To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Opony zimowe, jazda w okresie zimowym itp

Morfi - 03-12-2010, 19:21

rosomak1983 napisał/a:
fulda montero 3
ja mam takie i żadnych problemów, wjezdzam tam gdzie inni sie boją :D
Paweł_BB - 03-12-2010, 19:57

Morfi napisał/a:
wjezdzam tam gdzie inni sie boją :D

Odważny jesteś :D :D :D

Morfi - 03-12-2010, 20:40

Jeździłem w 30 cm sniegu.
misjonarz. - 04-12-2010, 18:30

ja w tej chwili ujeżdżam pirelki carving, a na drugą ośkę jadą już do mnie vredesteiny SNOWTRAC 3.
pirelki ogólnie dobre, dają rady w górach i u nas po sypkim sniegu też.
co do nowych to napiszę po świętach jak się sprawują gdyż jak niebiosa (czytaj SZEF) pozwolą to pojadę w góry.

rosomak1983 - 04-12-2010, 21:17

rozwazam kupno całorocznych Godyear Vector 4sezon zbieraja swietne opinie w testach !!!!! co sadzicie ??
robertdg - 04-12-2010, 21:51

rosomak1983, wedle testów ADAC, jako opna uniwersalna w stosunku co do zastosowania, w połowie 2008 roku zostala okrzyknieta mianem wzorowej, czyli biorąc pod uwage ten fakt, są one jak najbardziej warte grzechu. Kolejna była po niej Hankook Optimo 4S, a mianem dobrej została okrzyknieta Vredestein Quatrac 3, dodatkowo Good Year Vector 4Season również wysoko ocenili specjaliści z redakcji AutoBild przyznając temu kompletowi I miejsce w teście opon całorocznych
Lipa - 04-12-2010, 22:30

Tak z ciekawości, ma ktoś może jakiś test, gdzie ta opona jest testowana w dwóch testach, wśród opon letnich i pośród opon zimowych.

Zastanawiam, jak dobra jest najlepsza całoroczna opona w typowo sezonowym teście.

rosomak1983 - 05-12-2010, 01:23

http://www.opony.com.pl/a...65-r15/?id=1016

ciekawe jak latem...

Paweł_BB - 05-12-2010, 08:01

Ja jestem przeciwnikiem opon całorocznych, dla mnie to bezsens zwłaszcza że sporo jeżdżę w górach i u mnie jednak zimy są surowsze. Jeśli jednak ktoś mieszka w centrum kraju i jeździ głównie po dużymn mieście to pewnie takie opony mu wystarczą.
Centosz - 05-12-2010, 21:30

Jak robisz małe przebiegi to wielosezon ci powinien wystarczyć.Moim zdaniem na zime powinny być zimówki, a na lato opony letnie.Kup sobie normalnie zimówki.Coś z Klebera lub Fuldy i będziesz zadowolony.Ciekawie wygląda też nowa Sava eskimo HP.Jest to nowość więc opini jest mało.
sebekColt97 - 11-12-2010, 16:25

nasze Dębice też są cenione przez wielu kierowców, szczególnie na śniegu a ceny zwykle atrakcyjne
j-rules - 11-12-2010, 16:42

bo taka frigo na kopnym sniegu jest naprawde swietna. Gorzej na mokrym asfalcie.
Ja poki co moge sie wypowiedziec wstepnie o rowniez budzetowych firestone winterhawk2
Sa troszke gorsze od frigo na kopnym sniegu - ale jeszcze sie nie zakopalem tak zbeym nie wyjechal bez kopania lub pchania. Za to na mokrym asfalcie sa wiele lepsze - przynajmniej poki maja bieznik ;)
Na blocie posniegowym rowniez bardzo dobrze sie spisują. Ogolnie jestem zadowolony - czas pokaze c o dalej

krzychu - 11-12-2010, 22:48

sebekColt97 napisał/a:
nasze Dębice też są cenione przez wielu kierowców, szczególnie na śniegu a ceny zwykle atrakcyjne

Ja tam nie narzekałem, na śnieg i błoto dla lekkiego auta spoko. Wczoraj jeździłem taty autem i po śniegu jak po sznurku (i to już 3 letnimi tylko mało jeżdżonymi).

sebekColt97 - 16-12-2010, 19:04

zima w natarciu i martwi mnie, że przyczepność zimówek Kleber jest przeciętna, na mokrej nawierzchni szczególnie niepokojąco tracą przyczepność, ale może to nie wina opon, sporo o nich czytałem i zwykle dobre opinie choć to gama opon klasy średniej, może jednak dalsza jazda zweryfikuje moje oceny Kleber Krisalp HP2?
mkm - 16-12-2010, 19:08

sebekColt97 napisał/a:
może jednak dalsza jazda zweryfikuje moje oceny Kleber Krisalp HP2?

Niestety jeszcze je pogorszy :evil: Mam wrażenie, że Colt jest za lekki dla tych opon. Duży plus natomiast za kopny śnieg. Bardzo ciężko się na nich zakopać :wink: