[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Maciejos - 13-08-2018, 22:39
Hugo,
...ale ja się przecież nie obraziłem ...mechanik też nie, bo mu nic nie powiem
Mówię po prostu jak to wygląda w Poznaniu.
Niewątpliwą zaletą zakładu mechaniki, z usług którego korzystam...jest jego bliskość od mojego domu
Nieprawdę, dla kogoś kto potrafi w aucie wymienić tylko koło, żarówkę (i to nie każdą) oraz sprawdzić poziom oleju - bliskość mechanika to skarb
P.S. Z pomocy przy wymianie osłon chętnie skorzystam...oczywiście nie za darmo ...ale to już przejdziemy na Priv, aby nie zaśmiecać wątku.
Hugo - 14-08-2018, 07:04
Wiem, że się nie obraziłeś, bo to nie było do Ciebie
majko - 30-08-2018, 16:35
Potrzebuję tarcze i klocki na przód - 98 r. 2.0 136 KM. Tarcze 256 mm. Tarcze znowu się pokrzywiły i biją, a na dodatek wyrzuciłem ostatnio kasę w błoto bo wymieniłem klocki na przód z 3 miesiące temu (jeszcze przed wyczuwalnym biciem ).
Próbowałem kupić taki komplet:
Tarcze + klocki SIEGER
Niestety, mimo opisu na aukcji, po telefonie od obsługi klienta i weryfikacji VIN, stwierdzono, że nie pasują do mojego... Nie za bardzo wiedzieli co sprzedają i do czego pasuje - w skrócie: "zmierz se pan i zobacz jakie masz tarcze i klocki i se sprawdź czy pasują".
Możecie coś doradzić w tej cenie? Tylko chyba nie ma sensu za bardzo inwestować bo i tak się pokrzywią... ostatnio kupiłem TRW tarcze + ATE klocki i zbyt długo nie wytrzymały... (w sumie aż sprawdziłem - około 2 lata i ok. 40 000 przebiegu).
Hugo - 30-08-2018, 21:56
Te tarcze z linku mogą bić od razu po montażu. W takiej cenie mogę Ci jedynie polecić 1 sztukę tarczy na przód do Twojego auta. Tarcze TRW i klocki Ate i tak sporo wytrzymały w przedlifcie. Najlepszym sposobem na pozbycie się bicia tarcz na dłużej jest montaż zacisków dwutłoczkowych i tarcz 276/24 mm z wersji po I lifcie.
jacek11 - 30-08-2018, 22:31
Ewentualnie komplet z Carismy po lifcie. Tylko że po takiej zmianie trzeba robić tylne, bo przód hamuje za bardzo względem tyłu.
Hugo - 30-08-2018, 22:33
jacek11, chcesz powiedzieć, że hamulce z Cari po lifcie hamują o tyle lepiej od dwutłoczkowych zacisków i tarcz 276 mm z Gala po lifcie, że trzeba zmienić do nich tył na mocniejszy?
jacek11 - 30-08-2018, 22:56
Mój galant po takiej zmianie mimo regeneracji tylnych hamulców, nadal kładzie pysk przy hamowaniu. Ewidentnie czuć brak hamowania tyłu. Ominąłem nawet korektor.
Teraz planuję zmienić tylne tarcze,i zaciski na polecany komplet ze space wagona.
przemek1602 - 01-09-2018, 08:18
jacek11, mój ma nacinane i nawiercane z przodu, korektor wywalony, tylne tarcze aż fioletowe, nie nurkuje, amory kyb ultra sr. Może klocki nie łapią bo chinole? Albo amory z przodu nie mają sprawności.
jacek11 - 01-09-2018, 22:46
Cytat: | Może klocki nie łapią bo chinole? Albo amory z przodu nie mają sprawności.
|
Klocki od lat kupuję TRW, i nigdy się nie zawiodłem. Amory faktycznie już są na granicy,ale jeszcze trzymają.Może i jest to jakiś trop. Natomiast na rolkach przód wyszedł 2,6 KN, a tył 1,5 KN. Spora różnica,ale pomiar był robiony na tylnych tarczach zrobionych z gównolitu,który po kilkunastu tysiącach kilometrów zrobił się czarny. Ale mimo wszystko te wyniki są raczej słabe,i trzeba szukać alternatywy.
majko - 06-09-2018, 20:46
Hugo napisał/a: | Te tarcze z linku mogą bić od razu po montażu. W takiej cenie mogę Ci jedynie polecić 1 sztukę tarczy na przód do Twojego auta. Tarcze TRW i klocki Ate i tak sporo wytrzymały w przedlifcie. Najlepszym sposobem na pozbycie się bicia tarcz na dłużej jest montaż zacisków dwutłoczkowych i tarcz 276/24 mm z wersji po I lifcie. |
Hehehe... zanim przeczytałem odpowiedź kupiłem to:
Tarcze
Klocki
Niestety nie okazało się to najlepszym wyborem i chyba trzeba będzie ponieść konsekwencje finansowe zakupu nowego kompletu... tym razem chyba jak ostatnio TRW + ATE. Bo nie dość że tarcza nie pasowała do końca... miała jakieś przetłoczenie w środku, że nie chciała siąść dobrze na piaście i mi coś tam szlifowali w serwisie piastę kątówką (nie wiem czy to w ogóle tak można i nie zepsuło mi piast), to jeszcze po założeniu odczuwam bicie pedału hamulca (jak przy abs), co prawda delikatne i nie ma porównania do bicia jakie występowało wcześniej że cała buda się trzęsła ale jednak...
Zatem wtopa na maksa Znalazłem temat o warsztacie Pana Leszka w małopolsce... spróbuję tam może zacząć robić z moim samochodem... może będzie to bardziej sensowne, niż robić w jakichś dużych serwisach, co galanta to widzą jak ja przyjadę :/
No ale do tej zmiany na 276 to już koszty trochę większe :/
Maciejos - 07-09-2018, 19:47
milo napisał/a: | Ja mam tarcze Zimmerman i klocki jurid zacisk dwutłoczkowy tarcza 276 nic nie piszczą nigdy nie miałem zeby piszczało
Poprzednio miałem tarcze 281 zimmerman i klocki tez nie było to najlepsze rozwiazanie nierównomiernie zuzywanie sie tarcz
Pylic kazde będą
Klocki dł 149,9 https://www.iparts.pl/pro...-1897-7846.html |
Niestety, milo, już trzeci tydzień jeżdżę na tych klockach i też piszczą.
Postanowiłem, że po zimie oddaję zaciski do pełnej regeneracji i malowania.
Prawdopodobnie wlecą też jakieś nowe felgi . Sorry za OT.
milo - 07-09-2018, 20:25
To musisz miec cos nie w porzadku z zaciskami ,piszczenie to nic innego tylko wibracje
szwagierr - 08-09-2018, 16:21
Kupiłem tarcze i klocki Brembo za niecałe 300zł. Na razie jest ok, przynajmniej nie biją od razu po montażu.
Krzyzak - 14-09-2018, 19:53
Po sprzedaży rekina znalazłem u siebie zwrotnice na 160mm - wraz z osłonami, zaciskami po regeneracji oraz klockami.
Gdyby ktoś potrzebował zapraszam na PW.
majko - 04-10-2018, 12:12
Jeżeli nabyłbym zaciski i jarzma przód i tył od VR4 i to wymienił, to co jeszcze muszę kupić? Tarcze i klocki? Da się jakies komplety dobrać nie dedykowane do VR4? Jak to znaleźć, bo dedykowane to minimum 800 zł za sam przód tarcz
|
|
|