[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...
janeq - 16-07-2010, 12:11
Witam,
u mnie tradycyjnie też klepie ale na zimnym przez kilka minut jazdy po odpaleniu. Obecnie mam zalany Castrol 10W 40. Galanta posiadam ponad 2 lata i odkąd go kupiłem zawsze leje ten olej (takie oznaczenie było na karteczce przy silniku - 10W 40) więc nie chciałem tego zmieniać, a wybór padł na Castrol bo wydawało mi się, że jest dobry. Tylko, że jak go kupiłem to była cisza, a na tym Castrolu zaczyna klepać. Obecnie zbliża się wymiana oleju i zastanawiam się jaki teraz zalać. Nie chciałbym eksperymentować z pełnym syntetykiem, jeżdżę na gazie i silnik może być bardziej wrażliwy na takie zmiany (kiedyś zmieniłem w Fordzie olej z normalnego mineralnego Lotosu na Lotos Gaz bo niby ten lepszy i specjalnie do gazu się nadaje, był bardziej rzadki... Efekt? Silnik natychmiast zaczął palić olej i pochłaniał go tyle, że nie opłacało mi się robić wymiany bo ciągle dolewałem). W Galancie 3 razy już zalewałem ten sam Castrol Magnatec 10W 40 (niemiecki). Teraz planuję zrobić płukanie silnika tak jak doradzacie i zalać jakimś innym olejem, tylko jakim? Ile ludzi tyle głosów, może ktoś miał podobną sytuację do mojej i jakiś konkretny olej się sprawdził?
Pozdro
Remik - 16-07-2010, 13:10
janeq napisał/a: | Witam,
u mnie tradycyjnie też klepie ale na zimnym przez kilka minut jazdy po odpaleniu. Obecnie mam zalany Castrol 10W 40. |
To straszny syf lejesz do motoru. Ja go raz w życiu zalałem (Castrol Magnatec 10w40) i po 2tkm tak mi się rozklepał, że mózg staje. Pewnie jest jakaś różnica między Castrolem z Niemiec a Polskim ale to nie jest dobry olej do naszych silników. To jest moja opinia potwierdzona doświadczeniem z tym olejem. Po zlaniu go, zrobiłem płukankę i zalałem Elfem Excelium 5w40 (dedykowany do silników z hydrauliczną kasacją luzu zaworowego) i dalej klepało. Rozebrałem, wyczyściłem ręcznie, odpowietrzyłem w ON i wymieniłem 2 z jednej dźwigienki, bo jeden miał wżer. I gitara. Zrobiłem już 6tkm i cisza. Polecam Elfa!
[ Dodano: 16-07-2010, 13:14 ]
Tylko z tego co widzę to Ty masz motor 2.0 więc to nie takie proste żeby je wyjąć i ręcznie przeczyścić. Także płukanka zostaje. Mój motor się trochę pocił i się bałem płukać i przejść na 5w. Ale po tym zabiegu nic strasznego się u mnie nie stało. Poci się nawet mniej bo przy wymianie i czyszczeniu ręcznym zmieniłem uszczelkę pod pokrywą. A oleju nie bierze dalej.
janeq - 16-07-2010, 14:51
No widzę, że Castrol nie służy. Mam zamiar przy wymianie zrobić płukankę (tylko jakiego środka użyć, bo tego jest dużo?) i zalać czymś innym, ale chyba zostanę przy 10W 40, bo tak jak napisałem jeżdżę na gazie, może w Galancie to nie będzie miało znaczenia ale wolę dmuchać na zimne niż potem mieć problem...
Czytałem o tym oleju co mi polecałeś, piszą, że wycisza pracę rozrządu, niby ok, ale...
Hugo - 16-07-2010, 14:56
Remik napisał/a: | Tylko z tego co widzę to Ty masz motor 2.0 więc to nie takie proste żeby je wyjąć i ręcznie przeczyścić | Proste jak wymiana filtra powietrza. janeq napisał/a: | Nie chciałbym eksperymentować z pełnym syntetykiem | To będziesz jeździł z klepiącymi popychaczami. Mitsubishi to nie Ford. Polecam olej Mobil 1 0W 40 New Life. Silnik pracuje jak pszczółka.
janeq - 16-07-2010, 15:11
Hugo napisał/a: | Polecam olej Mobil 1 0W 40 New Life. Silnik pracuje jak pszczółka |
Też miałeś podobną sytuację jak ja? Tylko, że mój Galant ma już najechane 200 000 jeśli przebieg jest prawdziwy... Przy takim przebiegu nie powinno się chyba lać rzadszego oleju a raczej gęstszy?
