To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...

janeq - 16-07-2010, 12:11

Witam,
u mnie tradycyjnie też klepie ale na zimnym przez kilka minut jazdy po odpaleniu. Obecnie mam zalany Castrol 10W 40. Galanta posiadam ponad 2 lata i odkąd go kupiłem zawsze leje ten olej (takie oznaczenie było na karteczce przy silniku - 10W 40) więc nie chciałem tego zmieniać, a wybór padł na Castrol bo wydawało mi się, że jest dobry. Tylko, że jak go kupiłem to była cisza, a na tym Castrolu zaczyna klepać. Obecnie zbliża się wymiana oleju i zastanawiam się jaki teraz zalać. Nie chciałbym eksperymentować z pełnym syntetykiem, jeżdżę na gazie i silnik może być bardziej wrażliwy na takie zmiany (kiedyś zmieniłem w Fordzie olej z normalnego mineralnego Lotosu na Lotos Gaz bo niby ten lepszy i specjalnie do gazu się nadaje, był bardziej rzadki... Efekt? Silnik natychmiast zaczął palić olej i pochłaniał go tyle, że nie opłacało mi się robić wymiany bo ciągle dolewałem). W Galancie 3 razy już zalewałem ten sam Castrol Magnatec 10W 40 (niemiecki). Teraz planuję zrobić płukanie silnika tak jak doradzacie i zalać jakimś innym olejem, tylko jakim? Ile ludzi tyle głosów, może ktoś miał podobną sytuację do mojej i jakiś konkretny olej się sprawdził?
Pozdro

Remik - 16-07-2010, 13:10

janeq napisał/a:
Witam,
u mnie tradycyjnie też klepie ale na zimnym przez kilka minut jazdy po odpaleniu. Obecnie mam zalany Castrol 10W 40.

To straszny syf lejesz do motoru. Ja go raz w życiu zalałem (Castrol Magnatec 10w40) i po 2tkm tak mi się rozklepał, że mózg staje. Pewnie jest jakaś różnica między Castrolem z Niemiec a Polskim ale to nie jest dobry olej do naszych silników. To jest moja opinia potwierdzona doświadczeniem z tym olejem. Po zlaniu go, zrobiłem płukankę i zalałem Elfem Excelium 5w40 (dedykowany do silników z hydrauliczną kasacją luzu zaworowego) i dalej klepało. Rozebrałem, wyczyściłem ręcznie, odpowietrzyłem w ON i wymieniłem 2 z jednej dźwigienki, bo jeden miał wżer. I gitara. Zrobiłem już 6tkm i cisza. Polecam Elfa!

[ Dodano: 16-07-2010, 13:14 ]
Tylko z tego co widzę to Ty masz motor 2.0 więc to nie takie proste żeby je wyjąć i ręcznie przeczyścić. Także płukanka zostaje. Mój motor się trochę pocił i się bałem płukać i przejść na 5w. Ale po tym zabiegu nic strasznego się u mnie nie stało. Poci się nawet mniej bo przy wymianie i czyszczeniu ręcznym zmieniłem uszczelkę pod pokrywą. A oleju nie bierze dalej.

janeq - 16-07-2010, 14:51

No widzę, że Castrol nie służy. Mam zamiar przy wymianie zrobić płukankę (tylko jakiego środka użyć, bo tego jest dużo?) i zalać czymś innym, ale chyba zostanę przy 10W 40, bo tak jak napisałem jeżdżę na gazie, może w Galancie to nie będzie miało znaczenia ale wolę dmuchać na zimne niż potem mieć problem...

Czytałem o tym oleju co mi polecałeś, piszą, że wycisza pracę rozrządu, niby ok, ale...

