[97-04]Galant EAxA/W - Problem ze skrzynią automatyczną
Ewcia80 - 01-01-2016, 10:31
RobertTG rozumiem.A które poduszki przejrzeć trzeba?Wszystkie czy te na dole?Co trzeba zdemontować,żeby sprawdzić tę górna poduszkę pod filtrem powietrza?
robertdg - 01-01-2016, 11:48
Ewcia80 napisał/a: | A które poduszki przejrzeć trzeba? | Najczęsciej zużywają sie poduszki z przodu i z tyłu skrzyni, jedną widać w okolicy chłodnicy, druga jest koło ściany grodziowej za kolektorem.
Ewcia80 napisał/a: | Co trzeba zdemontować,żeby sprawdzić tę górna poduszkę pod filtrem powietrza? | Akumulator i puszke filtra powietrza
Ewcia80 - 01-01-2016, 22:26
Mam pytanie banalne pewnie dla Was.Otóż zaczęłam czasami korzystać z ręcznej zmiany biegów.Zauważyłam,że jeśli prędkość spada to skrzynia sama redukuje biegi i kropeczki pojawiają sie na coraz niższych biegach.A jak to działa w drugą stronę?Czy jeśli włączę tryb ręczny i dobiję do czerwonego pola na 1szym biegu,to czy skrzynia powinna sama przełączyć bieg na drugi,czy wtedy muszę ja to zrobić sama?
Hugo - 01-01-2016, 22:28
Ewcia80 napisał/a: | Czy jeśli włączę tryb ręczny i dobiję do czerwonego pola na 1szym biegu,to czy skrzynia powinna sama przełączyć bieg na drugi | Nie. Ewcia80 napisał/a: | muszę ja to zrobić sama? | Tak.
Ewcia80 - 01-01-2016, 23:25
Rozumiem.dzieki Hugo.Czyli jest tak,że jak jest na D i jest maksymalnie gaz wciśnięty to teoretycznie powinien automat ciągnąć aż do maksymalnych obrotów na poszcególnych biegach,tak?Ale to chyba nie jest wskazane z bardzo i za często.
Owczar - 02-01-2016, 00:48
Ciągnie do 6.5k. Odcięcie jest przy ok 7k.
Bardzo często jeżdżę z gazem w podłodze. Jeszcze mu nie zaszkodziło
komarsnk - 02-01-2016, 18:46
Owczar napisał/a: | Ciągnie do 6.5k. Odcięcie jest przy ok 7k.
Bardzo często jeżdżę z gazem w podłodze. Jeszcze mu nie zaszkodziło |
Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że Galant lubi kick-down "magic button" i okolice czerwonego pola
Krzyzak - 02-01-2016, 20:27
komarsnk napisał/a: | Galant lubi kick-down "magic button" | zbyt częste stosowanie przyśpiesza zmielenie wałka w konwerterze - czyli najczęstszą (niemal jedyną powszechną) usterkę tych skrzyń
komarsnk - 02-01-2016, 22:39
Krzyzak napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Galant lubi kick-down "magic button" | zbyt częste stosowanie przyśpiesza zmielenie wałka w konwerterze - czyli najczęstszą (niemal jedyną powszechną) usterkę tych skrzyń |
Podobno tylko przed liftem. Będę sprawdzał tą teorię na sobie
Póki co u mnie się sprawdza
krzysztofpak75 - 03-01-2016, 06:08
Tak z konwerterm to się zgadza, ale japońskie silniki lubią w wysokie obroty bo inaczej to nie "jedzie"...
Owczar - 03-01-2016, 11:49
V6 całkiem sensownie jedzie. A konwerter zrywa się także po lifcie.
matipako2 - 05-01-2016, 23:04
Panowie awaria!
Mój Gal 2.5 2001r. automat tiptronic ostatnio dostał po garach. Problem tkwi w tym, że wrzucam "D" na skrzynie i czuje jak zapina bieg (po puszczeniu hamulca powoli rusza), lecz gdy dodam gazu i wskazówka przekroczy 1200 obr./min. to wyrzuca tak jakby z biegu 1 na luz (lewarek ciągle w położeniu "D"), natomiast po przełączeniu na tiptronic mam wszystkie biegi i normalnie jedzie, nawet gdy ruszę na tiptronicu, wrzucę 2 bieg i przełączę z powrotem na "D" to normalnie jedzie do momentu, w którym skrzynia nie zredukuje do 1 biegu. Ktoś miał taki przypadek? olej w skrzyni w normie, nie czuć spalenizny ani nic z tych rzeczy.
dmi - 11-02-2016, 23:28
a ja miałem pierwszy raz od kupna gala( mam go ponad 2 lata) taką sytuację: stał na parkingu, zimny, odpalam, daję na wsteczny, szarpnął i przełączył się na N i zaczęła mrugać kontrolka, zdziwko totalne, stwierdziłem,że dam na P, przełączył się, zgasiłem i po chwili odpaliłem i wszystko ok. To było tydzień temu, cały czas jest wszystko ok...
Hugo - 12-02-2016, 08:36
dmi, problem ze skrzynią. Wymrugaj błędy skrzyni po zwarciu pinów 1 i 4 w złączu diagnostycznym.
booohal - 23-02-2016, 20:51
Kolega ma problem ze skrzynią.
Na zimnym wszystko ok. Jeździ bardzo żwawo. Jak tylko auto się zagrzeje to takie same objawy jak przy padniętym konwerterze: obroty rosną, auto nie jedzie, coś tylko gwiżdże. Zgasi, odpali znowu i kilka metrów przejedzie i to samo.
Pomysły?
|
|
|