[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
martinez_g - 07-11-2014, 09:34
odkręć srube przechodzącą przez kółko ,podnieś skrzynie do góry i musisz mieć klucz oczkowy zagięty żeby odkręcić górna srube łapy ,przy montowaniu wytnij kątówka wzmocnienie które widać od góry (nd górna srubą łapy )wtedy montaż będzie bezproblemowy
Danteo0206 - 07-11-2014, 11:45
Dzięki wielkie za pomoc !
milo - 07-11-2014, 14:47
Danteo0206 napisał/a: | wyciągam właśnie skrzynię biegów i utknął na dokręcania tylnej lapy. Ma ktoś jakiś patent na to? |
Tu masz wszystko http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=795
Danteo0206 - 08-11-2014, 00:50
Znowu utknalem... Skrzynke mam juz na stole, ale za cholere niemogejej rozebrac... Powiedzcie czy przeguby wewnetrzne ( te kielichy) trzeba wyciagac czy wyjda same przy sciaganiu? Kurcze wykręciłem wszystkie sruby na klucz 14 trzymajace skrzynie. 3 sruby od wodzików, czujnik wstecznego, wybierak, od strony sprzegla (od wewnatrz) 4 sruby, łozysko wyciskowe sprzegla, segera rozginam pod tym metalowym uszczelniaczem.... Na sile troche to tak odchodzi ze 3 mm i stoi. Wyszedlem przed chwila z garażu bo nie chcialem jej popsuc. Czytalem juz ze 20 razy ten link z posta wyzej i niby sie wszystko zgadza.. moze cos przeoczylem... Prosze was o pomoc nie mam pomyslu a juz tak niewiele zostało...
milo - 08-11-2014, 07:40
Przeguby trzeba wyciągnąć ,podważyć i wychodzą
Musisz odkręcić dolny dekiel - metalowy potem odkręcić śrubę torx ( z przodu skrzyni blisko korka nalewowego) która trzyma wsteczny wyciągnąć wałek i powinna się rozejść
Danteo0206 - 08-11-2014, 07:46
Nie ukrywam ze przeguby juz poważaniem ale średnio chciały wyjść. Ale skoro mają wyjść po samym podwazeniu to jeszcze powalczę. A o zębate zapomniałem napisać - wykręciłem. Wiec chyba tylko te przeguby trzymają.
milo - 08-11-2014, 07:50
Przeguby musisz wyciągnąć inaczej nie rozpołowisz skrzyni
Danteo0206 - 08-11-2014, 09:05
Kurcze. Szpara max 3 mm i stoi... pod pierścieniem Szpara nawet się nie zmniejsza... śrub żadnych juz nie mam oraz czujników. .. coś to łożysko które jest złapane pierścieniem nie chce się w ogóle ruszyć. . Próbowałem grzać i dalej stoi w miejscu. .. Próbuje równomiernie podważać to kołysze się na walkach i tyle.
Dobra, udało się rozebrac skrzynie. Wbrew pozorom łożyska na walkę sprzeglowego wydają się być okey. Gorzej jest na drugim walku. . To duże łożysko z rowkiem pod segera ma luz jak łapie go za obudowę ok 1 mm. Łącznie z dużą zębatki zaraz za nim. Pewnie 1 bieg bo najbardziej terkotal. Nie wiem czy to powinno mieć taki luz
[ Dodano: 08-11-2014, 12:33 ]
Podpowiedzial by mi ktoś czym ściągnąć te zabezpieczenia sprężynujace na walku? Jakby to był normalny seger to nie byłoby problemu ale tak to utknalem.
