To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Maciejos - 03-02-2019, 23:38

Krzyżk- dzięki za info...szkoda, ze nie jesteś moim sąsiadem :-)
Bizi78 - 04-02-2019, 05:30

Maciejos, zacisk to nie pojazd marsjański, da radę samemu ogarnąć 8) .
Ja mechanikiem nie jestem a w swoim MSS rozebrałem tylni i przedni zacisk na czynniki pierwsze :wink: .
Oczywiście trochę się namordowałem przy wkładaniu osłony przeciw kurzowej :evil: .

Krzyzak napisał/a:
Ja robię 1 tłoczek za 100 a 2 tłoczki za 120. Ile biorą inni - nie wiem.

Ale to chyba za samą robotę, no chyba że regeneracja polegająca tylko na wymianie gumek bez tłoczka i malowania :P .

Krzyzak - 04-02-2019, 09:53

Tak, sama robocizna. Części tylko Frenki lub oryginał, innych nie zakładam.
Marcino - 04-02-2019, 14:10

Krzyzak napisał/a:
Ja robię 1 tłoczek za 100 a 2 tłoczki za 120. Ile biorą inni - nie wiem.

W cenie montaż odpowietrzenie i płyn?

-Fenek- - 04-02-2019, 14:30

Maciejos napisał/a:
gdzieś , chyba nawet w tym temacie, pisałem, że przy lekkim hamowaniu wydobywa się pisk z przednich kół

Niektóre klocki tak niestety mają, że piszczą. U mnie w Galu też są Zimmermany (klocki i tarcze nawiercane) i jak są ciepłe, to też piszczą przy lekkim i delikatnym hamowaniu. To już z reguły zależy od typu klocków, najczęściej te z lekko sportowymi aspiracjami piszczą bardziej.

Krzyzak - 04-02-2019, 15:29

Marcino napisał/a:
W cenie montaż odpowietrzenie i płyn?
sama regeneracja
Maciejos - 05-02-2019, 10:30

-Fenek- napisał/a:

Niektóre klocki tak niestety mają, że piszczą. U mnie w Galu też są Zimmermany (klocki i tarcze nawiercane) i jak są ciepłe, to też piszczą przy lekkim i delikatnym hamowaniu.

Dokładnie jest tak u mnie - piszczą dopiero po lekkim rozgrzaniu i tylko przy delikatnym hamowaniu (niestety, ten pisk jest raczej dość głośny - słychać dość wyraźnie przy zamkniętym oknie. Przy otwartym ...wolę nie pisać...).

Kusi mnie, aby spróbować zupełnie innego zestawu tarcz i klocków. Może na wiosnę znajdę jakiś zakład w Poznaniu, który zregeneruje mi zaciski (ale już tak konkretnie - "full-wypas") i od razu wymieni tarcze i klocki.

Krzyzak - 05-02-2019, 16:13

sprawdziłbym blaszki prowadzące i same klocki, bo one widać wibrują - stąd ten dźwięk
może mają tam za duże luzy
mocniejsze depnięcie "gasi" wibracje

Maciejos - 05-02-2019, 22:02

Krzyżak, tylko wiesz, co jest zastanawiające?
Gdy kupiłem Gala jakoś latem 2015 roku, miał założone tarcze Boscha (marki klocków nie pamiętam).
Wtedy przez cały okres, aż do wymiany nowych tarcz i klocków, nic nie piszczało.
Wszyscy (albo przynajmniej większość) tu "jedzie" po Boschu (jeżeli chodzi o tarcze), a mnie przy tych tarczach nic nie piszczało.
Wymieniłem po niecałym roku tarcze i klocki na dwa komplety Zimmermannów (tzn. przód i tył) i zaraz od początku zaczęły się piski.
Podjechałem do mechanika i powiedział, że trzeba trochę pojeździć, a jeżeli będzie nadal piszczało, to trzeba zareklamować klocki.
Mijają prawie dwa lata, wymieniłem same klocki na Juridy (za namową użytkownika milo, gdyż On ma takie same tarcze Zimmermanna jak ja oraz właśnie Juridy, i mu nic nie piszczy), niestety, po wymianie jeszcze bardziej zaczęło piszczeć.
Chyba pozostaje mi tylko regeneracja i kupno nowego kompletu tarcz i klocków (może spróbuję Brembo).
W sumie i tak chciałem to zrobić (tzn. pełną regenerację + kolejna wymiana tarcz i klocków).

jacek11 - 05-02-2019, 22:39

Kupiłem kiedyś taką pastę do smarowania klocków hamulcowych. Smarowało się lewą stronę klocka, i już nie piszczało. Klocki mają naklejoną osłonę z jakiegoś tworzywa, i jak ta osłona się przetrze, to wtedy klocek dotyka metalowej części zacisku, i piszczy.
Czytałem gdzieś kiedyś, że posmarowanie smarem miedzianym również daje dobre efekty. Niestety nie sprawdzałem, więc nie wiem czy to działa.
Na pewno musisz sprawdzić, czy klocki równo się ścierają. W sensie,że nie są ułożone pod skosem do tarcz hamulcowych.

Hugo - 06-02-2019, 08:11

Jak najbardziej zasrane czy pordzewiałe zaciski hamulcowe mogą przyczyniać się do piszczenia hamulców. Ja mam obecnie z przodu oryginalne tarcze hamulcowe z OII i klocki Brembo, z tyłu tarczobębny TEXTAR i klocki EBC i zero piszczenia. Hamowanie rewelacja.
Marcino - 07-02-2019, 09:16

Galant mi nigdy nie zpaisczał... mam klocki Akebono....tarcze 276/26 ale nie wiem co to bo dostałem z zaciskami. Obstawiam coś z górnej połki bo nie rdzewieją i pięknie się trzymają kilka lat...
sylwester.kolan - 03-03-2019, 01:34

witam

chcialbym wymienic plyn hamulcowy w galu 2.5 v6 2000 rok
czy mogli byscie opisac jak to powinno wygladac

z gory dzieki

Maciejos - 03-03-2019, 11:03

Czy ktoś z Was miał do czynienia z tarczami firmy Rotinger?

https://allegro.pl/oferta/tarcze-rotinger-gt-galant-iv-v-vi-przod-276x24-7876162328

Krzyzak - 03-03-2019, 11:11

Kupiłem rotinger na tył, bo nic innego nie było (do Galanta E32) ale jeszcze nie zamontowałem.
Tarcze robione w Polsce w jakiejś fabryce na wsi :) - ale nie skreślałbym ich z tego powodu.