To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - My Blu Gal by M6riano

Owczar - 17-10-2011, 13:33

m6riano, jakie tam dałeś diody? Ja potrzebuje takie same tylko ciepła biel :) Mam fluxy, ale nie mam rezystorków :/

Tą techniką można zrobić jeszcze inny fajny patent :) Jeśli będą zadowalające efekty to opiszę o co chodzi ;)

Hugo - 17-10-2011, 13:55

Owczar napisał/a:
Tylko podświetlenie po zapłonie
A ja Wam powiem, że pieprzyć to podświetlenie, oddałbym wiele za przeróbkę taką, aby była możliwość otwierania szyb w dowolnej chwili po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Jak mnie to denerwuje, że działają tylko kilkanaście sekund... Dla mnie jest to kompletnie bez sensu.
Owczar - 17-10-2011, 13:57

Ale taka przeróbka to też żaden rocket science :) Mi akurat to nie przeszkadza. Szyb używam tylko gdy płacę przez szybę lub przykładam kartę do czytnika przy szlabanie :)
Tomek - 17-10-2011, 14:03

Owczar napisał/a:
Ale taka przeróbka to też żaden rocket science :) Mi akurat to nie przeszkadza. Szyb używam tylko gdy płacę przez szybę lub przykładam kartę do czytnika przy szlabanie :)

a zimny łokieć to niet??

m6riano - 17-10-2011, 14:06

Hugo napisał/a:
była możliwość otwierania szyb w dowolnej chwili po wyjęciu kluczyka ze stacyjki

Nie ty jeden...;-)

Owczar - 17-10-2011, 14:07

Cytat:
a zimny łokieć to niet??

No właśnie niet :) Szyba za wysoko ;)

A tak poważnie to nie otwieram, bo strasznie głośno. Poza tym klimę mam zawsze włączoną. Zresztą do zimnego łokcia i tak włączamy zapłon :D

m6riano - 17-10-2011, 14:10

Owczar, a po co chcesz ciepły biały, przecież masz HC, nie lepiej ci wszystko pojechać w zimny biały?
SPIDER-ek - 17-10-2011, 14:10

:) właśnie, do zimnego łokcia trzeba muzy, a do tego muszę radia które działa po przekręceniu kluczyka. Mi też nie przeszkadza.
Tylko że mogły by same się zamykać jak po 5 minutach nie ma nikogo w samochodzie :)

Owczar - 17-10-2011, 14:13

Cytat:
Owczar, a po co chcesz ciepły biały, przecież masz HC, nie lepiej ci wszystko pojechać w zimny biały?

HC to biały ciepły wbrew pozorom :) Taki bardziej na pograniczu, ale bliżej ciepłego niż zimnego.

Wracając do otwierania szyb bez zapłonu to w zasadzie już chyba wiem jak to przerobić, ale będzie jeden mały problem. Sterownik będzie zużywał pewną ilość prądu.

Hugo - 17-10-2011, 15:02

Owczar napisał/a:
Szyb używam tylko gdy płacę przez szybę lub przykładam kartę do czytnika przy szlabanie
Przecież nie gasisz wtedy silnika.
Owczar - 17-10-2011, 15:06

No właśnie :) Dlatego nie przeszkadza mi, że działają tylko po zapłonie :)
Hugo - 17-10-2011, 15:43

No a ja chciałbym nieraz opuścić szybę jak auto stoi na w słońcu i go przewietrzyć lub zamknąć szybę gdy zacznie padać deszcz i trzeba przekręcic kluczyk na zapłon i cofnąć. Albo wracam z pracy, wjeżdżam do garażu i zostawiam uchyloną szybę aby auto się przewietrzylo (bo lubię sobie zapalić jak jadę), później idę go pozamykać i znów kluczyk na ON.
Tomek - 17-10-2011, 15:59

Hugo napisał/a:
No a ja chciałbym nieraz opuścić szybę jak auto stoi na w słońcu i go przewietrzyć lub zamknąć szybę gdy zacznie padać deszcz i trzeba przekręcic kluczyk na zapłon i cofnąć. Albo wracam z pracy, wjeżdżam do garażu i zostawiam uchyloną szybę aby auto się przewietrzylo (bo lubię sobie zapalić jak jadę), później idę go pozamykać i znów kluczyk na ON.

musisz sobie pociągnąć stałe napięcie i po problemie

Hugo - 17-10-2011, 17:06

tomek84 napisał/a:
musisz sobie pociągnąć stałe napięcie i po problemie
Faktycznie to może być proste i pewnie wystarczy tylko do panelu kierowcy, ale nie musiałbym odłączyć tego fabrycznego podtrzymania napięcia?
areksz121 - 17-10-2011, 20:19

W Galach E5xA w panelu kierowcy jest też centralka zamka, więc +12 zawsze jest, a tylko jeden przewód trzeba podpiąć pod owe +12 zamiast po zapłonie. Jak pamiętam był u nas szary kabelek. Banał :mrgreen: U siebie też tak zamierzam zrobić, ale dodatkowo wsadzić pomiędzy przekaźnik, żeby jednak po zamknięciu samochodu pilotem/kluczem rozłączało to napięcie...Co by w samochodzie nie było, stałe podłączenie tego panela pod napięcie jest pewnym ułatwieniem dla potencjalnych "oglądających" :wink:

Potem już prosta droga do automatycznego domykania szyb, a mam już centralkę z takim wyjściem, w wolnej chwili pewnie się pobawię :D