martinez_g - 08-11-2014, 12:50
ja jak wyciągałem wałek postawiłem go na stole opierając o siebie nastepnie 2 srubokręty płaskie w zakonczenia pierscienia i delikatnie stukalem w jeden srubokret jak troszke wyszło włożyłem srubokret w luke miedzy walkiem a pierscieniem i wyszedl
milo - 08-11-2014, 16:30
Danteo0206 napisał/a: | To duże łożysko z rowkiem pod segera ma luz jak łapie go za obudowę ok 1 mm. Łącznie z dużą zębatki zaraz za nim. Pewnie 1 bieg bo najbardziej terkotal. Nie wiem czy to powinno mieć taki luz |
To tryb od wstecznego, minimalny luz musi być
Danteo0206 - 08-11-2014, 18:41
Łożyska juz zmienione na walku sprzeglowym. Jednak łożysko na nim było rozwalone. Przyjrzałem się bieżni to była wyrwa jakas. Jak rozpadzie łożysko za pomocą kompresora to odezwał się takie luzy i chrobotania az myślałem ze w ręce mi się rozpadnie. Zostało mi jeszcze włożyć wybieraki i zalać olejem. Kupiłem motula gear 300 75W90. Dorwalem za 45 zł litr. A jeszcze pytanie. .. czy czujnik od wstecznego da się naprawić czy tylko wymiana?
[ Dodano: 10-11-2014, 18:06 ]
Chciałbym serdecznie podziękować użytkownikom milo oraz martinez_g za pomoc i odpowiedzi na mniej lub bardziej durne pytania skrzynka złożona na nowych łożyskach, uszczelniacze oraz podkladce walka sprzeglowego. Po zamontowaniu nastała nareszcie bloga cisza Musze przyznać ze pierwszy raz szarpnalem się na takie przedsięwzięcie. Nigdy wcześniej nie wyciągnąłem skrzyni. Przy okazji znalazłem problem nie działającego ABS którym był pekniety pierścień. Kumpel za piwo zespawal mi ładnie i działa. Teraz łapie równo i nie obrazu po dotknięciu pedału hamulca. Jeszcze raz - dzięki !!!
artufcb - 03-12-2014, 18:40
witajcie, mam problem. Lewarek chodzi ciężko na boki, zaś biegi wchodzą ok. Dzieje się to tylko w korkach i gdy jest lato, gorąco na dworze to szybciej się to "psuje". Zimą dopiero po dłuższym czasie. Biegi jak mówię, wchodzą bez problemu, ale lewarek nie wraca w swoje, centralne miejsce, trzeba go ręcznie przepychać.
Do tego mam wrażenie, że wtedy pedał sprzęgła chodzi ciężej. Tzn trzymając wciśnięte sprzęgło zaczyna męczyć mi się noga. Ale może to takie wrażenie, z resztą nie mam porównania do innego Galanta, ale w Colcie CA0 chodzi o wiele, wiele lżej.
W najbliższym czasie muszę wymienić simeringi półosi i od razu doleje oleju, bo pewnie przez tę nieszczelność trochę ubyło.
Wszystko zaczęło się chyba po spawaniu podłogi i rozbieraniu całego wnętrza, w tym lewarka zmiany biegów. Po złożeniu chodził ciężko na boki, czyszczenie całego jego mechanizmu jak i pryskanie jego linek silikonem w sprayu trochę pomogło, ale jakimś czasie jazdy wszystko wróciło to jako takiej normy. Jedynie w korkach w upale jest tak jak mówię.
Później miałem problem ze ślizgającym się sprzęgłem, choć kilka miesięcy wcześniej było wymieniane (tarcza + łożysko oporowe praz olej). Więc doczytałem, żeby je wyregulować, po wyjęciu wysprzęglika jednak nie znalazłem niczego do regulacji, ale po złożeniu wszystko było ok. Czyżby to jego wina?
Gdzie istnieje regulacja sprzęgła przy pedale dokładnie i co ona robi? Najlepiej jakby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczył.
Jakieś pomysły?
martinez_g - 04-12-2014, 08:27
jest regulacja luzu sworznia lewarka jak jest mały luz to lewarek nie wraca na miejsce(przód tył) jeśli nie to to może z linka coś nie tak , ale warto sprawdzić ten luz 2 minuty roboty i klucz 10
artufcb - 04-12-2014, 18:05
hydrauliczne jest, więc jaka linka?
milo - 04-12-2014, 21:00
artufcb napisał/a: | hydrauliczne jest, więc jaka linka? |
Sprzęgło sterowane hydraulicznie
Lewarek zmiany biegów sterowany za pomocą linek
|
|
|