuszcza. Jeżeli chcesz zabezpieczyć progi to trzeba zrobić konserwację podwozia i profili zamkniętych.
wanmic1 - 15-02-2016, 15:44
tyku napisał/a: | Woda raczej progom nie zaszkodzi. Jest taśma samoprzylepna, która wody nie przepuszcza. | No nie wiem... Mam z tym bardzo złe doświadczenia. Miałem kiedyś Opla Kadetta - całe progi przegniły tak, że rdza płatami odchodziła. Potem miałem Audi 80 (B4) - tam progi były świetnie zabezpieczone i nigdy nie było problemu. Potem miałem Mercedesa 190 D I znowu progi przegniły. Na wodę nie ma siły... Jeśli robisz odwiert do gołej blachy, bez zabezpieczenia, to rdza musi się pojawić...
Zastanawiam się nawet czy sam sobie tego nie zamontuję na taśmy i pomyślę jak to można zrobić inaczej, żeby nie wiercić w fabrycznie malowanych progach. Kurde... kupuję nowe auto i już chcą mi wiercić blachę...
Lucas123w - 15-02-2016, 16:54
wanmic1 napisał/a: | Miałem kiedyś Opla Kadetta |
wanmic1 napisał/a: | Mercedesa 190 D |
Kolego podałeś dwa najbardziej korodujące auta, listwy przyklejone na 3M nic nie zrobią. Baranek jest grubo położony jeśli chodzi o progi i ich okolice, nie masz się czego obawiać.
Wiercenia po progach bym się wystrzegał.
wanmic1 - 15-02-2016, 17:12
Lucas123w napisał/a: | Wiercenia po progach bym się wystrzegał. |
No i właśnie o to mi chodzi ! Ja nie chcę wiercenia w progach... Ale dealer mi napisał, że oni właśnie tak to montują co od razu wzbudziło moje obawy o rdzę... Gdyby mi napisał, że montują to na taśmę dwustronną 3M to by w ogóle nie było tematu...
Też byś nie chciał żeby Ci wiercili w nowych progach w nowym aucie, prawda ?
Pozdrawiam, Michał
Bizi78 - 15-02-2016, 17:20
Po prostu ASO mają taką technologię (service manual) i tego muszą się trzymać .
Te kołki to pewnie zabezpieczenie aby nakładka przy dużej prędkości nie odleciała.
Zawsze pozostaje montaż samodzielny na własne ryzyko .
wanmic1 - 15-02-2016, 17:22
Bizi78 napisał/a: | Zawsze pozostaje montaż samodzielny na własne ryzyko . |
No właśnie - i chyba na tym się skończy. Piszę do dealera że chcę sam montować.
Pozdrawiam, Michał
tyku - 15-02-2016, 17:52
wanmic1 napisał/a: | Piszę do dealera że chcę sam montować. | I w tym momencie robisz modyfikację nie zgodnie z zaleceniami producenta. Nie lepiej po prostu dopilnować, aby punkty montażu zostały dobrze zakonserwowane.
|
|
|