Nasze Miśki - Mitsubishi Galant GTI E33 by Maretzky85
robertdg - 25-02-2011, 08:46
Jeżeli sonda nie próbkuje na wolnych obrotach, to znaczy, że albo jest za uboga mieszanka (można to wykluczyć poprzez wstrzynkięcie dodatkowej porcji paliwa i zaobserwować, czy wskazanie się podniesie) lub sonda uległa przechłodzeniu.
Maretzky85 - 25-02-2011, 09:16
Przyjmijmy na tenczas, że sonda się grzeje normalnie - dziś jeszcze sprawdzę dokładniej, może ten prąd gdzieś zanika po podłączeniu wtyczki.
Mi do głowy przychodzi jeszcze jakieś lewe powietrze za przepływką i dziurawy kolektor (który de facto był spawany).
Jeszcze jakieś pomysły do sprawdzenia ?
robertdg, masz jakiś sprawny sposób na wstrzyknięcie dodatkowej porcji paliwa ? W końcu to nie gaźnik, do którego wsadzasz strzykawkę z paliwem
A sikanie przed filtrem powietrza raczej dużo nie da.
swinks_UK - 25-02-2011, 10:55
Marek, wydaje mi się, że jednak sonda.
Miałem ostatnio padniętą szerokopasmówkę Boscha, objawy bardzo podobne. Niby zasilanie na grzałkę leci, niby czyta, ale na zegarze była "jesień średniowiecza" gdy silnik był w tzw. close loop.
Krzyzak - 25-02-2011, 11:04
Maretzky85 napisał/a: | A sikanie przed filtrem powietrza raczej dużo nie da. |
jak nie da - samostart psikasz i jest OK
odpaliłem tak E33 z padniętą pompą paliwa; zimą
Bartek - 25-02-2011, 11:22
Lewe powietrze zobaczysz na fuel-trimach
robertdg - 25-02-2011, 11:25
No właśnie Bartek podpowiedział, objawem ubogiej mieszanki może być lewe powietrze
Maretzky85 - 26-02-2011, 09:33
Nic tam, idę wymienić silnik i wsadzę sondę WB - rozwiąże to problemy z sondą
No i tą wielką chmurą śmierdzącego dymu za mną
swinks_UK - 26-02-2011, 09:39
Maretzky85 napisał/a: | Nic tam, idę wymienić silnik i wsadzę sondę WB - rozwiąże to problemy z sondą
No i tą wielką chmurą śmierdzącego dymu za mną |
Na 100%
Maretzky85 - 06-03-2011, 15:39
No i tak. Wymiana silnika poszła bez większych problemów, aczkolwiek nie bez wpadek. Miałem poślizg, bo warsztat przez większość soboty był zajęty, więc kończyłem w niedzielę późnym wieczorem, no i na przykład zapomniałem w głowicę wkręcić czujnika ciśnienia oleju, co przy pierwszym odpaleniu zaowocowało wypluciem co najmniej litra oliwy na glebę Na szczęście starej oliwy, bo niedługo po zagrzaniu wymieniłem olej. Sonda WB i czujnik ciśnienia oleju wylądował w daszku po zawieszeniu pneumatycznym. Zapomniałem jeszcze przykręcić wysprzęglika, który efektownie wystrzelił tłoczek po wciśnięciu kilka razy sprzęgła
Ale wszystko już jest na miejscu i wszystko działa jak należy. Olej Valvoline VR1 10W60, filterek oleju K&N (który w zasadzie kosztuje tyle samo co Kneht`a), popychacze wyczyszczone, odpowietrzone i nie klepie żaden.
Oczywiście WB rozwiązał problem sondy lambda
Został natomiast jeszcze jeden problem - zasilanie w kabinie...
Nie wiem dlaczego, ale radio i dmuchawa nawiewu nie działają jak powinny. Tzn zasilanie jest, ale to wszystko działa bardzo leniwie. Radio nie gra jak grało - na 60 stopniowej skali jakieś 35 brzmi już w miarę, kiedy w Białym wystarczyło 20, żeby brzmiało w miarę. Dmuchawa na 4 biegu działa jakby działała na 2 biegu...
Czyżby masa gdzieś uciekała ? Czy może jakiś znawca tajników eletryki-elektroniki mógłby mi pomóc rozwiązać problem ?
No i przy okazji korzystając z przymusowego urlopu przerzuciłem dmuchawę i klocek klimatyzacji pod deską z białego Poprzerzucałem też podświetlenie i panel nawiewów na ten z białego - jakoś przedliftowe mi się bardziej podobają
Naprawiłem też spadniętą linkę od ustawiania kierunku nawiewu.
Dogadałem się też z prawymi tylnymi drzwiami, które bardzo ciężko się otwierały
Jest całkiem fajnie już
koszmarek - 06-03-2011, 15:42
Maretzky85 napisał/a: | No i przy okazji korzystając z przymusowego urlopu |
i uczyłem koszmarka jeździć
Maretzky85 - 07-03-2011, 21:13
Wiem dlaczego mi nie wieje nawiew
Wentylator kręci się w drugą stronę
W 91 roku wentylatory zmieniły polaryzację
Misiek :) - 07-03-2011, 22:19
Maretzky85 napisał/a: | W 91 roku wentylatory zmieniły polaryzację |
poprostu auto było projektowane na rynek Japoński. Tam inaczej kierownica więc może wentylator też inaczej...
Tak przy okazji, to masz bardzo fajny dźwięk głośnika... znaczy tłumika
Maretzky85 - 07-03-2011, 22:20
W 91 była zmiana polaryzacji - tak mówi manual. Amen
Maretzky85 - 09-03-2011, 08:25
Jak powiedziałem tak zrobiłem, wentylator wieje, piny przełożone miejscami
To teraz jak na złość spadła mi linka regulująca ciepły/zimny nawiew ...
Przełożyłem już w zasadzie całą klimę prócz kompresora z Białego, prawie cały tempomat, zostają jeszcze podgrzewane fotele i Biały będzie szedł do ludzi.
Dostanie na odchodne ode mnie swój silnik, a Złomek... cóż - będzie suprise
Wszyc - 09-03-2011, 10:27
Maretzky85 napisał/a: | będzie suprise | wsadź 4G63T a znajdę Cie i skończysz marnie!!! ale myślę że nie zrobisz tego koledze!!
|
|
|