To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Ile palą wasze Galanty?

drexvs - 10-01-2013, 21:55

Też to uważam.. Posiadam 2.0 przed lift i spalanie w ogóle mnie nie zadawala ;/ Jest po prostu duże, przy warunkach takich jakie teraz na drodze są przy jeździe 2x 17km przy czym przejeżdżam przez małe miasto (3-4 światła i raczej bez korków) spalanie jest duże cały czas około 10 litrów :C Oczywiście na PB. Nie zadowala mnie to w ogolę. Chyba trzeba będzie kłaść podtlenek lecz z moimi przebiegami nie wiem czy mi się to opłaca bo Galant chodzi zazwyczaj 2 razy w ciągu 5 dni roboczy i oczywiście sobota niedziela to zawsze.. W ciągu pełnego tygodnia nawet nie robię 200km. Ale co z tego jak co tydzień 100zł leci :/

Nie wiem może przesadzam ale nie jest ekonomicznie za cholerę i na prawdę nie mam ciężkiej nogi.

Owczar - 10-01-2013, 22:20

drexvs napisał/a:
2x 17km

drexvs napisał/a:
czas około 10 litrów :C

Panowie, nie przesadzajcie. Jakie spalania się spodziewałeś po dość dużym aucie, które waży prawie 1,5t? Według mnie te 10l w tych warunkach to i tak dobry wynik. To nie diesel...

fj_mike - 10-01-2013, 22:24

Owczar napisał/a:
Według mnie te 10l w tych warunkach to i tak dobry wynik.

Kiedyś zszedłem do 10l w mieście. Test odbywał się tylko na odcinku kilkudziesięciu kilometrów lato/jesień.
Wnioski po teście, nigdy więcej takiej jazdy :mrgreen:

Galancior94 - 10-01-2013, 22:45

drexvs, opłaca się założyć podtlenek ;) Ja właśnie to zrobiłem a od pon do pt robię 2x10km i 2x 3km po szkole. Wszystko 100% miasto z czego jakieś (w tym 2x10km) 2x2km przy prędkości 80-100kmh. Rano odpalam auto w garażu, chodzi 2 min, wyjeżdżam z garażu, zamykam go, wsiadam do auta i przy plusowej temp już chodzi na gazie, jak jest ciut chłodniej to robię może 200m na gazie (?). A zaznaczam że spala tyle samo co benzyny, czyli 12-13l/100km ;)
drexvs - 10-01-2013, 23:06

Jutro bede tankował. I obliczę to na prawdę ile pali ale zgłębiłem teraz temat ostro z tym przeliczaniem i wychodzi mi około 9 litrów. Nie wiem może mi się wydaje ze to jest dużo ale w końcu samochód swoje gabaryty ma ! A kolegom Hondy civic 1,3 palą po 7 litrów wiec nie wiem czy jest nad czym tak bardzo płakać.

Galancior94 założę instalacje i aby to rękę i nogę miało muszę dać przynajmniej około 3tyś i nie ma o czym gadać. Kiedy mi się to zwróci ? Jak robię takie przebiegi.. Po resztą samochód tez już swoje lato ma bo 98 rok już jest, nie widać tego po nim ani tego nie odczuwam ale na pewno też nie ma nim co jeździć 5-6 lat aby ten gaz był opłacalny.

Galancior94 - 10-01-2013, 23:16

drexvs, ja za swoją dałem 2800zł, tylko że ten Galant już zostaje ze mną do końca, bo nie opłaca mi się go sprzedawać ;) Przy dzisiejszych cenach paliwa zwróciło by ci się po ok. 3 lub 4 latach, a podobno cena ma jeszcze pójść w dół, więc szybciej się zwróci ;) A różnicy w mocy nie odczuwam ;)

Hmm. Teraz obliczyłem to tak. Wziąłem że gazu pali ci tyle ile benzyny i że gaz jest 2 razy tańszy. Powiadasz że na tydzień wydajesz ok 100zł. To weźmy rok czyli 52 tygodnie. 52*100=5200zł musisz wydać na paliwo (Pb) rocznie.
52*50=2600zł musisz wydać na paliwo (LPG) rocznie.
Jeszcze trzeba doliczyć że na Pb musisz rocznie wydać ok 600zł (bo musi być min. 1/4 zbiornika). Nic więcej. Czyli po roku w kieszeni masz 2tyś zł ;) Tak na oko oczywiście ;)

