To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

pipi_ja - 09-07-2010, 16:10

Ja założyłem Tokico do poprzedniego galanta i spisywały się rewelacyjnie. Na poczatku były masakrycznie sztywne, ale po kilku tysiącach wszystko sie ulozyło i jazda była naprawdę super. Jeździłem na nich koło 2 lat i zero problemów.

A teraz pytanie, czy można dostać amorki tej firmy na przód i tył do EA5W? Jeśli ktoś coś wie to poproszę o jakieś info bo muszę wymienić komplet i bardzo chętnie przyjmę właśnie Tokico.

lukmp3 - 10-07-2010, 14:42

A ja mam pytanie, jakie amortyzatory do sport edition - twarde czy zwykłe? Sprężyny w SE są chyba sportowe twarde ( ja mam takie różowe). Planuje wymienić na tył, najlepiej Tokico.
szubab - 14-07-2010, 15:40
Temat postu: zbieżność
Zakupiłem amorki przednie KYB - 341141 do swojego galanta i szykuje się do wymiany. W dwóch warsztatach do jakich dzwoniłem zostałem poinformowany, że po wymianie amortyzatorów MUSZĘ ustawić zbieżność. Znalazłem na forum parę stron temu informacje, że nie jest to konieczne. Czy właściciele warsztatów chcą mnie wpędzić w dodatkowe koszty? Robić, nie robić?
fj_mike - 14-07-2010, 15:43

szubab napisał/a:
Robić, nie robić?

Jak nie ruszysz drążków kierowniczych, nie ma potrzeby.

robertdg - 14-07-2010, 16:32

szubab, wynika to z niewiedzy, ze względu na to, że w Galantach EA jest wielowahacz, który w połaczeniu z kolumna amortyzatora tworzy układ niezależny, który nie ma żadnego związku z geometrią auta.
pipi_ja - 28-07-2010, 00:09

Koledzy mam dylemat i to niemały. Ostatnio pytałem o amorki Tokico a teraz chciałem dopytać o KYB. Przestudiowałem ten wątek od samego początku i nie wiem które amory zamiast nivomatów? KYB 341 213 czy KYB 341 241? Bardzo proszę o podpowiedź bo pilnie muszę wymienić.
fj_mike - 28-07-2010, 08:59

pipi_ja napisał/a:
Przestudiowałem ten wątek od samego początku i nie wiem które amory zamiast nivomatów?

KYB 341 213 - tył

Do przodu są KYB 341 141

Seria Excel-G offkoz :wink:

Tomek - 28-07-2010, 10:24

ale KYB 341241 to też seria Excel-G na tył, z tym, że czymś tam się muszą różnić
pipi_ja - 28-07-2010, 12:14

No i właśnie stąd moje pytanie który model lepszy i który kupić. Sprężyny na tył i mocowania mam już zamówione teraz pora na amorki. Z przodem nie mam problemu, nadal nie bardzo wiem co dać na tył. Z tego co widze na allegro 341 213 sa tańsze od 341 241. Ciekawe czym one się róznią?
Tomek - 28-07-2010, 12:32

gdzieś wyczytałem, że 341241 są na trudniejsze warunki, ale co to dokładnie oznacza to nie wiem
może zrobili specjalną serię do polskich Gali, bo u nas trudne warunki to raczej codzienność
a tak na poważnie to ja w piątek założe sobie Tokico, odpowiednik 341213, jakoś nie mogłem, po tych wszystkich negatywny opiniach, zaufać pepikom

pipi_ja - 28-07-2010, 12:48

Właśnie zamówiłem amory. Gość w sklepie powiedział to samo, że 341 241 są na trudniejsze warunki ale sam nie wiedział co to znaczy :)
Problem zrobił się ze sprężynami, miały być na jutro a nie bedzie bo są tylko na nivomaty.
Zna może ktoś numer katalogowy sprężyny, która podejdzie do kayaby na tył? Gdzieś na forum widziałem ale podane były krótsze(do obniżenia) a ja nie chcę go obniżać.

Anonymous - 30-07-2010, 16:48

witam wszystkich,

studiuję ten wątek od początku i nasuwa mi się jedno pytanie - czy u mnie w galu se 98r są nivomaty czy zwykłe amorki? (sedan jakby coś),

na pewno autko siedzi niżej od standardu. jakie amory kupować to już dokładnie wyczytałem, teraz kwestia tego czy muszę brać też komplet sprężyn i jeśli tak to jakie kupić, żeby autko się nie podniosło.

pomożecie?
:d
edit: może się przyda JMBSNEA2AWZ001559

Tomek - 30-07-2010, 20:35

qufeel napisał/a:
czy u mnie w galu se 98r są nivomaty czy zwykłe amorki?

skąd my to mamy wiedzieć??

qufeel napisał/a:
(sedan jakby coś),

jak sedan , to masz 95% szansy, że Nivo nie masz

najłatwiejszy sposób: sprawdz jakie masz amorki z tyłu, jeśli widziałeś kiedykolwiek amortyzator, to Nivo jest na oko ze 2 razy grubszy, tak go rozpoznasz

pozdro

fj_mike - 30-07-2010, 21:04

qufeel, z VINu wynika, że nie masz nivomatów.
Anonymous - 30-07-2010, 23:20

tomek84 napisał/a:
qufeel napisał/a:
czy u mnie w galu se 98r są nivomaty czy zwykłe amorki?

skąd my to mamy wiedzieć??

qufeel napisał/a:
(sedan jakby coś),

jak sedan , to masz 95% szansy, że Nivo nie masz

najłatwiejszy sposób: sprawdz jakie masz amorki z tyłu, jeśli widziałeś kiedykolwiek amortyzator, to Nivo jest na oko ze 2 razy grubszy, tak go rozpoznasz

pozdro

dzięki tomek84 za naprowadzenie na dobrą drogę i dzięki fj_mike za rozwianie wszelkich dalszych wątpliwości