To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - OPONY do Outlandera II

wysmok - 16-02-2010, 12:49

Czy ktoś z Was miał do czynienia z zimówkami Toyo SNOWPROX S 952 (225/60 R17)? Na razie w kategorii cena/jakość w tym rozmiarze nie znalazłem lepszej opcji.

Mam też pytanie co do kategoryzowania opon. W wielu sklepach internetowych z oponami, w wyszukiwarkach opon jest kategoria, gdzie jest m.in. podział na "osobowe" i "4x4". Jakie to ma znaczenie? Czy 4x4 oznaczać ma _wszystkie_ auta z napędem na 4 koła, niezależnie, czy osobowe, czy SUV-y? Czy 4x4 oznacza _tylko_ auta terenowe? Pytam, bo mój Outek łapie się gdzieś pomiędzy - SUV, ale tylko z napędem na przednią oś (2WD) - także w której kategorii szukać opon dla niego? Czy może w ogóle się tym nie przejmować i szukać jedynie po rozmiarze?

MariuszSz - 16-02-2010, 13:23

Spokojnie kupuj po rozmiarze. Niektóre rozmiary są przewidziane dla rozmiarów właściwych dla 4x4 czyli dla SUV, ale nie jest istotne czy będą założone do samochodu który ma rzeczywiście napęd 4x4. Często spotyka się oznaczenie 4x4 albo SUV. Takie opony często mają tez wzmocnienia boczne, ale to chyba nie jest zasada.
wysmok - 16-02-2010, 13:35

No właśnie tak myślałem. Mój Outek to typowy większy mieszczuch. ;) Nie dość, że 99% jeżdżę po mieście (choć tej zimy przejazd osiedlowymi uliczkami w Gdańsku przypomina często walkę o przetrwanie lub pokonywanie drogi nieutwardzonej, 6 kat. odśnieżania...), to jeszcze 2WD.

Zastanawiam się jeszcze, czy brać szerokość 225, czy może 215. Fabrycznie ma opony 225 i teoretycznie powinno się zakładać zimówki rozmiar węższe, czyli wychodziłoby, że 215, ale w drugim, osobowym aucie (Seat Leon) mam teraz zimówki 215, a Outek, to jednak trochę większy i cięższy samochód. Widzę po wypowiedziach, że są tu osoby, które śmigają na zimówkach 225. Co o tym myślicie?

Anonymous - 16-02-2010, 14:16

outek wazy troche wiecej niz osobowki wiec nalezy zwrocic uwage na maxymalne obciazenie opony
pozdr

Mont - 21-03-2010, 19:48

Zrzucacie juz zimówki ?? Długoterminowa prognoza nie wskazuje na przymrozki, przynajmniej w ciągu dnia.
dab - 22-03-2010, 13:37

Ja jeszcze do Swiat wlacznie sie na zimowych dokulam, pozniej wymieniam juz raczej na bank. a podobno znow ida chlodniejsze dni...nie ma co sie spieszyc 8)
Tomski - 22-03-2010, 13:47

Siemka

Ja wyjechalem 12-go marca z salonu na letnich i mam nadzieje ze powrotu zimy juz nie bedzie,a zakup zimowek wraz z alufelgami planuje na lato slyszalem ze wtedy mozna taniej wyrwac.Z tego co widze to wiekszosc uderza w Nokiany chyba najlepszy wybor co?

Mont - 22-03-2010, 13:50

dab napisał/a:
podobno znow ida chlodniejsze dni...nie ma co sie spieszyc

raczej noce :P w Outku zimówki jeszcze zostawiłem bo żona wyjeżdża nim wcześnie do pracy i może byc ślisko ale Subaru już śmiga na letnich :)

Tomski napisał/a:
zakup zimowek wraz z alufelgami planuje na lato slyszalem ze wtedy mozna taniej wyrwac

jeżeli są akurat w Twoim rozmiarze, ja sie tak czaiłem i poprostu nie było (Michelin Alpine) , zakupiłem dopiero z nową dostawą w sierpniu :roll:

dab - 22-03-2010, 13:52

Tomski napisał/a:
wiekszosc uderza w Nokiany

Wiekszosc uderza w nokiany niesiona magia marki...a pozniej jakos rewelacji nie ma.
Dodatkowo w testach - roznych pism - jakos zawsze niezabardzo dobrze wypadaja, a ceny maja kosmiczne.
Generalnie kazda opona ktorej koszt to min 500zl bedzie Ok (tak pokazuje zycie) kup wiec takie ktore nie zrujnuja twojej kieszeni 8) Przykladowo, Michelliny 4x4 8)
Ja tez przed kupnem napalalem sie na Nokiany...koncowo kupilem rowniez polecane Michalki i przejechalem zime, jak wiemy nawet ostra i narzekac nie moge. a w roznych warunkach przyszlo mi jezdzic...a dodatkowo byly tansze o jakies 300zl od nokianow :D

Tomski - 22-03-2010, 14:13

No wlasnie ceny oscyluja wokól 500-600 zlotych za sztuke i czy to bedzie nokian czy michellin czy dunlop nie ma chyba roznicy,oby nie Polgum za 200 zl :mrgreen: :mrgreen: .Licze ze komplet laczki + alusie wyjdzie kolo 4 tysiecy
dab - 22-03-2010, 14:16

4klocki beda ok, moje michalki kosztowaly, 530zl/szt plus fele 1200 notabene zdjete z C-Crossera 16" ALU....malinka. 8)
Anonymous - 24-03-2010, 09:00

Tomski napisał/a:
Z tego co widze to wiekszosc uderza w Nokiany chyba najlepszy wybor co?

Też na początku myślałem o tych oponkach (made in Rusia) :? , lecz wyniki różnych testów mnie troszkę ostudziły.
W końcu kupiłem YOKOHAMA Geolandar (made in Japan), wyszło taniej i jeździ się b. dobrze :mrgreen:
Ostatnio założyłem letnie 18 brigstone i stwierdziłem, że są głośniejsze od tych zimówek :cry:

13zbyszek13 - 24-03-2010, 13:09

ja zmieniłem dziś śmigam na 18"
Masonex - 24-03-2010, 23:18

13zbyszek13 napisał/a:
ja zmieniłem dziś śmigam na 18"

A na jakich oponach? Czy te 18" to firmowe M?

13zbyszek13 - 25-03-2010, 07:38

MICHELIN LATITUDE DIAMARTS 225/55 R 18