Sam żałuje że dopiero po ponad półtora roku się zdecydowałem na gaz :P

drexvs - 10-01-2013, 23:23

A ja słyszałem ze wręcz przeciwnie :D Teraz ma gas stanieć a potem być po 3zł co już w ogolę będzie paranoja. Nie wiem, temat jest bardzo delikatny bym powiedział. Ale na razie gas sobie daruje bo jeszcze trochę muszę nim przejeździć i trochę km nabić bo jeżdżę raptem kilka miesięcy : ) Na razie się cieszę że nic się nie dzieje i zawsze przycisnąć jest czym :twisted:
Galancior94 - 10-01-2013, 23:31

drexvs, Ci powiem, że jak jeszcze nie miałem prawka to nie byłem przekonany do gazu. Teraz gdy zdałem prawko i pojeździłem troszkę na benzynie to odczułem to w portfelu ;) I jak oddałem na założenie gazu to się bałem troszkę jak to będzie. Teraz gdy go odebrałem mój portfel robi sie co raz grubszy :mrgreen: A i nadal jest czym przycisnąć.
Ostatnio koleś ze mną wracał ze szkoły i mówi mi weź go w końcu na gaz przełącz, to jak mu powiedziałem że sam już sie dawno przełączył to zrobił wielkie oczy ;)

No ale nie namawiam, aby nie było na mnie :D

Hugo - 11-01-2013, 08:07

polaff napisał/a:
Galancior94, to pomyśl ile by palił z ASB...
Galancior94 napisał/a:
Dużo więcej
Mam takiego z ASB. Pali dokładnie tyle samo, max. 13l LPG/100 km. O Wy specjaliści... :?
polaff - 11-01-2013, 08:21

Hugo napisał/a:
O Wy specjaliści...
ja taką tezę wysnułem na podstawie moich (kilku) aut z ASB i porównaniem spalania z autami kolegów, znajomych, rodziny z m/t i zawsze jest różnica.
PRosty przykład moje mondeo pali około 7,5 - 9,5 ON szwagra niemalże identyczne tylko m/t pali 5,2 - 7,0.
tak więc Hugo, uważam, że porównanie jest trafne.

Krzyzak - 11-01-2013, 08:33

polaff napisał/a:
porównaniem spalania z autami kolegów
dużo zależy od konstrukcji skrzyni - jak jeździłem audi 80 z ASB to silnik 1.8 palił mi więcej niż obecnie 2.5 V6 z ASB w Galancie...
ot taka mała konkluzja na temat skrzyń

mar111cin - 11-01-2013, 10:41

Owczar- pali Ci mniej, bo więcej czasu w niekorzystnych warunkach pracuje na benzynie, w końcu zima jest.

Co do większego spalania automatów, to ja i Owczar jesteśmy tego żywym przykładem. Automat przez pierwsze około 20km ma podwyższone obroty, dopiero jak się rozgrzeje to obroty spadają tj:
zimny silnik 90km/h i obroty w granicach 2200-2400 obr/min
ciepły silnik 90km/h i obroty równe 2000obr/min

Najwięcej na zmniejszenie spalania u mnie miał wpływ montaż UKP.

Owczar - 11-01-2013, 11:04

mar111cin napisał/a:
Owczar- pali Ci mniej, bo więcej czasu w niekorzystnych warunkach pracuje na benzynie, w końcu zima jest.

Ale niezależnie czy latem czy zimą na LPG pracuje w takich samych warunkach. UKP liczy tylko km na gazie. Gdybym to odnosił do całkowitego przebiegu na lpg i pb zanim przełączy to zimą wychodzi lepiej, ale w tym wypadku nie ma to znaczenia. Osiąga 30 stopni i jadę na gazie, czy to latem czy zimą i tylko w tym czasie zliczane są km dla lpg. Ostatnio jeżdżę dużo z narzeczoną na fotelu pasażera i chyba stąd niższe spalanie :twisted: Bardzo się wkurza gdy uderza głową w zagłówek, a po chwili jest ściskana przez pasy :mrgreen: więc muszę jeździć płynnie :)

Krzyzak - 11-01-2013, 11:43

Owczar napisał/a:
latem czy zimą na LPG pracuje w takich samych warunkach
lpg nie korzysta z czujnika temp. powietrza? - bo wtedy jest więcej tlenu (inna gęstość przy niższych temp.) i potrzeba więcej paliwa, by stechio zachować
Owczar - 11-01-2013, 11:47

To tym bardziej zimą powinien palić więcej :)

LPG korzysta z tych samych czujników bo to ECU nim steruje.