[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Płyta - osłona pod silnik do EA
polaff - 11-10-2011, 22:16
Torp12 napisał/a: | Dobrze przymocowane te plastiki to naprawde musial bys chuknac zeby poszly |
zastanawiałem się nad tym czy dobrze tworzywa by wytrzymały mój styl jazdy...
trochę szkoda minimum 200pln by testować...
Sticker - 11-10-2011, 22:48
Są dostępne osłony pod silnik z blachy 2mm.
W ofercie je ma Autotraper za jedyne 873PLN.
Gatsu - 11-10-2011, 23:16
Torp12, dzieki za info
robertdg - 12-10-2011, 07:56
Osłona z blachy stalowej 2mm to zbędny ciężar, jeżeli nikt z tym nie miał do czynienia, niech lepiej sobie odpuści, aluminium jak najbardziej (chociaż swoje waży, a jak ktoś ma dostęp do narzędzi i łeb na karku, to w cenie osłony z autotrapera wykona swoją własną aluminiową - ale za czym to zrobi niech poczyta o gatunkach aluminium), ale blacha stalowa 2mm to w sam raz na dzikie rajdy
polaff - 12-10-2011, 08:19
robertdg napisał/a: | Osłona z blachy stalowej 2mm to zbędny ciężar |
jak będę robił przegląd pajero po najbliższym rajdzie to zważę te osłony bo coś mi się wydaje, że ciężkie nie są a w pajero są sporo większe niż były by w galu
robertdg - 12-10-2011, 08:30
Chyba nie bierzesz tego pod uwagę, że w Galu sama dolna osłona nie wystarczy, muszą być jeszcze boczne, co innego w Pajero, gdzie wystarczy blacha w formie na ślizg
Dla Twojej informacji, metr kwadratowy blachy stalowej 2mm waży średnio 15.5kg zaleznie od dodatków (adekwatnie podobna blacha aluminiowa będzie około 10kg lżejsza)
polaff - 12-10-2011, 09:54
robertdg napisał/a: |
Dla Twojej informacji, metr kwadratowy blachy stalowej 2mm waży średnio 15.5kg |
a tego nie wiedziałem... robertdg napisał/a: | w Pajero, gdzie wystarczy blacha w formie na ślizg |
to samo chcę zrobić w galu bo:
robertdg napisał/a: | w Galu sama dolna osłona nie wystarczy, muszą być jeszcze boczne |
uważąm, że z boku wystarczą osłony w tworzywa sztucznego...
robertdg - 12-10-2011, 19:31
Oświeć mnie w jaki sposób chcesz połaczyć blache stalową z podwoziem przy zachowaniu bocznych plastyków, które to przy pierwszym lepszym styku osłony stalowej z przeszkoda posypia sie jak domek z kart, odpowiedź odnosze adekwatnie do tego jak pisałeś, że jeździsz często w dzikich warunkach.
polaff - 12-10-2011, 22:49
robertdg napisał/a: | jeździsz często w dzikich warunkach |
dzikimi warunkami dla gala są już drogi we włocławku...
a w lesie mam tylko dwóch klientów więc tak często nie jeżdżę.
robertdg napisał/a: | Oświeć mnie w jaki sposób chcesz połaczyć blache stalową z podwoziem przy zachowaniu bocznych plastyków |
jeszcze nie wiem, ale chcę znaleźć kompromis pomiędzy masą a ochroną elemetów typu skrzynia (alu) miska olejowa czy sprężarka klimy.
Jeśli masz lepszy pomysł to mi podpowiedz, ja nie chcę robić kolosa wagowego, ale lubię szybką jazdę - tym bardziej po szutrach gdzie można się czasem pobawić...
robertdg - 13-10-2011, 07:31
Kompromisem będzie 3mm blacha aluminiowa o odpowiednim gatunkowo stopie, boczki można wyformować - oczywiście część trzeba będzie spawać, sam spód to odpowiednio docięty i podgięty format płyty aluminiowej, obawiasz się, że moze być nie wytrzymałe można zastosowac blache 2mm ale na spodnim wkładzie przyspawać 3 - 4 pasy wzdłużne (coś jak mają ładowarki na spodzie łyżki)
Hugo - 13-10-2011, 08:58
O widzę, że nie tylko ja lubię szybką jazdę po szutrach Sorry za OT.
komarsnk - 13-10-2011, 10:47
Hugo napisał/a: | O widzę, że nie tylko ja lubię szybką jazdę po szutrach Sorry za OT. |
To jeszcze OT ode mnie: co to za zabawa na szutrze samochodem z przednim napędem
KamilR10 - 16-10-2011, 12:58
komarsnk napisał/a: | Hugo napisał/a: | O widzę, że nie tylko ja lubię szybką jazdę po szutrach Sorry za OT. |
To jeszcze OT ode mnie: co to za zabawa na szutrze samochodem z przednim napędem |
Kolega ma Pajero
nerus - 16-10-2011, 19:13
Cytat: | Kolega ma Pajero |
ale pisał o Galancie
polaff napisał/a: | w Pajero, gdzie wystarczy blacha w formie na ślizg
to samo chcę zrobić w galu bo |
polaff napisał/a: | ja nie chcę robić kolosa wagowego, ale lubię szybką jazdę - tym bardziej po szutrach gdzie można się czasem pobawić |
komarsnk - 16-10-2011, 22:13
nerus napisał/a: | Cytat: | Kolega ma Pajero |
ale pisał o Galancie
polaff napisał/a: | w Pajero, gdzie wystarczy blacha w formie na ślizg
to samo chcę zrobić w galu bo |
polaff napisał/a: | ja nie chcę robić kolosa wagowego, ale lubię szybką jazdę - tym bardziej po szutrach gdzie można się czasem pobawić |
|
Tak więc właśnie
Koniec OT
|
|
|