[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
m6riano - 03-02-2012, 17:00
Kupujesz zestaw Autofren d1690 za ok.15 zł, wykręcenie pompy to dla mechanika ok20min,wymiana kolejne 15min.
2pac - 03-02-2012, 18:46
eggforever, więc nie tylko ja popełniłem ten sam błąd w myśleniu
u mnie było:
1) wymiana kompletnego sprzęgła regeneracja pompki (nie wchodziły biegi, mimo odpowietrzenia)
2) wszystko ładnie, wróciłem do domu, na drugi dzień chce jechać do kina, a tu pedał został w podłodze - pompowanie ręką, potem nogą by pojechać...
3) wymiana siłownika
jeżeli po po pompowaniu, po jakimś czasie znowu sa problemy z mianą biegu, a wymieniłeś/regenerowałeś pompkę to pozostaje tylko siłownk
może uproszę to co pisałem post wcześniej, jak puszczacie sprzęgło przy szybkim wbijaniu biegu (dynamiczne przyspieszanie lub na sucho przy wyłączonym silniku) - jak szybko odbija? u mnie to chwilę trwa, jest wolniej niż w samochodzie jakim jeździłem i była linka, boje się, że wtedy nie ma pełnego zasprzęglenia
eggforever - 03-02-2012, 19:53
2pac u mnie nie było tak jak u Ciebie. U mnie rozwaliło się łożysko oporowe oraz ślizgało się sprzęgło. Bywało tak, że musiałem redukować bieg na lekkim wzniesieniu na trójkę. Kiedyś chciałem ruszyć spod domu i się nie dało. Były właśnie objawy przeze mnie opisane. Pomyślałem sobie, że właśnie się skończyło sprzęgło. Jak wyjęli skrzynie to mi pokazali w jakim to wszystko było stanie - łożysko zmasakrowane. Także wymiana była konieczna ale przy okazji musiał paść ten wysprzęglik co przyspieszył moją wizytę u mechanika. Jutro albo w poniedziałek odbieram samochód. Mam nadzieję, że w końcu sprawny!
m6riano dzięki za namiary na zestaw naprawczy. Może się przyda...
bbandi - 03-02-2012, 20:20
To co to za fachmeni Ci robili skrzynię i sprzęgło że dostałeś niesprawne auto? ujechałeś kawałek, nie działa jak należy i oni teraz "twierdzą", to oni nie jeździli? nie sprawdzali auta po robocie...
Anonymous - 03-02-2012, 20:44
nie rozumie jak może nie wysprzęglać nowe sprzęgło ci mechanicy to jakieś ofermy.
eggforever - 03-02-2012, 21:06
generalnie to ich pierwsza wpadka i faktycznie się trochę zawiodłem. Dzwoni rano mechas, że autko jest do odebrania ale nisko bierze sprzęgło i trzeba będzie niedługo wymienić wysprzęglik. Jako, że ja się nie znam pomyślałem, że no ok - ważne, że na weekend będzie auto. Niestety gdyby tylko nisko brało to pół biedy ale tak się jeździć nie da, nie powinni wydać auta tylko ewentualnie powiadomić o dodatkowym koszcie naprawy i tyle. Samochodu nie mam już od 19 stycznia (wtedy się popsuł) i akurat przed urlopem mechasa od skrzyni, później jej naprawa i poskładanie i dlatego też się zgodziłem na odbiór myśląc, że tak się da weekend przejeździć (wypad do teściów odwołany).
Anonymous - 03-02-2012, 21:44
Mam nadzieje że sprzęgła nie da się źle złożyć. Siłownik przy sprzęgle by ciekł jak by był już skończony tylko pompa sprzęgłowa.
Krzyzak - 04-02-2012, 14:26
eggforever napisał/a: | nisko bierze sprzęgło i trzeba będzie niedługo wymienić wysprzęglik. | może najpierw wyregulować? tylko który mechanik potrafi odkręcić 2 śrubki...
radek79 - 04-02-2012, 14:44
Krzyzak napisał/a: | eggforever napisał/a: | nisko bierze sprzęgło i trzeba będzie niedługo wymienić wysprzęglik. | może najpierw wyregulować? tylko który mechanik potrafi odkręcić 2 śrubki... |
nie każdy wie że tam jest regulacja
Anonymous - 04-02-2012, 19:42
Jak nie wyregulowali przy wysprzęgliku? po wymianie sprzęgła to jakieś sieroty. Sam to zrobisz w ciągu 10 minut. tylko kanał lub podnośnik.
matii - 10-02-2012, 13:55
Kupował ktoś z was sprzęgło firmy VALEO jakies opinie..?
m6riano - 10-02-2012, 16:51
Ja miałem, tylko nie pamiętam który to był zestaw bo ostatnio miałem AISINA, ale ogólnie z tego co pamiętam musiałem szybciej zmienić niż obecne...Powiedziałbym tak, jeśli masz możliwość to bierz w kolejności:
1.EXEDY
2.AISIN
3.VALEO
eggforever - 10-02-2012, 18:29
radek79 napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | eggforever napisał/a: | nisko bierze sprzęgło i trzeba będzie niedługo wymienić wysprzęglik. | może najpierw wyregulować? tylko który mechanik potrafi odkręcić 2 śrubki... |
nie każdy wie że tam jest regulacja |
Samochód odebrany - nowy wysprzęglik, lecz nadal nisko bierze. Zmieniło się to, że biegi wchodzą normalnie i da się jeździć. Jutro od nich będę odbierał seicento. Zapytam czy regulowali go i czy wiedzą, że coś takiego jest
m6riano napisał/a: | Ja miałem, tylko nie pamiętam który to był zestaw bo ostatnio miałem AISINA, ale ogólnie z tego co pamiętam musiałem szybciej zmienić niż obecne...Powiedziałbym tak, jeśli masz możliwość to bierz w kolejności:
1.EXEDY
2.AISIN
3.VALEO |
Ja kupiłem polecane tutaj sprzęgło LUK. Ponoć jest dużo lepsze niż VALEO więc powinno zając 3 miejsce a VALEO 4
bbandi - 12-02-2012, 19:15
Mam pytanko, jaki kolor powinien mieć płyn w układzie sprzęgła? w moim miśku jest bardzo ciemny i chyba taki nie powinien być, czy może mieć to jakiś negatywny wpływ oraz czy wymiana całego płynu na nowy byłaby kosztowna?.
Jogurt - 12-02-2012, 19:30
bbandi, dot3 hamulcowy. jeśli ma ciemny kolor to nie był długo zmieniany lub posiada zanieczyszczenia ze zużywających się uszczelnień pompki sprzęgła. przed wymianą płynu obejrzyj dokładnie siłownik i pompkę czy nie są zawilgocone bo jeśli są zużyte warto połączyć wymianę płynu z wymianą siłownika i regeneracją pompki.
koszt:
dot3 ok 10pln
zestaw naprawczy pompki -16pln
siłownik - od 45 pln
przed wymianą płynu wykręć na maxa trzpień z pompki od strony pedałów. po wymianie wyreguluj ponownie.
|
|
|