Rafal_Szczecin - 16-07-2010, 16:18
Cytat: | Też miałeś podobną sytuację jak ja? Tylko, że mój Galant ma już najechane 200 000 jeśli przebieg jest prawdziwy... Przy takim przebiegu nie powinno się chyba lać rzadszego oleju a raczej gęstszy? |
moj galant za 1000 km bedzie mial 300 000 przejechane, a jezdze na 5w40, teraz dla testow zalalem 5w30 i jakos nie moge ( silnik tez nie moze ) narzekac .
Remik - 16-07-2010, 16:20
janeq napisał/a: | Hugo napisał/a: | Polecam olej Mobil 1 0W 40 New Life. Silnik pracuje jak pszczółka |
Też miałeś podobną sytuację jak ja? Tylko, że mój Galant ma już najechane 200 000 jeśli przebieg jest prawdziwy... Przy takim przebiegu nie powinno się chyba lać rzadszego oleju a raczej gęstszy? |
Przeczytaj jeszcze raz ten wątek od początku, dowiesz się dlaczego najlepiej lać do tych motorów pełen syntetyk.
Hugo - 16-07-2010, 17:08
janeq napisał/a: | Też miałeś podobną sytuację jak ja? | Tak. janeq napisał/a: | Tylko, że mój Galant ma już najechane 200 000 | Mój o 50 000 km więcej. janeq napisał/a: | Przy takim przebiegu nie powinno się chyba lać rzadszego oleju a raczej gęstszy? | Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Polecam poczytać tematy o olejach na tym forum.
m6riano - 17-07-2010, 14:27
Hugo napisał/a: | janeq napisał/a: | Też miałeś podobną sytuację jak ja? | Tak. janeq napisał/a: | Tylko, że mój Galant ma już najechane 200 000 | Mój o 50 000 km więcej. janeq napisał/a: | Przy takim przebiegu nie powinno się chyba lać rzadszego oleju a raczej gęstszy? | Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Polecam poczytać tematy o olejach na tym forum. |
ja mam 10W40 oryginalnego amerykańskiego QUAKER STATE'A, obecnie mam 310 tys., niedawno wymieniałem olej, jest lepiej ale nie super.
Polecacie przy nastepnej wymianie zalać np. 5W40?
Matik608 - 17-07-2010, 15:18
przeczytałem kilka stron tematu, piszecie że zaraz po wymianie powinno być lepiej, dlaczego u mnie po wymianie jest o 100% gorzej? wstyd jechać takim dieslem
Hugo - 17-07-2010, 16:48
Matik608 na jaki olej wymieniłeś? m6riano napisał/a: | Polecacie przy nastepnej wymianie zalać np. 5W40? | Tak, albo nawet 0W 40.
m6riano - 17-07-2010, 17:26
Hugo napisał/a: | Matik608 na jaki olej wymieniłeś? m6riano napisał/a: | Polecacie przy nastepnej wymianie zalać np. 5W40? | Tak, albo nawet 0W 40. |
a nie bedzie to zbyt "drastyczna" zmiana?
stary alfer - 17-07-2010, 21:31
m6riano napisał/a: | a nie bedzie to zbyt "drastyczna" zmiana? |
1 tys. km temu wymieniłem i...
Nic się nie dzieje
Hugo - 18-07-2010, 13:52
m6riano napisał/a: | a nie bedzie to zbyt "drastyczna" zmiana? | Nie.
menic - 18-07-2010, 14:42
U mnie ostatnio rozcykał sie bardzo, ale trzeba już było zbliżać się do wymiany oleju. Wlałem nowy olej valvoline 10w40, do tego zalałem ceramizer i jest cisza. Nie klepie, a i silnik ciszej chodzi
|
|
|