[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Kopułka i palec rozdzielacza w EA
miro_x - 07-10-2016, 10:55
na jakiej zasadzie to ma działać. Woda ma wyciekać z kopułki ?
jak dobrze pamiętam to uszczelka do kopułki jest ciągła nie ma nigdzie przerw.
U mnie to na razie nie jest uszczelnione
[ Dodano: 07-10-2016, 11:03 ]
aha. Jakby ktoś potrzebował taką wiedzę to oring do montażu w obudowie ma wymiar 42-44 mm x 4 mm.
Taki założyłem i jest chyba ok. oryginalny uległ spłaszczeniu i stwardniał przez co popekał i nie trzymał szczelności.
Do montażu dobrzez posmarować olejem i odpowiednio ustawić palec rozdzielacza żeby aparat odpowiednio wszedł w napęd w bloku.
W ogóle dobrze jest przy rozbieraniu pozaznaczać markerem położenie wałka i nakrętek żeby się później nie zastanawiać czy się dobrze składa.
Owczar - 07-10-2016, 11:07
To raczej kanał cyrkulacyjny. Jeden jest od strony przewódów z gumowm kapturkiem, a drugi gdzieś na styku kopułki z aparatem.
miro_x - 07-10-2016, 11:09
aha no tak. takie przewietrzanie.
na logikę powinien się znajdować na spodzie żeby się woda wylewała ale nie kojarzę a uszczelki są pokazane jako całe.
Dlatego szukam cały czas jakiegoś manuala jak ktoś to rozbierał w oryginale gdzie wszystko było na miejscu.
[ Dodano: 07-10-2016, 12:17 ]
znalazłem w jakimś sklepie ten aparat bez kopułki.
Tak to wygląda
a tu link do wszystkich zdjęć
http://www.autozone.com/e.../?checkfit=true
Krzyzak - 07-10-2016, 13:39
No i widzisz ten prostokącik w lewym-górnym rogu? - Właśnie w tym miejscu uszczelka jest tak wyprofilowana, żeby woda mogła spod kopułki odparować
Owczar - 07-10-2016, 13:48
Krzyzak napisał/a: | No i widzisz ten prostokącik w lewym-górnym rogu? - Właśnie w tym miejscu uszczelka jest tak wyprofilowana, żeby woda mogła spod kopułki odparować |
Dokładnie
Klejąc to uszczelniaczem zakleiłem całkiem ten otwór. I osiągnąłem efekt odwrotny do zamierzonego...
miro_x - 07-10-2016, 14:14
a to kopułki jeszcze nie uszczelniałem. Kupię oryginalną uszczelkę żeby było ok.
niemamkolan - 20-10-2016, 08:09
witam.
jestem tu nowy więc prosiłbym o wyrozumiałość. kupiłem sobie galanta 2.5 v6 1998. jednak ma problem z zapłonem gdy jest wilgotno. podejrzewam nieszczelność kopułki ale jak się do niej dostać? z góry mam opór przewodów czy innych rurek. jakoś od dołu? proszę o podpowiedź
z góry dzięki
Owczar - 20-10-2016, 08:13
Dostęp jest tylko od góry.
Do wymiany także przewody oraz kontrola stanu świec. Najlepiej zmienić wszystko kompleksowo i masz spokój na kilka lat.
Zdemontuj filtr powietrza z rurą między obudową filtra i przepustnicą.
miro_x - 24-10-2016, 07:49
Pojeździłem trochę po naprawie (nadal bez uszczelki kopułki) i było ok. Zapalał od strzała.
Teraz jak się trochę bardziej wilgotno zrobiło to już ma lekkie problemy rano.
Trzeba go trochę na rozruszniku przytrzymać.
jeśli na kablach nie widać przeskoków iskier to mają być dobre? czy lepiej je profilaktycznie wymienić.
Owczar - 24-10-2016, 08:09
Ja bym wymienił i spokój na długio czas. Weź ngk od sprawdzonego sprzedawcy lub u większego dystrybutora.
miro_x - 24-10-2016, 08:34
Na pewno jest poprawa bo na gazie wcześniej świecił się check engine a teraz tylko raz na jakiś czas się zapali.
Szkoda tylko że NGK tak zdrożało. Jakby były w cenach sprzed dwóch latach nawet bym się nie zastanawiał
Owczar - 24-10-2016, 08:41
Problemy gdy jest wilgotno to w 90 proc probelmy z kablami WN. To wydatek raz na kilka lat i typowa część eksploatacyjna. Widoczne przeskoki to już bardzo zły stan.
Ewcia80 - 06-01-2017, 00:34
Hejka.Co ile trzeba wymieniać kopułke i palec rozdzielacza?30000km temu zakupiłam kopulke bluprint tę tańsza nie ori oraz palec eps.swiece i kable NGK maja okolo 20000km przebiegu.Jezdze na LPG.Na ile powinna taka kopulka i palec nie ori starczyć na lpg?
Krzyzak - 06-01-2017, 11:37
Palec gdy się zniszczy a kopułka gdy się zużyje grafit albo gdy pęknie.
Ja zmieniłem kopułkę przy ok. 200 000km a palec mam dalej ten sam.
miro_x - 09-01-2017, 14:56
wrócę jeszcze do tematu.
Zrobiło się zimno poza tym że pada aku to jak ma siłę obrócić to odpala od strzała.
Czyli jak wilgoci nie ma to jest ok.
No i jeszcze kontrolka CE już się nie świeci. Moje czyszczenie wtrysków gazu i wymiana uszczelek pomogła na tyle że jest ok.
a może kable stanieją ?
|
|
|