Hugo - 16-07-2010, 14:56

Remik napisał/a:
Tylko z tego co widzę to Ty masz motor 2.0 więc to nie takie proste żeby je wyjąć i ręcznie przeczyścić
Proste jak wymiana filtra powietrza.
janeq napisał/a:
Nie chciałbym eksperymentować z pełnym syntetykiem
To będziesz jeździł z klepiącymi popychaczami. Mitsubishi to nie Ford. Polecam olej Mobil 1 0W 40 New Life. Silnik pracuje jak pszczółka.
janeq - 16-07-2010, 15:11

Hugo napisał/a:
Polecam olej Mobil 1 0W 40 New Life. Silnik pracuje jak pszczółka

Też miałeś podobną sytuację jak ja? Tylko, że mój Galant ma już najechane 200 000 jeśli przebieg jest prawdziwy... Przy takim przebiegu nie powinno się chyba lać rzadszego oleju a raczej gęstszy?

Rafal_Szczecin - 16-07-2010, 16:18

Cytat:
Też miałeś podobną sytuację jak ja? Tylko, że mój Galant ma już najechane 200 000 jeśli przebieg jest prawdziwy... Przy takim przebiegu nie powinno się chyba lać rzadszego oleju a raczej gęstszy?

moj galant za 1000 km bedzie mial 300 000 przejechane, a jezdze na 5w40, teraz dla testow zalalem 5w30 i jakos nie moge ( silnik tez nie moze ) narzekac .

Remik - 16-07-2010, 16:20

janeq napisał/a:
Hugo napisał/a:
Polecam olej Mobil 1 0W 40 New Life. Silnik pracuje jak pszczółka

Przeczytaj jeszcze raz ten wątek od początku, dowiesz się dlaczego najlepiej lać do tych motorów pełen syntetyk.

Hugo - 16-07-2010, 17:08

janeq napisał/a:
Też miałeś podobną sytuację jak ja?
Tak.
janeq napisał/a:
Tylko, że mój Galant ma już najechane 200 000
Mój o 50 000 km więcej.
janeq napisał/a:
Przy takim przebiegu nie powinno się chyba lać rzadszego oleju a raczej gęstszy?
Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Polecam poczytać tematy o olejach na tym forum.
m6riano - 17-07-2010, 14:27

Hugo napisał/a:
janeq napisał/a:
Też miałeś podobną sytuację jak ja?
Tak.
janeq napisał/a:
Tylko, że mój Galant ma już najechane 200 000
Mój o 50 000 km więcej.
janeq napisał/a:
Przy takim przebiegu nie powinno się chyba lać rzadszego oleju a raczej gęstszy?
Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Polecam poczytać tematy o olejach na tym forum.

ja mam 10W40 oryginalnego amerykańskiego QUAKER STATE'A, obecnie mam 310 tys., niedawno wymieniałem olej, jest lepiej ale nie super.
Polecacie przy nastepnej wymianie zalać np. 5W40?

Matik608 - 17-07-2010, 15:18

przeczytałem kilka stron tematu, piszecie że zaraz po wymianie powinno być lepiej, dlaczego u mnie po wymianie jest o 100% gorzej? :cry: wstyd jechać takim dieslem :?
Hugo - 17-07-2010, 16:48

Matik608 na jaki olej wymieniłeś?
m6riano napisał/a:
Tak, albo nawet 0W 40.
m6riano - 17-07-2010, 17:26

Hugo napisał/a:
Matik608 na jaki olej wymieniłeś?
m6riano napisał/a:
Tak, albo nawet 0W 40.

a nie bedzie to zbyt "drastyczna" zmiana?

stary alfer - 17-07-2010, 21:31

m6riano napisał/a:

1 tys. km temu wymieniłem i...

Nic się nie dzieje ;)

Hugo - 18-07-2010, 13:52

m6riano napisał/a:
Nie.
menic - 18-07-2010, 14:42

U mnie ostatnio rozcykał sie bardzo, ale trzeba już było zbliżać się do wymiany oleju. Wlałem nowy olej valvoline 10w40, do tego zalałem ceramizer i jest cisza. Nie klepie, a i silnik ciszej chodzi :)